Tina Maze: Šele na sredini proge sem se predramila

Andrea Massi: Do Tine sem neizprosen, a tokrat sem zadovoljen, ne morem se namreč prepirati z realnostjo.

Objavljeno
15. februar 2014 10.57
Posodobljeno
15. februar 2014 10.57
ZOI
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Roza Hutor - Prvo, četrto in peto mesto. To je dosedanji izplen slovenske smučarske šampionke Tine Maze na 22. zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Najslabšo uvrstitev je dosegla prav danes v superveleslalomu, v katerem se ji je zmagovalni oder po napaki v spodnjem delu proge vnovič izmuznil za pičlo desetinko. »Seveda sem se tudi tokrat borila za najvišja mesta, zlato odličje pa sem deloma izgubila na štartu, deloma pa na ciljni strmini. Takšnih razmer smo vajeni in niso za nas prav nič novega, vedeli smo, kako bo, seveda pa je treba odpeljati konstantno dobro od štarta do cilja. Zdaj se bom najprej malce spočila in si skušala napolniti baterije pred veleslalomskim nastopom. Do takrat so še trije dnevi in verjamem, da bomo čas izkoristili za dobro pripravo. Doslej veleslaloma še nismo trenirali, pustili smo ga za obdobje po koncu hitrih disciplin,« je bila po tekmi delno razočarana 30-letna Korošica.

»Tekma je bila zares zahtevna, to je bil superveleslalom za najboljše smučarke. Anna Fenninger je izkoristila vse, kar je lahko, tudi postavitev avstrijskega trenerja. Sama sem se na štartu zelo težko zbudila. Sonce je tako močno, da mi je bilo zelo vroče že pred pravim ogrevanjem. Tik po štartu sem bila 'premehka', šele nekje na sredini proge sem se zdramila. Tokrat pač ni bil moj dan. Bilo je precej težje, kot sem pričakovala. Superveleslalom je zame tako ali tako najtežja disciplina, saj zahteva odlično interpretacijo informacij, ker treningov pred tekmo ni,« je še pristavila smukaška olimpijska zmagovalka.

»Tina je štartala na zlato odličje, saj smo vendar na olimpijskih igrah, kjer nihče ne štarta na tretje mesto, temveč na zmago. Uvodoma je imela morda celo nekoliko preveč spoštovanja do proge, tudi v spodnjem delu ni bilo optimalno, a napake so normalne. Veliko je bilo odstopov, proga se je spreminjala iz trde v mehko podlago. Zdaj bomo šli še vadit veleslalom in če bo našla prave občutke, me tudi za torek ne skrbi. Nasprotno od splošnega prepričanja je Tina zame v prvi vrsti veleslalomistka, v tej disciplini ima tudi največ vrhunskih dosežkov,« pa je prepričan vodja ekipe aMaze Andrea Massi.

»Zelo malo je zmanjkalo na tej izjemno selektivni progi. Spodaj je Maria Höfl-Riesch z nenavadnim nastopom prišla do kolajne. Vsa čast ji, nadpovprečno visoka je, zato me je to, kar se ji je posrečilo danes, zelo presenetilo. Naš izid je bil dober, Tino je le desetinka ločila od kolajne, ni bila dve sekundi zadaj. Sam sem neizprosen do nje, a tokrat sem zadovoljen, ne morem se prepirati z realnostjo,« je šele pripomnil Massi.