Grd padec Kranjca, Prevc se ne znajde v vlogi favorita

Padec slovenskega skakalnega asa Roberta Kranjca na treningu menda ne bo pustil hujših posledic.

Objavljeno
07. februar 2014 00.51
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Rdeča Poljana – Začetek skakalnih preizkušenj se za slovenske reprezentante ni začel najbolje, z izjemo seveda zelo dobrih skokov Jerneja Damjana, ki je bil v zadnji izmed treh serij drugi. Tudi sicer je Ljubljančan skakal najbolj stanovitno med vsemi Slovenci.

Za slab konec sicer solidnega dneva je »poskrbel« Robert Kranjec v zaključni seriji. Grdo je padel, vendar hujših posledic zanj na srečo ni bilo. Seveda, če odmislimo bolečine v roki in udarec s smučko. Danes naj bi skakal tudi na drugem, resda dopoldanskem treningu, mesto v moštvu pa ima tako ali tako že zagotovljeno. Kranjec je sicer v uvodnih serijah skakal dobro – v prvi je bil 16., v drugi pa s 100 metri četrti skakalec.

Čeprav po njegovih besedah ni bilo slutiti, pa je bil po svoje zaskrbljen Peter Prevc, eden izmed vročih favoritov za olimpijske kolajne. Pravi, da mu skakalnica ni všeč. A podobno je razmišljal tudi pred letom dni na svetovnem prvenstvu, potem pa osvojil kolajni. »Upam, da bova s skakalnico na Rdeči Poljani našla skupno pot v vrh,« je razmišljal o napravi, ki, denimo, ni bila všeč niti Jerneju Damjanu. Najboljši Slovenec na prvem treningu je po najdaljšem skoku dneva povedal, da je skakal »v prazno« oziroma brez občutka med letom. Kakorkoli že, Damjan si je bržkone že zagotovil tretje mesto v ekipi za nedeljsko tekmo. Četrtega člana bo odločil dvoboj Jurij Tepeš − Jaka Hvala. V veliko bolj nezavidljivem položaju je Hvala, ki potrpežljivo čaka na pravi skok, a ga nikakor ne ujame. Zakaj letos ne skače tako dobro, kot je, denimo, predlanskim, niti sam ne ve. Trener Janus bo zagotovo izbral četverico najboljših.

Prevca danes čaka trening, na katerem bo poskušal odpraviti napake. Najbrž bo preizkusil tudi druge smuči. »Odskok je drugačen kot na večjih skakalnicah, zato imam v prvem delu težave. Odrivam se na silo. Res drži, da prvi trening ni bil dober, a me ne skrbi. Razlogov za preplah ni,« Prevc verjame, da bosta s trenerjem Janusom odpravila napake. Zadnji pravi, da bo treba spremeniti položaj pri odrivu in vse bo dobro ...

Zanimivo pa je bilo Prevčevo razmišljanje o vlogi favorita. »Čutim pomembnost olimpijskih iger, še zlasti zaradi tega, ker sem prišel v Rusijo v vlogi enega od favoritov za kolajno. Ta vloga je zame nekaj povsem novega. Morda sem si zaradi tega želel že na začetku pokazati svojo moč. Trening je razkril, da tako pač ne gre, zato bo treba postopoma odpravljati napake, da bom v nedeljo nared za tekmo,« pravi Prevc in upa, da se bo hitro rešil »težav«, ki spremljajo favorite.

Že po prvem treningu lahko sklepamo, da bo tekma, kot je napovedal tudi Janus, izjemno izenačena. Pomembno bo tudi, kateri izmed favoritov se bo najbolj privadil na skakalnico. Na uvodnem treningu so bili zelo dobri Japonci in Nemci, z dolgimi skoki (tudi s padcem) pa se je izkazal Švicar Deschwanden. Krog favoritov je morda širši kot na vseh zadnjih velikih tekmovanjih. Če izločimo drugi rezultat Damjana v tretji seriji, je Slovenija ekipno najbolje skala v drugi seriji, ko sta se – ob četrtouvrščenem Kranjcu – izkazala tudi enajsti Prevc in trinajsti Damjan. Ob Kranjcu je bil osmoljenec dneva tudi Norvežan Anders Jacobsen, ki je opravil le en skok. Ob dveh nesrečnikih pa velja omeniti povratek Thomasa Morgensterna. Avstrijec je po štirih tednih počitka – po grdem padcu v Kulmu – skakal zelo solidno.

In kakšne skoke lahko pričakujejo v nedeljo zvečer v prvem spopadu »orlov« za kolajne v skakalnem središču Gorki? Glede na naklon na skakalnici bo žirija poskrbela, da bodo najboljši skoki dolgi med 103 in 104 metri. Skoki pri kritični točki 106 metrov pa so zelo nevarni, ker je težko doskočiti v telemark. Miran Tepeš, pomočnik vodje tekmovanja, meni, da bo žirija dobro skrbela za regularnost tekmovanja. Nočne skoke pa so izbrali, ker je takrat vreme na skakalnici najbolj ustaljeno. Včeraj je bil zelo rahel veter v hrbet.