(Lažno) teroristično grožnjo prejel tudi OKS

MOK miri, da ni razloga za preplah, saj gre za lažno grožnjo, poslano naključno in z javnega naslova.

Objavljeno
22. januar 2014 12.33
Posodobljeno
22. januar 2014 12.33
Russia Sochi Torch Relay
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Ljubljana - Napetost pred bližajočimi se OI v Sočiju narašča, tako pri športnikih kot tudi v olimpijskih komitejih, ki jih v zadnjem času skrbijo predvsem številne grožnje teroristov.

Nekateri predstavniki olimpijskih komitejev po svetu so namreč v teh dneh prek elektronske pošte prejeli grožnje s strani domnevnih teroristov. Med njimi je tudi Olimpijski komite Slovenije. Brane Dmitrovič, tiskovni predstavnik OKS, je že potrdil, da so tudi v Ljubljani na elektronsko pošto prejeli grožnjo, vendar je v ruščini, tako da so jo poslali pristojnim preiskovalnim organom, poroča STA.

Grožnjo je prejel tudi avstrijski komite, pri katerem pa so sporočilo že preverili in ugotovili, da gre za potegavščino. »To je lažno sporočilo. Poslal ga je pošiljatelj iz Izraela, ki že nekaj let pošilja podobne grožnje. Sporočilo smo že preverili, saj smo ga dobili že pred dvema dnevoma,« je dejal predstavnik za stike z javnostmi avstrijskega olimpijskega komiteja Wolfgang Eichler.

Pred nekaj dnevi je bilo na spletu objavljeno video sporočilo s terorističnimi grožnjami olimpijskim igram v Sočiju. Neznana moška sta zažugala, da med igrami nihče ne bo varen. Ruski mediji so nato poročali, da je sporočilo pripravila islamska teroristična skupina, ki je odgovorna tudi za bombne napade konec decembra v Volgogradu.

MOK: Grožnje so lažne

Na neprijetnosti so se že odzvali tudi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju. »MOK jemlje varnost na igrah skrajno resno in vsako verodostojno informacijo preda ustreznim varnostnim organom. A v tem primeru se zdi, da sporočilo ne predstavlja nevarnosti, saj je očitno naključno in poslano z javnega naslova,« so sporočili iz mednarodnega komiteja.

Predstavnik za stike z javnostmi pri slovenski policiji Drago Menegalija pa je poudaril: »V zvezi z današnjim poročanjem medijev o pismu in domnevnih grožnjah v povezavi z olimpijskimi igrami sporočamo, da smo prejeli omenjeno pisanje in preverjamo njegovo verodostojnost. Po doslej opravljenem preverjanju pismo ne vsebuje grozilne vsebine. Sicer pa slovenska policija v zvezi z udeležbo slovenskih športnikov na OI že dalj časa sodeluje z vsemi pristojnimi organi, s katerimi poteka izmenjava informacij in načrtovanje ukrepov za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev iger.«

Oglasili so se tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu: »Ministrstvo spremlja poročila o varnostnih razmerah pred olimpijskimi igrami v Sočiju, vključno z domnevnimi terorističnimi grožnjami, ki so jih danes prejeli olimpijski komiteji različnih držav, med njimi tudi Olimpijski komite Slovenije. Ob tem je ministrstvo ves čas v tesnem stiku s pristojnimi inštitucijami v Republiki Sloveniji kot tudi s predstavniki Ruske federacije.«