Fak blizu, a za kolajno premalo natančen

Biatlon: Jakov Fak na tekmi s skupinskim štartom četrti, zmaga Svendsna šele po fotofinišu.

Objavljeno
19. februar 2014 11.20
S. V., šport
S. V., šport
Rdeča Poljana – Jakov Fak, pred odhodom v Soči eden glavnih slovenskih adutov za kolajno, je najboljše prihranil za konec. Po velikih težavah v prvih treh preizkušnjah je na tekmi s skupinskim štartom osvojil 4. mesto in ni veliko manjkalo, pa bi izjemen slovenski torek zaokrožil z biatlonsko kolajno. Olimpijski prvak je po fotofinišu postal Emil Hegle Svendsen pred Martinom Fourcadom.

Potem ko so biatlonci dva dneva zaman čakali na štart zadnje posamične tekme, so se včeraj le podali na lov za četrtim kompletom kolajn, razmere pa so bile spet daleč od idealnih. Močno sneženje je tako štart zamaknilo še za 15 min, smučina je bila še bolj težavna kot v prejšnjih dneh, zgrešeni strel je s kazenskim krogom vzel še kakšno sekundo več. Fak se je na zadnjo preizkušnjo, v kateri bi lahko upravičil visoka pričakovanja, podal povsem iz ozadja (s št. 25), a hitro je bilo jasno, da je tokrat tekaško bolje razpoložen oziroma so njegove smuči bolje tekle kot denimo na uvodnem šprintu, ki ga je kljub vsem pokritim tarčam končal na 10. mestu. Tudi prvi postanek na strelišču, na katerem je bil stoodstoten, je dal slutiti, da bi bil to lahko njegov dan, saj je poskočil na 5. mesto, vendar pa je bil za tako želeno kolajno v nadaljevanju vendarle premalo natančen.

Tako na drugem kot na tretjem postanku je namreč zgrešil drugi strel. Kljub temu se je držal okoli deseterice, ko je v četrto pobelil vse tarče, se je za hip še zdelo, da bi se morda lahko vmešal v boj za kolajne, a je bil z dvema kazenskima krogoma predaleč za najboljšo trojico. Za tretjeuvrščenim Ondrejem Moravcem, ki je »ustrelil ničlo«, je zaostal za slabih 15 sekund, kar pomeni, da je bil bron vendarle zelo daleč. Četrto mesto je sicer zelo dobra uvrstitev, sploh glede na vse, kar se mu je dogajalo v tej sezoni, a zanj je bila to kaj slaba tolažba. »Da, po vseh peripetijah v sezoni je bila ta predstava kar dobra, vendar s 4. mestom le ne morem biti zadovoljen. Ko tekmujem, pač želim biti najboljši, a danes za to moj nastop ni bil dovolj dober. Žal mi je, ker nisem bil na strelišču boljši, posebej ker sem imel tokrat zelo hitre smuči. Po težavah na prvi tekmi je bil material vedno boljši, a v strelskem delu sem res pričakoval več,« je priznal Fak, ki se je na teh igrah prvič v karieri znašel v vlogi favorita na tako pomembnem tekmovanju, kar je zanj vendarle bila tudi nova izkušnja.

Zanj bi bilo vse drugače, če bi zgrešil le enkrat, a če-ji seveda ne štejejo, vancouvrski kolajni, ki jo je pritekel in pristreljal za Hrvaško, ni dodal še ene. Je pa po dveh močno ponesrečenih nastopih, ko je bil v zasledovalni tekmi 31., v posamični na 20 km pa 32., močno popravil vtis. Potem ko je postalo jasno, da je ostal brez odličja v Sočiju, je še dodal: »Ko ti ne uspe, se je treba dvigniti in iti naprej.« Faka, ki je bil edini Slovenec na včerajšnji tekmi, čaka na OI še en nastop, in sicer v soboto v moški štafetni preizkušnji – današnja mešanih štafet bo minila brez slovenske udeležbe –, a za visoko uvrstitev naši biatlonci nimajo prav realnih možnosti.

Jakov Fak je včeraj zaostal le za Emilom Heglejem Svendsnom, Martinom Fourcadom in Ondrejem Moravcem, ki so z zadnjega strelskega postanka krenili v manj kot petsekundnem razmiku. Bržčas bi bilo drugače, če ne bi imel Fourcade, ki se je zavoljo vnetja sinusov tik pred zdajci odločil, da sploh nastopi, težav z naboji ob prvem streljanju in je moral preteči tudi en kazenski krog. To je sicer v nadaljevanju tekme nadomestil, ko je trojica še zadnjič zapustila strelišče, pa se je zdelo, da je v prednosti na teh igrah že dvakrat zlati Francoz. Res je prvi iz boja za naslov prvaka odpadel Moravec, a v zadnjem ovinku pred ciljem je Svendsen švignil mimo Fourcada. Slednji je Norvežana še skušal presenetiti na ciljni črti, ko se je za hip zazdelo, da se je Svendsen začel prezgodaj veseliti, tako da je bil potreben celo fotofiniš, a ta je potrdil novo zlato kolajno za Skandinavijo.

»Mogoče se je zdela odločitev o 1. mestu zelo tesna, vendar sem imel Martina ves čas pod nadzorom. Vedel sem, da je zlato moje. Po vseh težavah, ki sem jih imel na začetku iger s smučmi, sem spet tam, kjer naj bi tudi bil,« si je oddahnil Svendsen, ki na prvih treh tekmah ni posegel po kolajni, ima pa že tri (dve zlati in eno srebrno) iz Vancouvra. Njegov rojak Ole Einar Bjørndalen pa je bil odlično na poti do rekordnega 13. odličja na zimskih olimpijskih igrah (zdaj si 1. mesto na lestvici z 12 deli z Bjørnom Dæhliejem), saj je bil ob boku najboljši trojici vse do zadnjega streljanja, pri katerem pa je pokril le eno tarčo …