Zadnjič je šla na pot

Svetovni prvak v hitrostnem drsanju iz leta 1963 Luo Zhihan in astronavt Jing Haipeng sta bila prva nosilca olimpijske bakle.
Fotografija: Med nosilci olimpijske plamenice sta bila grški veleposlanik na kitajskem Georgios Iliopoulos in predsednik Košarkarske zveze Kitajske ter ambasador zimskih športov Yao Ming. FOTO: Yew Lun Tian/Reuters
Odpri galerijo
Med nosilci olimpijske plamenice sta bila grški veleposlanik na kitajskem Georgios Iliopoulos in predsednik Košarkarske zveze Kitajske ter ambasador zimskih športov Yao Ming. FOTO: Yew Lun Tian/Reuters

Dva dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu je šla v kitajski prestolnici na pot tudi olimpijska bakla. Pred večsto gledalci je bakla pot začela v parku severno od olimpijskega kompleksa, ki je leta 2008 gostil poletne igre in bo tudi pomemben sestavni del letošnjih zimskih iger.

Prvi nosilec bakle je bil kitajski svetovni prvak v hitrostnem drsanju iz leta 1963 Luo Zhihan, ki jo je predal astronavtu Jingu Haipengu.

Zaradi pandemije covida-19 je letošnja pot olimpijske bakle močno okrnjena in poteka pod strogimi pogoji za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Razen Pekinga bo obiskala tudi druga sogostitelja iger Yanqing in Zhangjiakou, v petek pa se bo pravočasno vrnila na olimpijski stadion za odprtje iger.

Preberite še:

Komentarji: