Kar je Tina načrtovala, je odkljukala

Pogovor z Andreo Massijem: Slalomske težave nastanejo zaradi Tinine želje po popolnosti. Kar si zada, tudi uresniči.

Objavljeno
22. februar 2014 00.21
OLY-2014-SKI-ALPINE-SLOVENIA-PRESSER
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Roza Hutor – Kako čustven je bil konec OI za Tino Maze in Andreo Massija, se je videlo po slalomu. V objemu sta vztrajala dobrih deset minut. Iz notranjosti obeh so privrela čustva. Massi je bil, kot vedno pri oceni nastopa, zelo premišljen.

Slalom je šel mimo vas, kot da se ne bi zgodil.

Ničkolikokrat sem povedal, da Tina ni stroj, ampak vrhunska smučarka, ki ve, kako se pripraviti za največja tekmovanja. To dokazuje od Val d'Isera 2009. V slalomu ni dosegla tistega, kar si je želela, olimpijske nastope pa moramo gledati iz njenega zmagovalnega kota. Nimam ji česa očitati. Slalomske težave bi lahko obrazložil z njeno željo po popolnosti. Dokler ni popolna, ne verjame vase. To je njena tekmovalna filozofija.

Napori so na koncu premagali tudi telesno tako dobro smučarko, kot je Tina.

Na Roza Hutorju je počivala en sam dan. Ob tekmah in treningih smuka smo vadili veleslalom, slalom, obnavljali kondicijo in se pripravljali na tekme. V pristopu ni niti enkrat zanihala. Z naskokom je na vseh tekmah in treningih smučala na zelo visoki, lahko bi rekel na najvišji tekmovalni ravni.

Mnogi so pred igrami menili, da je daleč od kolajn. Kako ste vi doživeli predolimpijsko obdobje?

Vsi v ekipi smo vedeli, kako v celoti izpeljati OI. Prepričan sem bil, da bo osvojila zlato kolajno. To sem pisal tudi svojim najboljšim prijateljem. Moram pa priznati, da si nisem mislil, da bo osvojila dve. Tina je sposobna doseči vse, kar si zamisli. Tudi zmagati slalom, če bi se nanj v celoti osredotočila. Ob obeh zlatih kolajnah pa ne smemo pozabiti niti tega, da je bila v superkombinaciji in superveleslalomu od kolajne oddaljena le desetinko.

Tina je v Sočiju večkrat poudarila, da se je osredotočila na OI. Med sezono tega niti ni bilo videti.

Sama je zagotovo načrtovala dve kolajni že veliko prej, preden se je sezona začela. Tako kot je načrtovala vse v zadnjih šestih letih. Od srebrne kolajne v Val d'Iseru. Hotela je biti svetovna prvakinja in je to tudi postala v Ga-Pa. Nato je želela še en naslov in ga dobila. Hotela je osvojiti veliki globus z rekordnim dosežkom in ga je prepričljivo kot še nihče. Hotela je postati olimpijska prvakinja in je. Vse, kar si je zapisala v spomin, je odkljukala.

Katera izmed dveh zlatih kolajn vam pomeni več?

Veleslalomska. O tem ni dvoma, ker je pokazatelj smučarskega znanja. Vselej smo govorili, da je Tina veleslalomistka, da je tehnično najboljša. Mnogi mislijo, da je zmagala zaradi štartne številke 1. Da ni bila tako dobra, kot se je zdelo.

Smuk je vendarle najbolj cenjen. Mar ni zmagoslavje v tako imenovani smučarski formuli 1 več?

Smukaška zmaga je izjemen dosežek, a veleslalomski umetnici in meni kot trenerju pomeni več zmaga v njeni paradni disciplini. Najbolj odmevna je bila dvojna zmaga Tine in Dominique Gisin. Vsi se je bodo spominjali še dolgo, ne glede na to, kdo bo osvajal naslove. Bila je pokazatelj, na kako visoki ravni se je tekmovalo v Sočiju.

Kot vselej ste polemični tudi ob slavju. Omenili ste zapise o Tinini teži, češ da zato ni smučala dobro v veleslalomu in slalomu?

Letos sem o kondicijski pripravi prebral veliko bedarij od ljudi, ki ne vedo, kaj in kako delamo. Da je težja za šest kilogramov, je še ena neumnost. V zadnjih šestih letih niha dva kilograma. Pri 70 kilogramih, kolikor jih ima, to ni nič.

Kako vidite razplete celovito?

V ospredju so bile dejansko najboljše. Presenečenj ni bilo. Vsa čast Mikaeli Shiffrin za izjemno slalomsko predstavo. Je smučarka prihodnosti. Prav tako tudi Anni Fenninger. Vselej zanesljiva Maria Höfl-Riesch je dosegla svoje. Navsezadnje tudi Marlies Schild. Jasno pa je, katera je najboljša med vsemi na teh igrah: Tina.

Pravite, da je Tina trdoživa.

Pri 30 letih tekmovati v petih disciplinah: katera od deklet to še zmore na tako visokih obratih? Najbolj me veseli, da je pri vseh naporih zdrava, da se je bolezni ne dotaknejo tako usodno kot nekaterih tekmic. Povrhu je telesno zelo stabilna. Nekoč sem dejal, da ima telo 20-letnice. Pri tem ostajam.