Fabjan: Urška se ne bo smela igrati

Današnje slovenske nastope odpira judoistka Urška Žolnir, ki bo ob 10.51 uri nastopila v kvalifikacijah do 63 kg.

Objavljeno
31. julij 2012 10.06
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
London – Od slovenskih judoistov je druga na olimpijske blazine stopila Vesna Đukić in v uvodnem krogu kategorije do 57 kg po pričakovanju izgubila s Kaori Macumoto. Toda glede na vse, kar je morala judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku prestati na poti do Londona, je favorizirani Japonki nudila več kot dostojen odpor.

Čeprav so mnogi pričakovali, da bo Macumotova, svetovna prvakinja iz Tokia '10 in dobitnica bronaste kolajne na lanskem SP v Parizu, hitro in zlahka opravila z Đukićevo, se to ni zgodilo. Prav nasprotno; 24-letna Japonka se je morala zelo potruditi, da je leto starejšo slovensko judoistko ugnala s 7:0. Zmagoviti met za wazari se ji je sicer posrečil šele po štirih minutah.

»Četudi je bila Kaori velika favoritinja, sem se ji odločno postavila po robu in se z njo vseh pet minut dokaj enakovredno borila,« je po porazu z Macumotovo, poznejšo olimpijsko prvakinjo v lahki kategoriji, izjavila Đukićeva, ki si nastopa v Londonu ni priborila v kvalifikacijah, temveč si ga je prislužila prek celinske kvote. Ko ji je trener Marjan Fabjan sporočil, da bo odpotovala na OI, je imela sprva velike pomisleke.

Zaradi zdravstvenih težav (že dalj časa se spopada s trdovratno alergijo) se namreč ni mogla pripravljati po načrtih, zato je nameravala celo izpustiti turnir v Londonu. Toda nato je vendarle stisnila zobe, vadila po prilagojenem Fabjanovem programu in včeraj upravičila trenerjevo zaupanje.

»Vesna je upoštevala vse moje nasvete in se dobro upirala japonski šampionki. Vlila nam je upanje, da je tu vendarle mogoče vsakogar premagati,« je presodil selektor slovenske ženske judoistične reprezentance, ki bo danes ob tatamiju nasvete delil Urški Žolnir, zagotovo eni od kandidatk za najvišja mesta v kategoriji do 63 kilogramov. A po njenih besedah je po kolajnah sposobnih seči vsaj še deset tekmic, glavni favoritinji pa sta vsekakor Francozinja Gevrise Emane (1. na SP v Parizu '11 ter 1. na EP v Čeljabinsku '12 in Istanbulu '11) in Japonka Jošie Ueno (na SP 1. v Rotterdamu '09 in Tokiu '10 ter 2. v Parizu '11).

Najizkušenejša judoistka kluba Z'dežele Sankaku, ki se že lahko pohvali z olimpijskim odličjem (pred osmimi leti je bila v Atenah bronasta), se bo v uvodnem krogu spoprijela z Nemko Claudio Malzahn, s katero ima sicer negativno bilanco. Od dosedanjih devetih medsebojnih obračunov je namreč dobila le tri, toda zadnja dva – na veliki nagradi v Rotterdamu '10 in decembra lani na grand slamu v Tokiu – je odločila v svojo korist.

»Urška se bo morala boriti zelo previdno, obenem pa tudi malo tvegati. A ne preveč; če se bo namreč igrala s Claudio v kontaktu, bo potegnila kratko,« je opozoril Fabjan, medtem ko je Žolnirjeva ponovila, da lahko vsako nasprotnico premaga, toda s sleherno tudi izgubi.

Ob 30-letni judoistki iz Pernovega pri Žalcu se bo danes pod slovensko zastavo z načetim desnim kolenom (ima poškodovani zunanjo in križno vez ter počen meniskus) boril tudi Aljaž Sedej, čigar prvi tekmec bo Američan Travis Stevens. Z njim se je doslej pomeril dvakrat; na SP v Rotterdamu '09 ga je ugnal, na lanski veliki nagradi Düsseldorfa pa izgubil. »Tudi sicer se dobro poznata, saj je bil Travis pred časom na pripravah v našem klubu,« je razkril trener Gregor Brod, ki ga je ob hujši poškodbi malo strah, da se bo Sedeju poznalo pomanjkanje treninga v zadnjih treh tednih, ne boji pa se tega, da 24-letni judoist Bežigrada ne bi dal vsega od sebe. »Se je pa Aljaževo stanje v zadnjih dneh k sreči nekoliko izboljšalo, tako da greva na glavo.«