Janus v boju za veliki globus stavi na Prevca

Skakalci že doma, Robert Kranjec danes odhaja na magnetno resonanco na Jesenice.

Objavljeno
20. februar 2014 12.06
Sprejem olimpijcev
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Brnik – Odkar je Goran Janus pozno spomladi 2011 prevzel vodenje naše reprezentance v smučarskih skokih, še nobeno veliko tekmovanje ni minilo brez slovenske kolajne. Začelo se je z zlato lovoriko Roberta Kranjca in moštvenim bronom na SP v poletih v Vikersundu 2012, nadaljevalo s srebrom in bronom Petra Prevca na lanskem nordijskem SP v dolini Fiemme, takšen pa je njegov izkupiček tudi na OI v Sočiju.

»Od vsega skupaj imam že malo prazno glavo,« je ob sinočnji vrnitvi v domovino priznal Janus, nato pa pripomnil, da mu bodo olimpijske igre v Sočiju kajpak ostale v čudovitem spominu. Najbolj seveda zaradi obeh Prevčevih kolajn. »A ne gre prezreti niti devetega in 17. mesta Jerneja Damjana, glede na to, kako je skakal, pa smo lahko zadovoljni tudi s 26. in 20. mestom Jurija Tepeša,« je pristavil slovenski »selektor« ter se znova zahvalil celotni ekipi sodelavcev – pomočnikoma Janiju Grilcu in Nejcu Franku, kondicijskemu trenerju Matjažu Polaku, fizioterapevtoma Urbanu Jarcu in Urbanu Komcu ter vsem, ki so jim tako ali drugače stali ob strani.

Pri tem seveda ni mogel mimo nesrečnega Roberta Kranjca, ki zaradi dveh grdih padcev na srednji napravi (na treningu in v kvalifikacijah) ni mogel unovčiti vrhunske pripravljenosti. »Robi je bil res v zelo dobri formi, na žalost pa ga je poškodba levega kolena ustavila v boju za najvišja mesta. To je res smola!« je Janus sočustvoval z 32-letnim Kranjčanom. Padca, poškodba in vračanje po njej so mu vzeli veliko energije.

»Za to, da se je po peklenskih dneh 'postavil na noge' in nastopil na zadnjih dveh tekmah, si zasluži vse spoštovanje. Pravzaprav njegova ekspresna vrnitev meji že na čudež,« je pribil 43-letni Ljubljančan, ki o tem, da bi Kranjca zamenjal z »rezervistom« Jako Hvalo, ni preveč razmišljal. »Robi si je zaslužil nastop, Jaka pa se je vse preveč 'lovil'. Priložnost bi dobil, če Kranjec res ne bi mogel skakati,« je razkril Janus in zaupal, da se bo naš najbolj izkušeni skakalec danes odpravil v jeseniško bolnišnico na magnetno resonanco k dr. Tomažu Silvestru, po kateri bo jasno, kako huda je v resnici poškodba. Janus kljub vsemu verjame, da bo »leteči Kranjčan« nared do SP v poletih v Harrachovu (od 13. do 16. marca), kjer naj bi branil zlato lovoriko iz Vikersunda 2012.

»Pred nami je v tej sezoni še nekaj izzivov, in sicer lov na rumeno majico oziroma veliki kristalni globus, v bitki zanj pa bi kljub vrhunski formi Kamila Stocha stavil na Prevca. Hud boj nas čaka tudi v pokalu narodov, v katerem smo tretji za Avstrijci in Nemci, glede na to, da so naši fantje odlični letalci, pa seveda veliko pričakujem tudi od SP v poletih. Upam, da bodo vsi zdravi, da bodo lahko napadli z vso močjo in osvojili tisto, česar nismo v Sočiju,« si je zaželel glavni trener slovenske skakalne vrste, ki je imel pri zadnjih besedah v mislih ponedeljkovo moštveno tekmo, na kateri se je moral s svojimi izbranci zadovoljiti s petim mestom. Še pred zadnjimi velikimi izzivi med svetovno elito v tej zimi pa Prevca & Co. pojutrišnjem (od 9. ure naprej) v Planici čaka še dravno prvenstvo na srednji skakalnici; odgovorni pač spet niso mogli iz svoje kože in izbrati primernejšega datuma, da bi našim junakom pred naporno nordijsko turnejo privoščili vsaj malo oddiha ...