Judo: naslova za Galstjana in Menezesovo

Ruski judoist Arsen Gasltjan je novi olimpijski prvak v kategoriji do 60 kilogramov, pri ženskah je do 48 kg zmagala Sarah Menezes.

Objavljeno
28. julij 2012 20.27
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Rus Arsen Galstjan je zmagovalec olimpijskega turnirja v Londonu v kategoriji do 60 kilogramov. V finalu je po vsega 41 sekundah z iponom premagal Japonca Hiroakija Hiraoko, bronasti medalji sta osvojila Brazilec Felipe Kitadai in Uzbekistanec Rišod Sobirov.

23-letni Galstjan je na poti do zlate kolajne premagal oba prva nosilca, najprej svetovnega prvaka Sobirova, v finalu pa še Hiraoko, drugopostavljenega nosilca srebra z lanskega SP. Sobirov je nato za uteho osvojil bron ter ponovil uspeh s prejšnjih iger v Pekingu.

Zlato Menezesovi

Brazilka Sarah Menezes je nova olimpijska judoistična prvakinja v kategoriji do 48 kilogramov. V finalu olimpijskega tekmovanja je premagala branilko naslova iz Pekinga 2008 Romunko Alino Dumitru. Bron sta dobili Belgijka Charline van Snick in Madžarka Eva Csernoviczki.

Menezesova, tretja z lanskega SP, je tako osvojila prvo zlato medaljo na olimpijskih igrah za svojo državo. Med dobitnicami medalj je bila na koncu tudi Csernoviczkijeva, ki je v četrtfinalnem dvoboju z Van Snickovo za hip izgubila zavest, a je nato lahko nastopila v repasažu ter se nazadnje prebila do obračuna z Japonko Tomoko Fukumi in jo tudi premagala za medaljo na OI.

Judo, do 60 kg (moški):

1. Arsen Galstjan (Rus)

2. Hiroaki Hiraoka (Jap)

3. Felipe Kitadai (Bra)

3. Rišod Sobirov (Uzb)

 

Ženske, do 48 kg:

1. Sarah Menezes (Bra)

2. Alina Dumitru (Rom)

3. Charline van Snick (Bel)

3. Eva Csernoviczki (Mad)