Tina Maze v slalomu brez kolajne, zlato Shiffrinovi

Potem ko je Tina Maze na prvi progi dosegla tretji čas, je v drugo smučala preveč zadržano in končala na 8. mestu.

Objavljeno
21. februar 2014 12.18
Posodobljeno
21. februar 2014 12.15
OLY-2014-SKI-ALPINE-SLALOM-WOMEN
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Roza Hutor - Slovenska smučarska šampionka Tina Maze je imela v današnjem slalomu odlično priložnost, da svojo zgodovinsko bero odličij z 22. zimskih olimpijskih iger v Sočiju še oplemeniti. V slalomu je bila po prvem nastopu tretja, a v drugo ni izkoristila dobrega položaja ter ostala brez kolajne. Svojo zadnjo tekmo na OI je končala razočarana na 8. mestu, a vseeno ji bo Soči lahko ostal v zelo lepem spominu, z zlatom se je okitila v smuku in veleslalomu.

»Definitivno sem pričakovala več. Slalom mi ne gre in ne gre. Tako je težko smučati. Bila sem tudi že nekoliko utrujena, kar je normalno po vsem, kar sem dala skozi, vseeno sem skušala dati vse od sebe. V tem trenutku ne morem skakati od veselja, vseeno pa sem seveda lahko zadovoljna s temi olimpijskimi igrami,« je po nastopu povedala Mazejeva.

Nova olimpijska slalomska prvakinja je po pričakovanjih postala Američanka Mikaela Shiffrin in si kot najmljaša smučarka v zgodovini zagotovila olimpijski naslov. To ji je uspelo z 18 leti in 345 dnevi. Za njo sta končali Avstrijki Marlies Schild (0,53) in Kathrin Zettel (0,81). Mazejeva je za Američanko zaostala za 1,71.

Shiffrinova je po prvem nastopu vodila pred Nemko Mario Höfl-Riesch, Mazejeva je bila tretja z zaostankom 67 stotink. A so slabe razmere na progi v drugo močno premešale razpored na vrhu.

Schildova, ki je že pred tekmo veljala za glavno tekmico Shiffrinove, na prvi progi s šestim časom ni uresničila pričakovanj, a toliko bolje smučala v drugo in se zavihtela vse do srebra. Shiffrinova jo je kljub napaki v srednjem delu proge prehitela za 53 stotink sekunde. Presrečna je bila na tretjem mestu Zettlova, katere slalomski nastop je bil v močni avstrijski ekipi že pod vprašajem, a naposled se je vodstvu za priložnost zahvalila kar z bronasto kolajno. 

V finale se je uvrstila tudi Maruša Ferk, ki je tekmo končala na 19. mestu (5,62). »Imela sem dobro startno številko, tako da v drugi vožnji nisem imela česa izgubiti. Vesela sem, da mi je uspel dober nastop,« je povedala po nastopu. Druga slovenska predstavnica Katarina Lavtar zaradi bolezni ni nastopila.

POTEK TEKME:

Prva proga: Mazejeva odlična v spodnjem delu

Izjemno selektivna proga v Roza Hutorju je hitro zahtevala svoj davek, že Švedinja Maria Pietilä-Holmner je namreč s številko dve po hitrem postopku odstopila. Bernadette Schild je morala kratko vodstvo kmalu prepustiti branilki zlata Marii Höfl-Riesch, ki je bila tri desetinke hitrejša. Tudi druga Švedinja Frida Hansdotter je razočarala in zaostala skoraj sekundo.

Tina Maze je, kot je pri njej nekako že v navadi, potrebovala ves zgornji del, da je ujela pravi ritem. Pri prvem merjenju vmesnega časa je zaostajala že velikih 60 stotink, nato pa pokazala pravi obraz, že do naslednjega merjenja za polovico zmanjšala zaostanek, v cilj pa prišla le 18 stotink za Nemko. »V začetku sem bila malo trda, potem sem se pa sprostila in je šlo bolje.Tudi v finalu bo borba do konca,« je takoj po prvem nastopu poudarila Tina Maze.

Pravo lekcijo pa je tekmicam znova odčitala ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, ki je lepo stopnjevala ritem in si naposled zagotovila pol sekunde zaloge pred prvo zasledovalko, Črnjanka je zaostajala 67 stotink. Povsem pa se je nastop ponesrečil Marlies Schild, ki je bila v Vancouvru druga, tokrat pa je zamudila več kot sekundo in tri desetinke.

Razpleta pri vrhu nato ni mogla spremeniti več nobena tekmovalka z višjimi startnimi številkami, med tistimi, ki nimajo mesta v elitni sedmerici, si je najboljše izhodišče pred finalom zagotovila Francozinja Nastasia Noens, ki je na petem mestu prva zaostajala več kot sekundo za Shiffrinovo.

