Južnokorejec navkljub odzveti kolajni brez vojaškega roka

Južnokorejskemu nogometašu Park Jong-Woo, ki je zaradi političnega napisa ostal brez kolajne, ne bo treba v vojsko.

Objavljeno
14. avgust 2012 14.05
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Seul - Južnokorejski nogometaš Jong-Woo Park, ki je z reprezentanco na olimpijskih igrah osvojil bronasto kolajno in nato zaradi političnega napisa ostal brez nje, si lahko oddahne, saj mu ne bo treba služiti vojaškega roka.

Park Jong-Woo je po tekmi za tretje mesto, na kateri je Južna Koreja z 2:0 premagala Japonska, dvignil politični napis »Dokdo je naša zemlja«. S tem je izrazil podporo južnokorejski suverenosti nad spornim otočjem, ki si ga sicer lasti tudi Japonska, kar pa je kaznoval Mednarodni olimpijski komite (MOK).

Ta se je odločil, da nogometašu ne podelijo bronaste kolajne, kar je vzbudilo vprašanje, ali bo moral 23-letnik služiti vojaški rok, ki je sicer obvezen za vse južnokorejske moške. Dvome je razblinil športni minister Choe Kwang-Shik in dejal, da poteza MOK ne bo vplivala na dosežek igralca, ki mu ne bo treba v vojsko.

»Naš vojaški zakon pravi, da tistemu, ki osvoji tretje mesto ali višje na olimpijskih igrah, ni treba služiti vojaškega roka, nikoli pa ne omenja medalje. Osvojil je tretje mesto na olimpijskem nogometnem turnirju, in sicer kot del ekipe,« je povedal Choe.

Presenetljivi zmagovalci nogometnega turnirja so postali Mehičani, ki so v finalu z 2:1 premagali Brazilijo.