Novo zlato za Hrvaško - najboljši tudi v vaterpolu

Olimpijski prvaki v vaterpolu so postali Hrvati, ki so v finali ugnali Italijo (8:6), bronaste kolajne so se veselili Srbi.

Objavljeno
12. avgust 2012 15.06
Posodobljeno
12. avgust 2012 18.21
OLY-2012-WATERPOLO-CRO-ITA
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London – Končan je tudi olimpijski turnir v vaterpolu, kjer so se med najboljše štiri reprezentance prebile kar tri države z območja nekdanje Jugoslavije. Olimpijski prvaki so postali hrvaški vaterpolisti, ki so v finalu ugnali Italijo z 8:6 in tako dosegli najboljši rezultat v zgodovini svoje države, po pravi drami pa so se brona veselili Srbi, ki so bili boljši od Črne Gore (12:11).

Varovanci Ratka Rudića so tekmo v svojo korist odločili v drugem delu, ko so vodstvo 4:3 spremenili v 6:3 in ko je Mario Joković skoraj štiri minute in pol pred koncem povišal na 7:3, je bil zmagovalec praktično znan. Minuto kasneje je, vnovič z igralcem več, zmago Hrvaške potrdil Sandro Sukno in Italijani so izid v končnici le še “kozmetično” popravili. Hrvati so na olimpijskem turnirju dosegli še svojo osmo zaporedno zmago, še piše STA.

Z vaterpolskim zlatom pa so Hrvati še obogatili svoj najbogatejši olimpijski izplen v zgodovini, saj so bero v Londonu povišali na šest medalj, med njimi so kar tri zlate. Najučinkovitejši igralec finala je bil Mario Joković s tremi goli,

Kapetan Udovilić šele 55 sekund pred koncem odločil tekmo

Srbski vaterpolisti se niso prav nič ozirali na dejstvo, da so jih na tribunah bodrili premier Ivica Dačić, predsednik srbskega olimpijskega komiteja Vlade Divac, ministrica za šport Alisa Marić ter številni športniki, ki so še v Londonu. Črnogorci so se po treh četrtinah zdeli zmagovalci sosedskega balkanskega obračuna, v končnici pa je Srbiji uspel preobrat za bron, piše STA.

Zadnjo četrtino je Črna gora začela s prednostjo 10:8 in ko se je prednost zvišala na 11:8, je kazalo, da je zmagovalec znan. A varovanci Dejana Udovičića so z goli Filipa Filipovića in Slobodana Nikića dobro minuto pred koncem uspeli izenačiti. V nervozni končnici, sodnik je izključil srbskega selektorja in njegovega pomočnika, je tekmo odločil srbski kapetan Vanja Udovičić, 55 sekund pred koncem.

Olimpijski turnir v vaterpolu

Tekma za sedmo mesto

ZDA - Avstralija 9:10 (1:3, 2:2, 1:3, 5:2)

Tekma za peto mesto:

Španija - Madžarska 8:14 (1:4, 2:3, 1:5, 4:2)

Tekma za bronasto kolajno

Srbija - Črna gora 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1)

Finale

Hrvaška - Italija 8:6 (1:2, 2:0, 2:1, 3:3)