Z bronasto kolajno v žepu ne bo nič lažje

Deskanje na snegu: paralelni slalom popravni izpit za aktualnega svetovnega prvaka Roka Marguča.

Objavljeno
21. februar 2014 02.59
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Rdeča Poljana – Prvič na OI imajo deskarji v paralelnih disciplinah dve priložnosti. Slalom utegne biti zato z ranjenimi poraženci in navdahnjenimi dobitniki kolajn, ki so najbolje spoznali teren in razmere, še toliko bolj napet, glavne vloge pa bi znova lahko odigrali slovenski tekmovalci. Kajpak z bronastim Žanom Koširjem na čelu.

Toda prvi slovenski deskarski junak je takoj po veleslalomski kolajni opozoril, da je sicer po koncu tekme olajšan, a ko se bodo začele priprave na novo preizkušnjo, bo napetost spet rasla. »Hitro bom začel razmišljati o tem, katero desko vzeti, koliko trenirati, kako se lotiti tekme. To so težke odločitve. Moral bom poskrbeti še za zadnje nastavitve na opremi. Za veleslalom sem moral zaradi ledene podlage vzeti desko, ki sem jo preizkušal le malo. Skratka, nič lažje ne bom spal,« je Košir po svojem največjem uspehu v karieri misli že usmerjal k novi priložnosti.

Brez oklevanja je dejal, da bo zadovoljen le z zlato kolajno, še en bron ga ne bi zadovoljil. Tudi zato, ker je vso sezono neuspešno lovil zmago. Trdno verjame, da jo je po vseh dobrih rezultatih v svetovnem pokalu sposoben osvojiti. Če kdaj, potem zdaj. »Toda spet je treba začeti od začetka. Upam, da se bom čim bolje spočil in da bodo fizioterapevti po napornem dnevu dobro poskrbeli zame,« si je zaželel Gorenjec. Upa tudi na kakšen slovenski dvoboj za kolajno, ki ga je sicer pričakoval že v sredo.

Dočakal bi ga, če ne bi v četrtfinalu po lahkomiselni napaki izpadel Rok Marguč. Po tekmi se je tolkel po glavi zaradi lekcije srebrnega Nevina Galmarinija. Misleč, da je Švicarja že premagal, je proti cilju krenil preveč ležerno in bil za to hudo kaznovan. »Olimpijske igre res niso pravi kraj za takšno šolo,« je bentil, a se tolažil, da bo dobil novo priložnost. Tam bo kot aktualni svetovni prvak branil čast z lanskega SP v Stonehamu, kjer je do kolajne prišel po 12. mestu v veleslalomu. »Olimpijska živčnost je zdaj mimo. V veleslalomu je veliko vlogo odigrala snežna podlaga, niti en nastop ni bil enak drugemu, proga se je ves čas spreminjala. Ne razumem, zakaj ne solijo proge. Želel bi si le, da je podlaga ves čas podobna. Če bo mehka, naj bo mehka že v kvalifikacijah,« je o razmerah razmišljal Marguč.

Olimpijsko tekmo je imel v mislih vse od konca minule sezone, ves čas delal le zanjo, še posebej okrepil psihično pripravo. Zdaj bo moral pomoč psihologa Mateja Tuška izkoristiti za to, da čim prej pozabi na izgubljeno priložnost in se osredotoči na novo. »Treba je umiriti glavo in se sprijazniti, nato pa gremo naprej,« je strnil misli 27-letnik.

Podobno je razmišljal tudi Rok Flander. Tretji z lanske generalke v Sočiju je priznal, da je v zadnjem obdobju pri pripravah naredil veliko stvari narobe. A je pred OI v veliki meri napake že odpravil in se nadeja, da se bo napredek pokazal že v slalomski tekmi. Velik korak naprej v slalomu je v tej sezoni stopila Gloria Kotnik. Z menjavo opreme je zlasti izboljšala tehniko. Velenjčanka od jutrišnje tekme pričakuje veliko več kot od veleslaloma, zelo se želi prebiti v finale šestnajsterice, ki mu je ves čas povsem blizu. Ta bi bil najboljše darilo tudi za Izidorja Šušteršiča, ki je pred dnevi praznoval 37. rojstni dan.

Tisti najbolj izkušeni na dolgi veleslalomski progi in v zahtevnih razmerah niso bili povsem v ospredju. A po drugi strani je, denimo, davek mladosti plačal prvi favorit, 23-letni Avstrijec Lukas Mathies, ki je pogorel že v kvalifikacijah. Motiv, da upraviči primat v svetovnem pokalu, bo po zapravljeni priložnosti zanj še toliko večji.