OI: Bolt izbran za jamajškega zastavonošo

Jamajški atlet Usain Bolt bo na otvoritveni slovesnosti nosil zastavo svoje države.

Objavljeno
26. julij 2012 15.59
Posodobljeno
26. julij 2012 15.59
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Jamajškemu šprinterju Usainu Boltu je pripadla čast, da bo ob odprtju olimpijskih iger nosil zastavo Jamajke.

»Nikoli ni bilo dvomov, kdo naj bo naš nosilec. Je pa vedno vprašanje, ali se športnik s tem strinja ali ne. Z veseljem in vzhičenostjo sporočam, da je Usain ponudbo sprejel,« je dejal predsednik jamajškega olimpijskega komiteja Mike Fennel. 25-letni Bolt bo na igrah branil tri zlate kolajne, in sicer na 100, 200 in štafeti 4 x 100 metrov.

Ameriška zastava v rokah Zagunisove

Dvakratna olimpijska prvakinja v sabljanju, Američanka Mariel Zagunis, bo na otvoritveni slovesnosti nosila zastavo svoje države.

»Udeležba žensk v športu je ogromna. Rojena sem v pravo generacijo,« je dejala Zagunisova, ki je dodala, da so ženske končno obravnavane enako. Za nosilko zastave so jo sicer določili člani ameriške olimpijske ekipe.

Nosilca državne zastave so določili tudi Avstralci, ki so izbrali košarkarico Lauren Jackson. Vodja avstralske delegacije Nick Green je ob imenovanju Jacksonove dejal, da je 31-letnica navdih za celotno ekipo.

Hondrokukisa ne bo v London

Atene - Grški atlet Dimitris Hondrokukis, svetovni dvoranski prvak v skoku v višino, bo zaradi dopinga moral izpustiti olimpijske igre v Londonu.

Kot je dejal njegov oče Kiriakos Hondrokukis, je bil atlet pozitiven na steroid stanozolol, pri čemer je trdil, da njegov sin ni jemal nobenih nedovoljenih poživil in da je že zahteval drugi test.

»Moj sin se ne bo udeležil olimpijskih iger, zaradi česar bo za sabo pustil dolgoletne sanje,« je povedal Hondrokukis.

Poškodba Alshammarjeve

Na olimpijskih igrah v Londonu najverjetneje ne bo tudi švedske plavalke Therese Alshammar, ki se ji je ukleščil vratni živec, bolečine pa so se iz vratu preselile tudi na desno ramo, tako da zaenkrat ni sposobna plavati.

24-letna Švedinja bo zagotovo izpustila nastop v štafeti 4 x 100 metrov prosto, upa pa, da bo v posamičnih disciplinah sprinta v prostem slogu vendarle lahko tekmovala. »Bolečine lahko trajajo nekaj dni, lahko pa tudi nekaj mesecev. Na vse to žal mi ne moremo vplivati,« je dejal švedski reprezentančni zdravnik Rene Tour.