POI: Osmo mesto Pinterja, Đurić končal kot šesti

Slovenski paraolimpijec Franc Pinter je v streljanju z zračno puško zasedel osmo mesto, Atlet Jože flere je bil dvanajsti.

Objavljeno
31. avgust 2012 15.59
Posodobljeno
31. avgust 2012 15.59
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Drugi tekmovalni dan paraolimpijskih iger v Londonu so nastopili trije Slovenci, Franc Pinter, Jože Flere in Darko Đurić, najuspešnejši pa je bil prvi.

Pinter je tekmoval v streljanju z zračno puško stoje, v disciplini, ki mu je od leta 1996 prinesla štiri paraolimpijske kolajne. Tokrat je kljub začetnim težavam in slabšim uvodnim serijam v kvalifikacijah prišel v finale, kjer pa nato ni bil najbolj razpoložen. Imel je sedmo izhodišče, po nekaj strelih je zdrsnil na osmo mesto ter nato na tem tudi končal paraolimpijsko tekmo. V finalu je zbral 98,9 kroga, skupno pa je bil njegov rezultat 688,9 kroga. Zmagal je Kitajec Chao Dong (699,5), drugi je bil Šved Jonas Jakobsson (696,5) in tretji Nemec Josef Neumaier (693,4).

Slovenski paraolimpijec po svojem nastopu ni bil razočaran, pa čeprav se ni uvrstil na zmagovalni oder. »Seveda sem zadovoljen. Finale na tako veliki tekmi, kot so paraolimpijske igre, ni zanemarljiv. A zjutraj je bilo zelo zelo mrzlo, jaz na to nisem navajen in me je kar treslo. Od te discipline sem veliko pričakoval, sem pa bil vseeno zelo zadovoljen, da sem v finalu, čeprav nisem naredil tistega, kar znam. Pojavil se mi je tudi krč, a to ni opravičilo. Znam ustreliti bolje. Gremo naprej, pred mano so še tri tekme. Vem, da sem sposoben več. Upam, da bo še kdaj kakšna priložnost,« je dejal Pinter.

Šesto mesto Đurića

Plavalec Darko Đurić je v svojem prvem nastopu na paraolimpijskih igrah prišel do želenega finala in na razdalji 50 metrov osvojil šesto mesto. Slovenski paraolimpijec se je iz predtekmovalne skupine kategorije 4 prebil kot drugi, v finalu pa je nato plaval nekoliko slabše in s časom 40,21 prehitel le dva plavalca. Zmagal je Ukrajinec Eskender Mustafajev (38,26), drugi je bil Francoz David Smetanine (38,75), tretji pa je bil Čeh Jan Povysil (39,47).

»Glede na to, da sem zjutraj zelo dobro odplaval in dosegel četrti čas, sem pričakoval kakšno mesto višje. Ampak glede na to, da je bil to prvi nastop na igrah in prvi finale, olimpijske igre so nekaj čisto drugega, sem zadovoljen tudi s šestim mestom. Mogoče me je malo 'zabremzalo', da sem preveč pričakoval glede na jutranji rezultat in da sem plaval preveč na silo. Upam, da bo v naslednjih tekmah bolje. 100 in 200 m prosto sta bili moji boljši disciplini, tukaj pričakujem malo več. Delali smo dobro in mislim, da rezultat ne bo izostal,« je dejal Đurić.

Flere dvanajsti, Pintarjeva v četrtfinale

V Londonu je danes nastopil tudi atlet Jože Flere, ki je v metu kija v združeni kategoriji 31/32/51 zasedel dvanajsto mesto. Zlato je osvojil Srb Željko Dimitrijević (1010 točk), ki je s 26,88 metra dosegel tudi svetovni rekord kategorije 51, srebro Čeh Radim Beleš (1004), bron pa Alžirec Lahouari Behlaz (1003).

Namiznoteniška igralka Andreja Dolinar je končala posamične nastope v posamični konkurenci. V drugi tekmi kategorije 4 je imela za tekmico prvo nosilko Kitajko Ying Zhou. Slednja je bila boljša s 3:0 (7, 5, 7), Dolinarjeva pa je tako na igrah doživela drugi poraz.

Druga slovenska igralka namiznega tenisa Mateja Pintar je igrala v kategoriji 3 in s 3:1 premagala Turkinjo Hatice Duman, s čimer si je zagotovila nastop v četrtfinalu.