Odmevi po zmagi nad Slovaško: Slovenija je nov »čudež na ledu«

Slovenski hokejisti so na olimpijskem turnirju zbudili veliko pozornosti. Tuji mediji navdušeni nad hokejsko »palčico«.

Objavljeno
15. februar 2014 13.42
Posodobljeno
15. februar 2014 13.42
Sochi Olympics Ice Hockey Men
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Slovenska hokejska reprezentanca je že na premierni olimpijski tekmi opozorila nase z dobrim odporom proti Rusiji, po zmagi s 3:1 nad Slovaško pa navdušila svetovno športno javnost. Tuji mediji, zlasti ameriški, ki še kako dobro poznajo NHL zvezdnika Anžeta Kopitarja, so bili polni hvale na račun majhnega moštva.

ZDA imajo Lake Placid, Slovenija pa Soči

Tako jim še vedno ni povsem jasno, kako je lahko majhna državica, ki ima le en profesionalni hokejski klub, presenetila velesilo Slovaško, četrto z zadnjih OI, s 13 NHL zvezdniki. Pravi »čudež na ledu«, kakor sicer Američani imenujejo tisto senzacijo iz leta 1980, ko so ZDA z amatersko ekipo v finalu OI presenetile Sovjetsko zvezo.

»Ameriški hokejski navdušenci bodo vedno imeli Lake Placid, Slovenija pa bo vedno imela Soči,« so zapisali pri USA Today. »Zmaga Slovenije s 3:1 nikakor ni bila pričakovana, je pa zato v majhni državi s komaj dvema milijonoma prebivalcev povzročila veliko veselje,« so zapisali in citirali Boštjana Goličiča, da je ta »zmaga vredna toliko kot zlata kolajna«.

»To je za slovenski hokej velik uspeh. Zdaj ko smo premagali Slovaško, nas ljudje morda le ne bodo več zamenjali,« je ameriškim medijem povedal Anže Kopitar, ki se je tamkajšnji javnosti zlasti dobro predstavil pred dvema letoma, ko je moštvo Los Angeles Kings osvojilo Stanleyev pokal. »Lahko smo ponosni. Če doslej nismo bili na hokejskem zemljevidu sveta, smo se zdaj zagotovo umestili nanj,« je še dodal Kopitar.

V zmago verjelo le 25 fantov

»Uspelo nam je nekaj neverjetnega. Nihče ni verjel, da lahko zmagamo, samo 25 fantov v slačilnici. Dokazali smo, da znamo igrati hokej,« je USA Today izpostavil tudi Roka Tičarja, ki je prvi premagal slovaškega vratarja.

»Toliko o tem, da je slovenska reprezentanca zadovoljna že s tem, da sodeluje na olimpijskih igrah,« so v uvodu poročila zapisali na spletni strani televizijske mreže NBC in dodali, da pri tem ni šlo za nobeno čudežno predstavo vratarja, temveč so si zmago priigrali zasluženo, zbrali več strelov na gol kot Slovaki, ki se zdaj zares lahko zamislijo nad svojo igro. 

NHL: En hokejski klub, sedem dvoran, 148 igralcev

Uspeh Slovenije je dobil tudi mesto na naslovnici uradne strani lige NHL. »Slovenija je želela na OI v Sočiju opozoriti nase. Iz dvorane Bolšoj je v svet poslala jasno in glasno sporočilo,« so zapisali in opozorili na nekaj zanimivih dejstev o Sloveniji: da ima manj kot dva milijona prebivalcev, po podatkih IIHF registriranih le 148 profesionalnih hokejistov, sedem lednih dvoran, eno profesionalno moštvo in šele 17. mesto na svetovni hokejski lestvici.

Slovaška je na drugi strani polfinalistka z OI v Vancouvru, kjer je ugnala Rusijo in Švedsko. V polfinalu je nato pa izgubila proti poznejšim prvakom iz Kanade, tretje mesto pa ji je odvzela Finska. V zadnjih 16 letih je osvojila štiri kolajne na svetovnih prvenstvih, leta 2002 celo zlato, trenutno pa je sedma država na lestvici IIHF.

»A ta dejstva na sobotni tekmi niso igrala nobene vloge,« so zapisali v poročilu tekme na NHL.com. »Neverjetno, premagali smo odlično ekipo, odlične igralce. Bili smo pripravljeni od prve minute dalje,« je Tičar povedal za spletno stran, na kateri sicer redno vrstice polni Kopitar. Slednji je z mojstrovino navdušil tudi svoje soigralce. »Užitek ga je gledati, kako se giblje po igrišču. Je naš velik vzornik,« mu je polaskal Tičar.

»To je bilo sanjsko. Nič nam ni bilo jasno. 'Kaj se dogaja?' smo se spraševali ob vodstvu s 3:0. Skušali smo ostati mirni do konca,« pa je povedal Žiga Jeglič, medtem ko si je Kopitar nadel le zelo širok nasmeh: »O ja, smejalo se mi bo še zelo dolgo.«

Poklonila se je tudi IIHF

Slovenske hokejiste je po zmagi pohvalila tudi Mednarodna hokejska zveza (IIHF). V poročilu po tekmi z naslovom »Shocker! SLO stops SVK« so zapisali, da gre za prvo veliko presenečenje na hokejskem turnirju in zgodovinsko prvo zmago Slovenije na olimpijskih igrah. »Slovenci so si zmago zaslužili zaradi potrpežljivosti, srčnosti in natančnosti,« je IIHF.

V nadaljevanju članka je novinar dodal, da je bila pred začetkom turnirja Slovenija obsojena na zadnje mesto v »skupini smrti«, omenil pa je tudi, da imajo Slovenci že olimpijske izkušnje, saj so pod zastavo Jugoslavije nastopili v Sarajevu 1984. Kot enega od junakov zmage izpostavlja vratarja Roberta Kristana. »Hokeju v Slovenjo ne cvetijo rožice. Upam, da bodo ljudje zdaj spregledali in mu pomagali. Imamo številne dobre igralce,« je dejal Kristan.