Tina do Vaila '15, nato bo ambasadorka Stöcklija

Walter Reusser računa na dolgoletno sodelovanje z Mazejevo in SZS.

Objavljeno
24. februar 2014 19.10
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Roza Hutor – Ko je športnik na Olimpu, je prihodnost gotovo zadnje, o čemer razmišlja, čeprav je to najbolj pogosto novinarsko vprašanje. Tina Maze o prihodnosti na olimpijskih igrah v Sočiju ni hotela razmišljati. Prepustila se je uživanju v zlatih kolajnah.

Vendar je v športu tako, da za kolajnami in zmagami vselej prihajajo novi izzivi, nove tekme. In kakšni so Tinini izzivi za prihodnost? V prvi vrsti seveda dokončati letošnjo sezono v svetovnem pokalu. Nato pa ....

Walter Reusser, vodja tekmovalne ekipe švicarskega proizvajalca smuči Stöckli, pravi, da imajo z Mazejevo podpisano večletno pogodbo. To seveda ne pomeni, da bo prva dama alpskega smučanja v Sočiju tekmovala do prihodnjih iger v Pjongčangu, ampak najbrž le še do svetovnega prvenstva v Vailu 2015. »S Tino smo lani poleti za leto dni podaljšali pogodbo, ki smo jo sicer imeli do konca letošnje olimpijske sezone. Imamo pa dogovor, da bo do leta 2018 ambasadorka Stöcklija,« je švicarski menedžer povedal o prihodnosti Mazejeve in dodal, da je zdaj, ko je postala ena izmed junakinj Sočija, tudi ena najbolj prepoznavnih športnic sveta. »Za naše podjetje je Tina izjemno dragocena. O tem, kaj bo delala kot ambasadorka, se še nismo dogovorili. Dokler tekmuje, naj se osredotoča na svoje delo.«

Zanimivo pa je, da Tina Maze letos za dve zlati kolajni ne bo dobila nič večjega bonusa, kot ga je lani za rekordno sezono v svetovnem pokalu in kolajne na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Lani ga je, denimo, izpolnila že sredi sezone.

Reusserja sicer skrbi, kaj bo s slovenskim smučanjem brez Tine Maze, saj Stöckli plačuje 124.000 evrov na leto za sodelovanje s Smučarsko zvezo Slovenije. Pravi, da je to za njegovo podjetje velik vložek, upa pa, da bo slovensko smučanje naredilo preskok v moški konkurenci. »Žal se je v Sočiju poškodoval Rok Perko. V prihodnosti računamo na Boštjana Klineta in Martina Čaterja. Nas pa je zelo strah, da se bosta izgubila v povprečju, ki se kaže v slovenskem moškem smučanju. Menim, da premalo skrbite za mlade smučarje. Smo v začaranem krogu. Podpiramo smučarsko zvezo, vendar pa, razen pri Mazejevi, ni rezultatov. Zgolj uvrščanje med dobitnike točk nas ne zanima. Če bi bila Kline in Čater v Švici, bi zveza zagotovo poskrbela za vse, da se prebijeta v vrh,« Reusser ne razume odnosa slovenske smučarske zveze do najbolj nadarjenih tekmovalcev.