Kanadski hokejisti ubranili olimpijski naslov

V finalu moškega hokejskega turnirja Kanada s 3:0 odpravila Švedsko, zadeli so Toews, Crosby in Kunitz.

Objavljeno
22. februar 2014 20.53
Posodobljeno
23. februar 2014 11.00
Sochi Olympics Ice Hockey Men
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Soči - Kanadska moška hokejska reprezentanca se devetič veseli olimpijskega naslova. V zadnjem tekmovalnem dejanju 22. zimskih olimpijskih iger v Sočiju je namreč v finalu rutinirano, s po enim golom v vsaki tretjini in s končnih 3:0, odpravila Švedsko in ubranila zmagovalno lovoriko izpred štirih let iz Vancouvra, po dolgih 62 letih pa je naslov olimpijske zmagovalke vpisala tudi izven severnoameriškega ledu. Švedi so se zaman trudili zadeti vsaj častni gol, na stopničkah pa se je današnjima finalistoma pridružila še Finska po izdatni zmagi v malem finalu nad ZDA (5:0).

Da so Kanadčani danes gospodarili na ledu, zgovorno pritrjuje tudi razmerje strelov na gol (36:24), vendar pa je razlika poskočila šele v zadnji tretjini, ko so javorjevi listi sprožili 13 poskusov, tekmeci pa zgolj štiri. Tudi kadar so Švedi nevarno zagrozili, pa je kanadsko mrežo zaklenil izjemno razpoloženi vratar Carey Price, ki je nasprotnikove napadalce spravljal v obup. Vse gole za zmagovalce so prispevali igralci, ki se pred tem na olimpijskem turnirju v Sočiju niso vpisali med strelce - Jonathan Toews v prvi, Sidney Crosby v drugi in Chris Kunitz v zadnji tretjini.

Kanada je postala prva reprezentanca po letu 1992, ki je ubranila naslov olimpijskih zmagovalcev. Obenem se je Švedom maščevala za poraz v finalu olimpijskih iger pred natanko dvema desetletjema v Lillehammerju, ko je zmagovalca šele po kazenskih strelih odločil tedaj 20-letni vzhajajoči zvezdnik Peter Forsberg. Še tretjič v zadnjih štirih olimpijskih poskusih pa se je zgodilo, da je severnoameriška hokejska velesila na istih igrah osvojila tako ženski kot moški turnir. Kanadčani so še popravili razmerje v medsebojnih obračunih s Švedi na OI: v dosedanjih 17 dvobojih so kar trinajstkrat zmagali, le trikrat izgubili, enkrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

PRVA TRETJINA: prvi gol Jonathana Toewsa na turnirju

Finale so nekoliko podjetneje začeli Švedi (razmerje strelov na gol 7:3), vendar pa plošček ni našel poti v mrežo. Najbližje je bil v peti minuti, ko je Gustav Nyquist zadel vratnico, odbit plošček pa je v zadnjem hipu pred golovo črto z lovilko pokril vratar Carey Price. Ko se je prva tretjina prevesila v drugo polovico, so pobudo na ledu prevzeli Kanadčani, najprej vrnili tekmecem z zadeto vratnico, premoč pa je v 13. minuti kronal Jonathan Toews, ki je preusmeril podajo Jeffa Carterja za hrbet čuvaja mreže Henrika Lundqvista. To je bil šele prvi Toewsov gol na olimpijskem turnirju v Sočiju, pa tudi edini v uvodni tretjini finala. Kako izenačena je bila, je zgovorno povedalo tudi razmerje strelov, 12:11 v korist Kanadčanov.

DRUGA TRETJINA: prvič tudi Sidney Crosby

Švedi - brez dopingiranega napadalca Nicklasa Bäckströma - so drugo tretjino začeli s skoraj dvominutno prednostjo igralca več na ledu, ki pa je niso znali izkoristiti. Kanadčani so nadaljevali še agresivneje in kompaktneje in večino tekmečevih prodorov končali, še preden bi prišlo do resnejše nevarnosti, iz protinapada pa celo podvojili prednost. Eden zvezdnikov moštva Sidney Crosby, ki pa je bil na tem turnirju velik dolžnik, je z vrhunskim solo prodorom dokazal, zakaj ga kujejo med zvezde, naposled je izigral in premagal še Lundqvista. Tudi on se je veselil šele prvega gola v Sočiju. Švedi niso našli protiorožja za razigrane nasprotnike, ki so po dveh tretjinah vodili z 2:0, razmerje strelov pa je bilo še vedno znosnih 23:20.

TRETJA TRETJINA: zmago oplemenitil Kunitz

Skandinavcem ni preostalo drugega, kot da so skušali z vsemi topovi obstreljevati kanadska vrata, a so bili njihovi poskusi kaj jalovi. Še več, severnoameriška zasedba je še tretjič na tekmi zadela vratnico, v 50. minuti pa še tretjič tudi švedsko mrežo. Chris Kunitz je samostojni prodor kronal z golom, tudi on se je prvič na turnirju vpisal med strelce. Selektor Pär Mårts je skušal svoje izbrance dvigniti z minuto odmora, a učinka ni bilo. Ravno obratno, Švedi so zadnjih deset minut delovali kot razglašena vojska, tekmeci pa so brez težav nadzorovali položaj na ledu. Poraženci niso zmogli, podobno kot Američani v malem finalu s Finci (0:5), doseči niti častnega gola.

FINALE OLIMPIJSKEGA MOŠKEGA HOKEJSKEGA TURNIRJA

Švedska : Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Strelci: 0:1 - Toews (Carter, Weber, 13.), 0:2 - Crosby (36.), 0:3 - Kunitz (50.).