Manjkala le čarobnost iger

Začetne dvome o olimpijskih igrah v Sočiju so na koncu zamenjale pohvale.

Objavljeno
24. februar 2014 20.35
International Olympic Committee President Thomas Bach answers a question during a news conference at the 2014 Winter Olympics, Sunday, Feb. 23, 2014, in Sochi, Russia. (AP Photo/Morry Gash)
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Veliko dvomov je pospremilo začetek OI v Sočiju, saj težav, ki bi lahko izbruhnile med igrami, ni manjkalo. A ko se je v nedeljo končala največja zimska prireditev, so bili občutki povsem drugačni. Olimpijske igre ob Črnem morju, najdražje v zgodovini, in njihov oče Vladimir Putin so želi pozitivne odmeve, glavni očitek je pomanjkanje olimpijskega duha zavoljo strogih varnostnih ukrepov.

Možnost terorističnih napadov, kratenje človekovih pravic, diskriminacija istospolno usmerjenih, veliki posegi v naravo, razsipništvo in korupcija so bile glavne teme iger pred začetkom, veliko pomislekov je bilo zavoljo toplega podnebja, tik pred štartom so bile velike težave tudi z nedokončanimi nastanitvami, svetlorjava voda, ki je tekla iz pip, prav tako ni ravno zbujala zadovoljstva. A po dvotedenskem spektaklu je šlo to v pozabo, Rusi so se izkazali za zelo dobre gostitelje, dvome so zdaj zamenjale pohvale, za konec so pridobili simpatije tudi zato, ker so se na sklepni slovesnosti znali pošaliti na svoj račun glede napake z odprtja, ko so olimpijski simbol prikazali z zgolj štirimi krogi.

»Dvojna zmaga za Rusijo. Ko je v nedeljo ugasnil olimpijski ogenj, se je Putinu lahko smejalo. Razloga sta dva, njegove igre, najdražje v zgodovini, so bile organizacijski in športni uspeh. Rusija je bila najuspešnejša država Sočija, vsi strahovi pa so se izkazali za neupravičene,« so ugotavljali pri Le Figaroju, podobno tudi pri New York Timesu: »Rusiji je uspelo. Priredila je igre, ki so bile zelo varne, na veselje domačih navijačev pa je spet pridobila sloves športne velesile. Nobenega dvoma ni, da se je Rusija počutila, kot da je osvojila nekakšno kozmično zlato kolajno, tudi zato, ker je upravičila velike ambicije predsednika Putina, čigar olimpijske sanje so bile bolj kot na realnosti osnovane na izjemni samozavesti. A je delovalo.«

»Rusi so gostili dogodek izjemnih razsežnosti in ga uspešno izvedli. Prizorišča so bila odlična, gledalci navdušeni, domači športniki najuspešnejši. Še celo policisti in vojaki se niso nikoli nehali smejati,« so zapisali pri Telegraphu, podobno kot pri Sports Illustratedu, kjer so izpostavili varnost, zelo tekoč promet in prijazne prostovoljce. Bolj kritični pa so bili pri LA Times, kjer so predvsem pogrešali pristnost olimpijskih iger. »Na praktični ravni so bile igre v Sočiju skorajda popolne, prometa ni bilo, prevozi so bili točni, prizorišča čista in funkcionalna, tekmovanja so se odvijala po sporedu. A v Sočiju ni bilo prijaznosti Vancouvra, norosti Torina in duha Salt Lake Cityja. Zaradi vseh skrbi glede varnosti so prireditelji žrtvovali srce, dušo iger, čarobnost je izginila,« so izpostavili v Los Angelesu, povrh pa zdaj obstaja splošen strah, kako se bo po treh tednih smehljanja z odstranjeno masko na krizo v Ukrajini odzval Putin …