Slavje Vinokurova, domači aduti brez kolajne

Kolesar Astane Alexander Vinokurov, ki se bo po velikem dogodku v Londonu upokojil, je osvojil olimpijsko zlato.

sob, 28.07.2012, 11:46; spremenjen: 16:38

London - 38-letni Kazahstanec Alexander Vinokurov si je na cestni dirki privozil naslov olimpijskega prvaka, potem ko je v zaključnem finišu cestne dirke v Londonu prehitel Kolumbijca Rigoberta Urana. Najboljši slovenski kolesar Jani Brajkovič je bil 21, ki je v cilj prišel v času tretjeuvrščenega Norvežana Alexandra Kristoffa.

Olimpijska preizkušnja je še enkrat pokazala, kako nepredvidljiv je kolesarski šport. Čeprav je večina strokovnjakov napovedala zmago britanskega sprinterskega šampiona Marka Cavendisha, se je razpletlo drugače. Britanci niso našli dovolj zaveznikov, da bi prišlo do sprinta glavnine, kar je najbolje izkoristil 38-letni kazahstanski veteran Aleksander Vinokurov. Kolesar, ki je v Sydneyju osvojil srebrno kolajno, se je najprej na zadnjem od devetih vzponov na Box Hill priključil ubežni skupini, nato pa se približno deset kilometrov pred ciljem odločil za napad, ki mu je prinesel zlato kolajno.

»Niti v najboljšem scenariju si nisem nisem zamišljal takega zaključka kariere. Predlani sem že napovedal slovo, praktično sem že končal športno pot, a sem se premislil in se vrnil na tekmovališča. To je bila res prava odločitev, niti v sanjah si nisem mislil, da se mi bo tako obrestovala. Ponosen sem, da bolj ne bi mogel biti. Vedel sem, da ne smem čakati na šprint, moral sem napasti in noge so me poslušale. Moram pohvaliti ekipo in tudi organizatorje, ki so pripravili res lepo dirko. Ne prelahko, ne pretežko. Tudi gledalcev je bilo ogromno, res je za mano lep dan,« je povedal zmagovalec Vinokurov.

Božič: nismo verjeli, da se bodo Britanci zlomili

Grega Bole (46.) in Borut Božič (79.) sta ciljno črto prečkala v glavnini, v kateri je bil tudi prvi favorit dirke Britanec Mark Cavendish.

»Jaz sem včeraj rekel, da bo veliko skokov, in to se je dejansko zgodilo. A Britanci in Sky so večine dirke delovali suvereno, tako da nismo verjeli, da se bodo zlomili. A zadnjih 500 metrov zadnjega vzpona so počepnili in naredila se je razlika, ki je nismo mogli nadoknaditi, saj Britanci enostavno niso več delovali močno. Škoda. Jaz sem bil danes zelo močan, žal sem naredil taktično napako, da na vzponu nisem šel s tistimi, ki so glavnini ušli. To je bil odločilen trenutek dirke,« je dejal Božič.

Pobeg dvanajstih kolesarjev

Dirko je sprva narekovala skupina dvanajstih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jani Brajkovič. Člani britanske so bili na čelu zasledovalne skupine, ki je za vodilnimi zaostajala približno pet minut. Ob koncu četrtega izmed devetih krogov je v ospredju pospešil Italijan Vincenzo Nibali, ki se je nekoliko odcepil od preostalih desetih kolesarjev (odpadel je Južnokorejec Sungbaek Park), medtem ko je glavnina, na čelu z britanskimi kolesarji, zaostajala za več kot pet minut.

Britanci dvignili tempo

Enajst ubežnikov - Marco Pinotti, Stuart O'Grady, Jani Brajkovič, Nicolas Castroviejo, Timothy Duggan, Michael Schar, Lieuwe Westra, Alexander Kristoff, Jurgen Rolenadts, Fumiyuki Beppu in Denis Mencov - je bilo v ospredju tudi po petem krogu, vendar se je njihova prednost občutno zmanjšala. Pred zasledovalno skupino so imeli minuto in dvanajst sekund prednosti, pred glavnino pa še dodatno minuto in štirindvajset sekund naskoka. Glavni domači adut za zmago, Mark Cavendish, je kolesaril na 33. mestu.

Napad Gilberta

Na začetku sedmega kroga se je število ubežnikov povečalo na osemnajst, britanski kolesarji v glavnini pa so še naprej vztrajno zmanjševali njihovo prednosti, ki je znašala 53 sekund. Jani Brajkovič je kolesaril med ubežniki na 13. mestu (4:24,57), Borut Božič je sedmi krog začel kot 58., Grega Bole pa kot 69. (oba 4:25,50).

Sledil je napad Belgijca Philippa Gilberta, ki je napadel se je po spustu z Box Hilla. Tako si je na začeku zadnjega kroga (4:46:23) privozil 42 sekund prednosti pred zasledovalno skupino, v kateri je bil še naprej Jani Brajkovič. Britanski kolesarji so za vodilnim Belgijcem zaostajali za več kot minuto (4:47:45).

Vinkurov najuspešnejši v finišu

Osamljeni Gilbert ni zdržal visokega tempa, tako da ga je ubežna skupina kmalu ujela, domačimi kolesarjem pa so začele pojenjati moči, saj so dobrih 30 kilometrov pred koncem zaostajali že za minuto. V zaključku dirke je postalo jasno, da je Britanci ne bodo mogli boriti za zlato kolajno, o kateri bo odločala trideseterica ubežnikov. Izmed teh sta pobegnila Alexander Vinokurov in Rigoberto Uran, pri čemer je imel v ciljnem šprintu največ moči prvi.

Izidi cestne dirke:

1. Aleksander Vinokurov (Kaz) 5:45,57

2. Rigoberto Uran (Kol) 5:45,57

3. Alexander Kristoff (Nor) 5:46,05

4. Taylor Phinney (ZDA) 5:46,05

5. Sergej Lagutin (Uzb) 5:46,05

6. Stuart O'Grady (Avs) 5:46,05

7. Jurgen Roelandts (Bel) 5:46,05

8. Gregory Rast (Švi) 5:46,05

9. Jack Bauer (NZL) 5:46,05

10. Lars Boom (Niz) 5:46,05

...

21. Jani Brajkovič (Slo) 5:46,05

46. Borut Božič (Slo) 4:47,45

79. Grega Bole (Slo) 4:47,45

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
kontraš

Še enkrat se je pokazalo, da olimpijska dirka ni tour po Franciji, nekateri so kolesarili taktično popolnoma zgrešeno.

28. julij 2012, ob 18:50:23
Neznan

Saj nismo na Kitajskem?. Angleži si upajo "priznati" tudi poraz. UPAM?.

28. julij 2012, ob 16:56:55
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej