V treh dneh pet dopinških grešnikov

Zadnji, peti doslej, se je na nečastnem seznamu znašel avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr.

Objavljeno
23. februar 2014 07.28
Posodobljeno
23. februar 2014 07.28
Sochi Olympics Cross Country Men Doping
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Soči - Če je še tri dni pred koncem 22. zimskih olimpijskih iger v Sočiju kazalo, da športnega spektakla tokrat ne bodo zasenčili dopinški primeri, se jih je nato v dveh dneh odprlo kar pet. Prva je na testu padla nemška biatlonka Evi Sachenbacher-Stehle, na ta račun je Teja Gregorin pridobila mesto v preizkušnji s skupinskim štartom in končala kot četrta, od petka zvečer do danes pa so se ji pridrušili še štirje grešniki.

Prvi je bil član italijanskega boba štiriseda William Frullani, ki je moral domov še pred začetkom olimpijske preizkušnje, zamenjal ga je Samuele Romanini. Frullanijev prvi vzorec je bil pozitiven že v torek, v petek pa ga je potrdil še test B. Frullani je sicer zlorabil prepovedano substanco dimetilpetilamin.

Nato se je na nečastnem seznamu znašla še ukrajinska smučarska tekačica Marina Lisogor, ki se v Sočiju rezultatsko sicer ni izkazala (dvakrat 58. mesto), ki je na disciplinskem zaslišanju pojasnila, da je nedovoljeno substanco nenamerno zaužila z zdravilom.

Sinoči je mednarodni olimpijski komite (MOK) potrdil še četrtega kršilca dopinških pravil - latvijskega hokejista Vitalijsa Pavlovsa, ki je bil pozitiven na testu po četrtfinalnem porazu s Kanado, vzorec je razkril uporabo prepovedanega metilheksanamina, enako torej kot pri Sachenbacher-Stehlejevi.

Prav zadnji dan iger pa se jim je pridružil še avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr, ki je moral tik pred kraljevsko preizkušnjo na 50 kilometrov v prosti tehniki pospraviti kovčke in zapustiti prizorišče. Osmouvrščeni z olimpijskega skiatlona in tretji z letošnje novoletne turneje Tour de Ski je namreč že 16. februarja oddala pozitiven vzorec na prepovedani eritropoetin (EPO). Po besedah predsednika Avstrijskega olimpijskega komiteja Karla Stossa je tekmovalec priznal dopinško zlorabo in zatrdil, da je pri nečednem dejanju deloval samostojno.

Pred štirimi leti v Vancouvru je bil sicer odkrit le en dopinški pirmer, pred tem - v Torinu 2006 in Salt Lake Cityju 2002 - pa je bilo pozitivnih po sedem vzorcev.