Tudi risi za zgodovino: padli so Slovaki

Slovenska hokejska reprezentanca je na OI v Sočiju pripravila senzacijo: s 3:1 je premagala Slovaško.

Objavljeno
14. februar 2014 22.52
Posodobljeno
15. februar 2014 07.30
OLY-2014-IHOCKEY-SVK-SLO-MEN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči - Slovenska hokejska reprezentanca je potrebovala le dva nastopa na olimpijskih igrah, da se je veselila prve zmage. V drugem kolu skupine A olimpijskega turnirja v Sočiju so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja s 3:1 odpravili finaliste predlanskega svetovnega prvenstva Slovake, s čimer so še nadgradili odlično igro in dostojen odpor s prve tekme proti gostiteljem Rusom.

Risi so dvoboj s favoriziranimi tekmeci dobili v zadnji tretjini, dotlej sta namreč oba vratarja ostala nepremagana. Slovaško mrežo je načel Rok Tičar v 44. minuti, kapetan Tomaž Razingar je v 49. minuti podvojil razliko, le 23 sekund pozneje pa je že v naslednjem napadu prvi slovenski as Anže Kopitar z mojstrovino zadel za 3:0. Slovaki so poraz ublažili v zadnji minuti, ko je bil z igralcem več uspešen Tomaš Jurco.

Slovenska reprezentanca si je z današnjo zmago zagotovila lažjega nasprotnika v torkovem repešažu, pred tem pa se bo jutri ob 13.30 pomerila še z ZDA, ki jo danes popoldne čaka derbi skupine A z Rusijo.

Prva tretjina

Slovaški hokejisti so hitro povzeli pobudo in v prvih treh minutah trikrat streljati proti slovenskemu golu, vendar je Robert Kristan svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

V slovenski vrsti je moč slovaške reprezentance kot prvi izkusil Anže Kopitar, na katerega je naletel Tomaš Starosta, vendar je bilo z najboljšim slovenskim hokejistom vse v redu in je v četrti minuti prvič sprožil proti nasprotnikovemu golu, vendar je bil Jaroslav Halak na mestu.

Varovanci Matjaža Kopitarja so si v deveti minuti izborili prvi »power-play«, potem ko je Martin Marinčin nepravilno ustavil Roberta Saboliča, a so Slovaki ustavili vse njihove napade.

Slovenci so se v nadaljevanju tretjine otresli pritiska Slovakov in sprožili večje število strelov od svojih nasprotnikov (10:8), pri katerih je bil v 19. minuti izključen Tomaš Surovy.

»Risi« so bili v zadnjih sekundah uvodnih dvajsetih minut blizu vodilnemu golu, ko se je z leve strani za strel odločil Rok Tičar, a mu je veselje preprečila vratnica in moštvi sta na odmor odšli z začetnim izidom 0:0. Razmerje strelov v okvir vrat je bilo 11:10 v korist Slovenije.

Druga tretjina

Slovenskim hokejistom je na začetku druge tretjine ostalo še 24 sekund igre ob številčni premoči, kar je bilo premalo za prvo vodstvo na tekmi.

Slovaki so v polni postavi hitro ogrozili slovenskega vrata, ko je Tomaš Suruvy v 22. minuti zaključil protinapad svoje reprezentance, vendar se je izkazal Robert Kristan.

Slovaška reprezentanca je v 25. minuti dočakala prvo številčno premoč, saj si je Anže Kopitar prislužil dvominutno kazen, vendar je izid ostal nespremenjen.

Slovenci so se po njegovi vrnitvi več kot enakovredno borili s Slovaki in si v 34. minuti pripravili dve lepi priložnosti. Najprej sta v protinapad krenila Anže Kopitar in David Rodman, vendar je branilec Ivan Baranka z dobro potezo prestregel Kopitarjevo podajo, nato pa je z modre črte sprožil Sabahudin Kovačevič, a je Jaroslav Halak ustavil njegov strel.

Obdobje enakovredne igre je prekinila dvominutna kazen Aleša Kranjca, ki je pred svojim golom nepravilno oviral Mariana Hosso. To je razmerje moči povsem prevesilo na stran Slovakov, ki so nizali priložnost za priložnostjo, vendar niso našli poti mimo slovenske obrambe, ki je bila po izključitvi Blaža Gregorca prisiljena osem sekund igrati le s tremi hokejisti, vendar je z borbeno igro ustavila vse poskuse slovaške reprezentance. Po štiridesetih minutah je bil izid 0:0, razmerje strelov pa 19:19.

Tretja tretjina

Zadnja tretjina se je začela s prevlado Slovenije. Žiga Jeglič je imel v 42. minuti odlično priložnost, da povede svojo reprezentanco v vodstvo, saj se je sam znašel pred slovaškim golom, vendar je nastreljal vratarja Halaka. Slovaki so se dokopali do ploščka, vendar so sodniki ustavili igro zaradi dvominutne kazni Andreja Meszaroša.

Slovenci so znali izkoristiti ponujeno priložnost. Slovaška obramba je naprej ustavila izjemno priložnost Anžeta Kopitarja, ki je sprožil z leve strani napadalne tretjine, nato pa si je Žiga Jeglič minuto kasneje priboril plošček za slovaškim golom in podal do Roka Tičarja, ki je s strelom med nogama premagal Halaka za vodstvo z 1:0.

Risi so z vodilnim golom dobili krila in v 49. minuti podvojili svoje vodstvo, potem ko je kapetan Tomaž Razingar zadel z leve po podaji Jana Urbasa, le 23 sekund kasneje pa je Anže Kopitar uspešno zaključil samostojno akcijo in z mojstrsko potezo povišal na 3:0.

Slovaki so bili v izgubljenem položaju, v 53. minuti pa so z dvominutno kaznijo Žige Pavlina dobili priložnost, da znižajo izid. Njihovi upi so bili hitro razblinjeni, saj je moral minuto kasneje na klop za kaznovane njihov Tomaš Tatar in reprezentanci sta bili številčno izenačeni.

Slovenski hokejisti so imeli ob vrnitvi Pavlina tudi 40 sekund igralca več na ledu, kar bi lahko kaznoval Blaž Gregorc, vendar se je vratar Halak izkazal z dobro obrambo.

Ob koncu tekme je imela Slovaška nov »power-play«, ko je bil izključen Andrej Tavželj, kar je z golom 17 sekund pred koncem kaznoval Tomaš Jurco za končnih 1:3.

 

Skupina A, drugo kolo

Slovaška - Slovenija 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

(Jurco 60.; Tičar 44., Razingar 49., Kopitar 50.)

ZDA : Rusija 3:2 (0:0, 1:1, 1:1; 1:0)

(Fowler 37., Pavelski 50., Oshie 65.; Dacjuk 30., 53.)

 

Lestvica

1. ZDA 2 2 0 0 10:3 5

2. Rusija 2 1 0 1 7:5 4

3. Slovenija 2 1 0 1 5:6 3

4. Slovaška 2 0 0 2 2:10 0