Viletta prišel na svojo edino tekmo in zmagal

Švicarski alpski smučar Sandro Viletta poskrbel za senzacijo v superkombinaciji, Klemen Kosi diskvalificiran.

Objavljeno
14. februar 2014 23.32
Posodobljeno
15. februar 2014 08.00
M. F., šport
M. F., šport
Rdeča Poljana – Favoriti so na superkombinaciji za olimpijska odličja odpovedali: Ted Ligety je bil šele 12., Alexis Pinturault se je ujel v slalomsko zanko Anteja Kostelića in odstopil, branilec naslova Bode Miller je vknjižil 6. mesto. Tekmece je brez besed pustil za sabo avtsajder iz Švice Sandro Viletta. Ob svojem edinem nastopu v Sočiju je prišel, videl in zmagal.

Viletta je na jutranjem smuku dosegel 14. čas. Visoke temperature – prireditelji so med slalomsko tekmo namerili 14 stopinj Celzija –, ki so povsem zmehčale snežno podlago, so mu, v nasprotju s tekmeci, ki so se v večini pritoževali nad razmerami, ustrezale. »Zmage nisem pričakoval, prepričan pa sem bil, da lahko smučam hitro, saj mi je mehka podlaga všeč. V superkombinaciji nikoli ne veš, kaj vse je mogoče. Mislil sem si, da bi se lahko uvrstil na stopničke, vedel pa sem, da bo moral biti moj dan. In dobil sem svojo priložnost,« je po senzacionalni zmagi povedal tekmovalec, ki si je edino zmago v svetovnem pokalu prismučal v superveleslalomu. V tej sezoni je vknjižil dve uvrstitvi med najboljšo deseterico, obe v disciplini, v kateri je osvojil olimpijski naslov: v Kitzbühlu je bil 7., Wengnu pa 4.

Po osvojenem zlatu odhaja domov. »Sezona je bila slaba, zato sem se odločil, da v superveleslalomu ne bom nastopil. Po težavah s hrbtenico in okrevanju sem si mislil, da bo prihodnja zima moja. Da bom uspeh kariere dosegel že letos, pa si nisem drznil predstavljati. Moje zdravstveno stanje se je namreč izboljšalo šele pred tremi meseci,« je dejal 28-letni smučar, ki ga je glavni reprezentančni trener Walter Hlebayna opisal kot tihega in osredotočenega fanta, s katerim je veselje sodelovati.

Viletto je diskus hernija pestila zadnja tri leta, trening je moral omejiti na tretjino načrtovanega programa. Upanje, da bo bolje, je dobil z novim terapevtom, ki mu je pomagal odpraviti bolečine. »Zadnja tri leta so bila zares težka in naporna. Nisem mogel delati večino vadbe, ki so jo izvajali drugi, vključujoč trening v trimskem kabinetu. Raven moje pripravljenosti je padala, vendar pa sem ves čas verjel, da lahko smučam hitro. Ta misel me je vlekla naprej,« je razkril Švicar. O športni upokojitvi kljub težavam ni razmišljal. Smuči namerava postaviti v kot po svetovnem prvenstvu leta 2017 v St. Moritzu, blizu njegovega doma. »Želim si, da bi bil še takrat dobro pripravljen,« je povedal.

Viletta je na zmagovalnem odru stal v družbi hrvaškega asa Ivice Kostelića na drugem in Italijana Christofa Innerhoferja na tretjem mestu. Slednji se po dveh tekmah lahko pohvali s 100-odstotnim izkupičkom, saj je kolajno s superkombinacijskega brona postavil poleg smukaškega srebra. Za Kostelića pa je včerajšnje odličje četrto olimpijsko srebro v karieri. Za Zagrebčana, ki ima za sabo porazno sezono – v 21 tekmah v svetovnem pokalu je le enkrat prismučal med 10 –, so stopničke velika nagrada, je poudaril. Na svojih zadnjih OI si je želel krono kariere, zlato mu je bilo po dobrem smukaškem nastopu (7. čas) tudi dosegljivo, a v slalomu je smučal zakrčeno in vknjižil šele tretji najhitrejši čas. »Morda je to bila celo moja najboljša smukaška predstava v karieri, imel sem možnost za zlato. Čeprav je proga popustila, slalomski rezultat ni na moji kakovostni ravni. Prav v tej disciplini nisem imel dobrega občutka, a zdi se, da sem dobro preračunal za kolajno,« je dejal in dodal, da je tudi s srebrom zelo zadovoljen. Poudaril je, da ni prav enostavno osem let nenehno ostajati v vrhu: »Številni smučarji so se izmenjevali na stopničkah, jaz pa sem ostal ... Ta kolajna je deseta olimpijska v naši družini in to je tisto, kar je zame posebno,« je dejal tekmovalec, ki se več kot tri sezone bori s hudimi bolečinami v kolenu. »Kljub zdravilom sem ga tudi tokrat čutil,« je razkril veteran.

Brez uvrstitve pa je ostal edini slovenski predstavnik Klemen Kosi. V smuku je dosegel 30. čas, v slalomu so ga, ker ni pravilno presmučal vseh vratc, diskvalificirali: »Smuk mi ni prav dobro uspel, zato sem kot prvi, ki je štartal na slalomski progi, želel izkoristiti prednost štartne številke. Napadel sem, a storil napako, ki je bila povezana s prevelikim tveganjem. Za mano je ponesrečena tekma,« je dejal Kosi, ki bo naslednjo priložnost iskal v jutrišnjem superveleslalomu.