Ruski biatlonci do naslova v štafeti, Slovenci šesti

Ruska moška reprezentanca si je priborila zlato v štafeti, Slovenci so bili na odličnem šestem mestu.

Objavljeno
22. februar 2014 13.29
Posodobljeno
22. februar 2014 14.00
OLY-2014-BIATHLON-MEN-TEAM
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči - Ruski biatlonci so si danes priborili naslov olimpijskih prvakov v štafeti 4 x 7,5 kilometra, kjer so Slovenci osvojili odlično šesto mesto.

Na zmagovalni oder sta se uvrstili še drugouvrščena nemška reprezentanca (+3,5), bron pa so si priborili Avstrijci (+29,8). Branilci naslova Norvežani so bili zgolj četrti.

Do zadnjega streljanja so bile v igri za odličja štiri reprezentance - Rusija, Norveška, Nemčija in Avstrija - vendar je pri branilcih naslova zatajil Emil Hegle Svendsen, ki je moral v kazenski krog. O zmagovalcu je odločal ciljni šprint, v katerem je imel Anton Šipulin več moči od Simona Schemppa.

Slovenska reprezentanca je nastopila postavi Jakov Fak, Peter Dokl, Klemen Bauer in Janez Marič. Ti so prikazali izjemno moštveno predstavo in s petimi popravami zasedli šesto mesto (+1:27,2), kar je najboljša slovenska uvrstitev v štafeti na olimpijskih igrah.

POTEK TEKME

Dokl predal kot štirinajsti

V slovenski reprezentanci se je na progo prvi podal Peter Dokl, ki je na prvem streljanju v ležečem položaju zadel vseh pet tarč in ostal v stiku z najhitrejšimi tekmovalci (+8,6), na čelu katerih je bil Šved Tobias Arwidson.

Peter Dokl je brezhibno opravil tudi s streljanjem v stoječem položaju, vendar je zaradi slabšega teka strelišče zapustil na dvanajstem mestu (+27,5).

Ob prvi predaji so bil v najboljšem položaju Norvežani, drugi so bili Nemci (+10,3) in tretji Rusi (+16,1), Peter Dokl pa je predal kot štirinajsti (+1:01,1).

Fak nastopil z odliko in predal na petem mestu

Drugi slovenski biatlonec je bil Jakov Fak, ki je na prvem streljanju zadel vseh pet tarč in se prebil na 11. mesto, za vodilnim Nemcem Danielom Böhmom je zaostajal za 53 sekund.

Fak je tudi na drugem streljanju uspešno pokril vseh pet tarč in Slovenijo dvignil na peto mesto, s tridesetimi sekundami zaostanka za Nemčijo (+29,8).

Drugo predajo je najhitreje opravila Norveška, za njo Nemčija (+20,1) in Rusija (+24,4), Jakov Fak pa na petem mestu (+26,7).

Bauer z dvema popravama

Kot tretji se je na progo podal Klemen Bauer, ki je na prvem streljanju potreboval eno popravo in je strelišče zapustil na petem mestu, skoraj trideset sekund za vodilno Norveško (+29,1). Bauer je tudi v drugo zadel le štirikrat, vendar je z eno popravo ohranil stik z najboljšimi - po svojem drugem strelskem nastopu je bil peti (+37,4).

Pri tretji menjavi je vodstvo zadržala Norveška, druga je bila Nemčija (+2,0) in tretja Rusija (+16,6), na četrtem pa Slovenija (+18,0).

Marič potreboval tri poprave

Zadnji slovenski biatlonec Janez Marič je na prvem streljanju zadel vseh pet tarč, vendar je zaradi slabšega teka strelišče zapustil kot peti (+14,5).

Marič v drugo ni bil tako zbran, saj je potreboval tri poprave, s čimer je Slovenija izgubila še eno mesto in je bila šesta (+1:10,0), na tem mestu pa je tudi končala (+1:27,2).

Velepca razveselil fantastičen izid

»To je krona dolgoletna truda, sestaviti je potrebno ekipo, pripraviti vrstni red in fante pripeljati v boj za odličja. V boju za stopničke smo bili do zadnjega streljanja Mariča, ki se je zadnji mesec ukvarjal s poškodbo hrbta in ni mogel trenirati, kot bi želel. Pa je kljub temu zdržal v zadnji predaji. Šesto mesto je dokaz odličnega dela, tudi smuči smo imeli ponovno dobro pripravljene. Poleg tega smo pravilno ocenili progo, na prvem vzponu nihče ni pretiraval in vse to je dalo fantastičen izid,« je izid štafete komentiral slovenski trener Uroš Velepec.

 

Rezultati moške štafete (4 x 7,5 kilometra)

1. Rusija 1:12:15,9 (Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Dimitrij Mališko, Anton Šipulin) /0+2/

2. Nemčija +3,5 (Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer, Simon Schempp) /0+8/

3. Avstrija +29,8 (Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Simon Eder, Dominik Landertinger) /0+7/

4. Norveška +54,4 /1+5/

5. Italija +59,6 /0+11/

6. Slovenija +1:27,2  (Jakov Fak, Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič) /0+5/

7. Kanada +1:30,3 /1+10/

8. Francija +1:30,5 /0+7/

9. Ukrajina +2:05,2 /0+7/

10. Švedska +2:16,1 /0+5/

 

/kazenski krogi + poprave/