Španci vztrajajo v svetniški drži

Pred današnjim četrtfinalom hude obtožbe na račun evropskih prvakov, ki naj bi prepustili zmago Brazilcem in se izognili ZDA.

Objavljeno
08. avgust 2012 12.43
OLY-BASK-BKMBBL/(BKM400B15)
Eduardo Brozovič, Delovo poročevalec iz Londona
Eduardo Brozovič, Delovo poročevalec iz Londona
London – Ali so španski košarkarji prepustili zmago Brazilcem, da bi se ognili soočenju z ZDA vse do nedeljskega finala? Pravega odgovora ne bomo nikoli dobili. Domala ves svet jezno kaže na evropske prvake, ti pa so si nadeli angelske oprave in svetniške sije, čeprav je iz olimpijske košarkarske dvorane res smrdelo do neba.

Španci so namreč vodili domala vso tekmo, največ z 62:51, ob začetku zadnje četrtine pa še vedno z desetimi točkami prednosti. Nato pa se jim je primeril »nerazumljiv niz napak« proti tekmecu, ki je nastopil brez svojega prvega centra Neneja Hilaria. Zadnji del, v katerem zunanja aduta Jose Calderon in Rudy Fernandez »zaradi utrujenosti« niti nista stopila na parket, so izgubili s 16:31, dvoboj pa z 82:88, kar jih je potisnilo na tretje mesto v skupini B, za Rusijo in Brazilijo ter tik pred Avstralijo z enakim številom zmag.

»V prvih treh četrtinah smo dobro igrali, nato pa nam ni šlo več nič od rok. Ohraniti bi morali zbranost vso tekmo,« je razplet poenostavil španski selektor Sergio Scariolo, ki je prevzel krmilo reprezentance leta 2009 in že na EP istega leta ubral pragmatično pot do zlate kolajne. Njegovo moštvo je bilo celo v nevarnosti izpada v predtekmovanju, nato pa pospešeno stopnjevalo formo. Le nekoliko bolj zavzeto je lani začelo zmagoviti pohod na celinskem prvenstvu v Litvi, saj je izgubilo s Turčijo in komaj premagalo Poljsko.

Bližnja zgodovina torej deloma ščiti Scariola, v Brescii rojenega strokovnjaka, ki mu očitajo italijansko preračunljivost. Vendar ni povsem prepričala Francozov. Ti so namreč računali, da se bodo v četrtfinalu pomerili z Brazilijo, zdaj pa jih čaka tekmec, ki jim precej manj ustreza – Španija. V Londonu je včeraj dolgo krožil glas, da so zaradi nešportnega popuščanja Scariolove čete vložili uradno pritožbo, vendar je vodstvo tekmovanja vztrajalo, da je ni prejelo. Ostalo je le pri neuradnem tarnanju z najrazličnejših koncev, da bi tudi košarka morala zaščititi svojo javno podobo in športni duh, četudi je težko pričakovati, da bi z OI izključili srebrno reprezentanco z zadnjih iger v Pekingu in po splošnem prepričanju edinega dostojnega tekmeca za ameriške zvezdnike. Ko v igri niso milijoni dolarjev, tako kot pri azijskih igralcih badmintona, je veliko lažje moralizirati.

»Ne vem, če so Španci podarili zmago in me niti ne zanima. Toda če so res takšni kandidati za zlato kolajno, kot pravijo, bodo morali prej ali slej premagati Američane. Če spored določi, da moraš z njimi igrati v polfinalu, tudi prav. Tako se je nam primerilo pred osmimi leti v Atenah in nihče ni niti pomislil, da bi poiskal drugačno pot, čeprav bi lahko ostali celo brez kolajne. Vztrajali smo in odnesli zlato. Nasploh pa v četrtfinalu ni lahkih tekmecev, letošnji spored ponuja same klasične derbije,« je včeraj razmišljal argentinski reprezentant Andres Nocioni, ki je prav tako spremljal sporno tekmo, saj se bo njegovo moštvo danes srečalo z zmagovalcem. Pričakoval je Španijo, dobil pa Brazilijo. Za Argentince z ostarelo udarno peterko, brez pravih rezerv in bržkone tudi brez prvega organizatorja igre Pabla Prigionija, ki je izpustil zadnje tekme zaradi hudega vnetja sečil, nedvomno trd oreh.

Skrbi ostajajo tudi Špancem, saj bodo morali v naslednjih dneh igrati v veliko višjih prestavah kot v zadnjih treh tekmah. Po sila tesni zmagi nad Veliko Britanijo ter porazih z Rusijo in Brazilijo si ne smejo več privoščiti spodrsljaja. »Prišli smo do ključnega trenutka na OI, zato moramo biti pozitivno usmerjeni, a hkrati tudi samokritični. Ne govorimo o eni slabi predstavi, pač pa o nizu, ki zagotovo ni naključen. Tekmecev ne moremo premagovati le s talentom ali s slovesom. Morali bi garati, vendar ne,« se je zamislil tudi Pau Gasol.

Današnji pari četrtfinala:
Rusija – Litva (15), Francija – Španija (17.15), Brazilija – Argentina (21), ZDA – Avstralija (23.15).