Rogge presenetil z minuto molka v spomin na ubite izraelske športnike

Predsednik MOK se je ob obisku olimpijske vasi z minuto molka nepričakovano poklonil ubitim izraelskim športnikom leta 1972.

Objavljeno
23. julij 2012 17.41
Posodobljeno
23. julij 2012 18.09
OLY-PARK-ADV4/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komitije (MOK) Jacques Rogge je minuli konec tedna zavrnil pobudo nekaterih držav (Izraela, ZDA in Nemčije), da bi se na otvoritveni slovesnosti OI v Londonu z minuto molka poklonili spominu na izraelske športnike iz Münchena, ki so jih leta 1972 ubili palestinski teroristi.

Toda Rogge je danes ob ogledu olimpijske vasi presenetil vse zbrane, saj se je svečana otvoritev pričela z minuto molka v spomin na izraelske žrtve. Na slovesnosti so bili ob predsedniku MOK še predsednik organizacijskega odbora iger v Londonu Sebastian Coe, londonski župan Boris Johnson ter ostali visoki gostje.

»Današnjo slovesnost v olimpijski vasi želim začeti z minuto molka v spomin ubitim 11 izraelskim športnikom, ki so delili naše športne ideale in nas združili v tej prečudoviti olimpijski vasi. Imeli so enako vizijo kot mi, saj so v München pripotovali z željo, da bi širili mir in solidarnost. Zaradi njih smo dolžni ohraniti ta duh in se jih spomniti tudi danes,« je med drugim v svojem govoru dejal 70-letni Rogge in dodal, da šport sicer ima moč združevanja, a ne more pozdraviti sodobnih »bolezni« sveta kot je terorizem.

Govor je očitno ganil župana Johnsona, ki je po koncu dvignil v zrak stisnjeni pesti in dodal: »Odličen govor!« Po koncu slovesnosti je prvi mož MOK pojasnil, da se ni posebaj pripravljal na slovesnost, saj naj bi se vse skupaj zgodilo spontano. »Prvič v zgodovini je prišlo do takšne slovesnosti v olimpijski vasi. Preprosto nisem mogel govoriti o miru in športu brez da bi omenil tragedijo, ki se je zgodila pred 40 leti,« je še dejal Rogge.

Družine ubitih športnikov, trenerjev in delegatov si sicer že vrsto let prizadevajo, da bi MOK v otvoritveno slovesnost OI vključil tudi spominsko slovesnost na münchensko tragedijo. Pred dnevi jim je podporo izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama ter nekaj drugih evropskih politkov. Sam Rogge je zanikal, da je to storil le zato, da bi pomiril vse, ki zahtevajo posebno spominsko slovesnost.