Druga slovenska predstavnica Maruša Ferk je že pri prvem vmesnem času zamujala dve sekundi, do konca pa pustila na progi še dodatne tri sekunde in ciljno črto prečkala na 25. mestu, nato pa jo je ugnala le še ena tekmica. Tretja predvidena Slovenka Katarina Lavtar se je nastopu odpovedala po padcu na treningu in bolezni. »Danes na ogrevanju je ugotovila, da je zaradi prehlada tako oslabela, da ne more nastopiti. Bolečine v boku pa so bile znosne in zaradi njih bi lahko tekmovala,« je povedal Anže Kristan, zdravnik v slovenski reprezentanci.

Druga proga: Shildova s šestega mesta do srebra

V drugo je imela dobro izhodišče za napad Maruša Ferk. Gorenjki se je nastop v drugo veliko bolj posrečil. Od štarta je sicer imela nekaj težav, nato pa našla svoj ritem in povečevala svoj prednost pred tekmicami. V cilju je bila zadovoljna z dotlej najboljšim časom druge proge (52,73) in se zavedala, da v težkih razmerah lahko precej izboljša svojo uvrstitev. A jo je ogrozila že naslednja, odlična italijanska slalomistka Chiara Costazza, a je po dobrih vmesnih časih odstopila. Čas Ferkove je nato močno izboljšala Francozinja Anemone Marmottan, ki je Slovenko prehitela za 1,20 s.

Tekmice so zapovrstjo zaostajale za odlično Francozinjo, ki ji je v drugo uspel izjemen nastop. Z zajetno prednostjo je to uspelo šele nekdanji svetovni prvakinji Čehinji Šarki Strachovi (nekdaj Zahrobski). Nekdanja šampionka je s kar 1,57 s prevzela vodstvo. Za njo sta zaostali tudi dve odlični slalomistki Finka Tanja Poutiainen in Švedinja Anna Swen-Larsson. Je pa navdušila mlada Emelie Wikström, varovanka slovenskega serviserja Zvoneta Žerovnika in tudi izboljšala najboljši čas druge proge (51,56).

Ugnati je ni mogla niti odlična Kanadčanka Marie-Michelle Gagnon, povsem se je nastop ponesrečil tudi Avstrijki Michaeli Kirchgasser, ki je pred igrami merila zelo visoko. Kot deveta po prvi progi je po številnih napakah nastop končala že v zgornjem delu. Zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori Švedinja Frida Hansdotter je veljala za kandidatko za kolajno, a priložnost že zapravila na prvi progi. Mlajšo reprezentančno kolegico je sicer prehitela za 21 stotink sekunde. Dolžnica prve proge je bila tudi Avstrijka Kathrin Zettel, ki je blestela zlasti v spodnjem delu in na vrhu prehitela obe Švedinji.

Marlies Schild kot šesta po prvem nastopu tudi v drugo ni pokazala presežka. Zettlovo je sicer prehitela, a njena prednost (0,28) ni obetala veliko. Toda Francozinja Nastasia Noens je vendarle za njo močno zaostala (1,05). Mlajša od sester Schild je vso prednost pokurila že v zgornjem delu, nato pa po številnih napakah še odstopila. Na vrsti je bila Tina Maze, ki je smučala zelo zadržano in že do prvega merjenja časa izgubila sedem desetink sekunde prednosti. Zaostanek je v spodnjem delu, kjer je odlično smučala na prvi progi, še povečevala, premalo napadalen nastop pa v cilju končala z zaostankom 1,18 kot šesta. Tudi Maria Höefl-Riesch je imela na progi kar nekaj težav in zaostala za obeta Avstrijkama, na četrtem mestu.

Shildovi se je tako kar naenkrat nasmihala zlata kolajna, edina lovorika, ki je še manjka v njeni bogati karieri. A se je zavedala, da se Američanka Mikaela Shiffrin ne bo kar tako predala. Shiffrinova je nastopila zelo zrelo, ni se ustrašila izziva in četudi je v srednjem delu naredila kar veliko napako, je spodaj še dodatno pritisnila na plin in s komaj 18 leti postala nova olimpijska prvakinja.

Ženski slalom:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:44,54,

2. Marlies Schild (Avs) 0,53,

3. Kathrin Zettel (Avs) 0,81,

4. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1,19,

5. Frida Hansdotter (Šve) 1,36,

6. Emelie Wikström (Šve) 1,57

7. Nastasia Noens (Fra) 1,58,

8. Tina Maze (Slo) 1,71,

9. Marie-Michele Gagnon (Kan) 2,83,

10. Šarka Strahova (Češ) 2,85

19. Maruša Ferk (Slo) 5,62

1. proga:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 52,62

2. Maria Höfl-Riesch (Nem) + 0,49

3. Tina Maze (Slo) 0,67

4. Bernadette Schild (Avs) 0,79

5. Nastasia Noens (Fra) 1,19

6. Marlies Schild (Avs) 1,34

7. Kathrin Zettel (Avs) 1,38

8. Frida Hansdotter (Šve) 1,43

9. Michaela Kirchgasser (Avs) 1,44

10. Marie-Michele Gagnon (Kan) 1,70

26. Maruša Ferk (Slo) 4,81