MOK še enkrat preverja sporne vzorce iz leta 2004

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so se odločili, da nova preverijo naknadno ugotovljene pozitivne dopinške primere iz Aten.

Objavljeno
27. november 2012 09.30
Posodobljeno
27. november 2012 09.30
reut*doping
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Lozana - Mednarodni olimpijski komite (MOK) bo osem let po končanih olimpijskih igrah v Atenah še enkrat obravnaval naknadno ugotovljene pozitivne dopinške primere.

V času olimpijskih iger v Atenah in po njih so na testiranjih ujeli 26 športnikov, ki so si pomagali s prepovedanimi poživili - med njimi je bilo šest dobitnikov medalj - novi testi vzorcev iz Aten, ki so jih opravili letos, so pokazali, da je med stotimi obravnavanimi primeri pet takšnih, ki so se ob prvotnem testiranju na OI izkazali za negativne, zdaj pa so bili pozitivni ob pomoči sodobnejših postopkov odkrivanja. Takšne izide so potrdila tudi testiranja vzorcev B.

Mok je prek predstavnika za stike z javnostmi Marka Adamsa sporočil, da o imenih ne morejo govoriti, dokler postopki ne bodo končani, je pa beloruski olimpijski komite potrdil, da je med njimi tudi beloruski metalec kladiva Ivan Tihon, ki je v Atenah osvojil srebrno kolajno.

Identiteto drugih domnevnih kršiteljev je razkrila nemška televizija ARD, ki poroča, da so vpleteni še Rusi Jurij Belonog, Svetlana Kriveljova (oba suvanje krogle) in Oleg Perepečenov (dviganje uteži) ter Belorusinja Irina Jačenko (met diska).

Mok bo decembra opravil zadnja zaslišanja, po katerih se bo odločil, ali bo petim športnikom odvzel medalje s teh iger. Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja bo to temo obravnaval na seji 4. in 5. decembra v Lozani. Med igrami v Atenah in takoj po njih so sicer na testiranjih ujeli 26 športnikov, ki so si pomagali s prepovedanimi poživili, med njimi je bilo šest dobitnikov medalj