Niti Planica ni slovenskim orlom razprla kril

Peter Prevc najboljši Slovenec na 10. mestu, Stefan Kraft s skoraj nedosegljivo prednostjo v boju za globus.

Objavljeno
25. marec 2017 01.07
Saša Verčič
Saša Verčič
Planica – Vsakega niza je enkrat konec in tako se je končala tudi zmagovita serija slovenskih skakalcev na prenovljeni planiški velikanki. Na njej so v zadnjih dveh letih dobili vse posamične preizkušnje – pet jih je bilo –, uvodno tekmo finala sezone 2016/2017 pa je naš najboljši, Peter Prevc, končal na desetem mestu. Medtem je boj za skupno zmago v svetovnem pokalu bolj ali manj odločen v korist Stefana Krafta. 

Niti približno 16.500 gledalcev, kolikor se jih je včeraj zbralo pod Poncami, slovenskim orlom ni razprlo kril, domača tekma, v zadnjih letih prizorišče res velikih uspehov, tokrat (še) ni bila tisto zatočišče, kjer bi naši tekmovalci še enkrat sezono sklenili z vrhunskimi rezultati.

Namesto tega je bila odsev večjega dela tekmovalne zime, ko v kvalifikacijah in poskusnih skokih gre, na tekmi pa je slika povsem drugačna. Najizrazitejši primer tega je bil včeraj Domen Prevc, ki je v poskusni seriji skočil 234,5 metra, v prvi seriji je bilo metrov le še 212, kar je pomenilo komaj 25. mesto, drugič je uvrstitev nekoliko popravil (229 metrov; 20. mesto), a daleč od tega, da bi bil lahko zadovoljen.

Poleti solidni, a brez presežkov

»Ja, v poskusnem skoku je bila glava prazna, počep zato lepši, iz njega pa je nato lažje izvesti lep skok. Na tekmi pa je bilo vse skupaj nekaj povprečnega,« je ocenil Domen, s 6. mestom še vedno najviše uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku, ki se v primerjavi s tekmama v Oberstdorfu in Vikersundu s planiško letalnico ni zmogel na hitro spopasti. Pravih poletov, v katerih bi užival, tako še ni pokazal, zdaj lahko le upa, da mu bo bolje uspelo izkoristiti še teh nekaj poskusov, ki so mu ostali do jutrišnjega konca sezone.

Za Domnom so se v trideseterici zvrstili še kar trije reprezentančni kolegi, Anže Semenič, (21.), Jernej Damjan (22.) in Jurij Tepeš (26.), kar govori o bledi slovenski sliki, ki je prav zelo ni popravil niti Peter Prevc na 10. mestu. Torej na mestu, okrog katerega se je za njegove standarde vrtel v tej se sezoni prepogosto.

»Ta uvrstitev je res pravo ogledalo zime, glede na to, da sem tudi v skupnem seštevku deseti. Poleti so bili sicer solidni, a hkrati brez presežkov in ti so manjkali, da bi dodal še deset metrov in več. Naredil sem napako v zraku, ne dobim prave postavitve smuči, ki se obrnejo na rob. S tem se njihova površina zmanjša, posledično se zmanjša upor in fizika me tako dobesedno prizemlji,« je vzroke za zanj slab rezultat razčlenjeval zmagovalec prejšnje sezone svetovnega pokala, ki je ostal tudi brez možnosti za mali kristalni globus v poletih; tudi tega je pred letom dni pospravil v svoj žep.

Janus računa na stopničke

Glavni trener Goran Janus si je seveda želel nadaljevanja izjemnega planiškega niza, a je realnost vendarle nekaj povsem drugega, s čimer se je že povsem sprijaznil. »Seveda nisem zadovoljen, delali smo napake, tekmeci pa so nastopili, kot je treba. Želeli smo si na stopničke, je pa 10. mesto realno,« je ocenil Janus, ki je za današnjo ekipo tekmo – začetek ob 10. uri – izbral Anžeta Semeniča, Domna Prevca, Jurija Tepeša in Petra Prevca. »Računam na stopničke, bo pa napeto, borbeno. Vemo, katere reprezentance so v ospredju, in morali se bomo res močno potruditi, da bomo končali med najboljšo trojico,« je napovedal Janus, ki bo imel na jutrišnjem finalu – prav tako ob 10. uri – najboljše trideseterice pet tekmovalcev, ob Domnu in Petru Prevcu še Tepeša, Damjana in Anžeta Laniška.

Medtem pa je skupni zmagovalec svetovnega pokala bolj ali manj odločen. Stefan Kraft, ki je na letalnici v Vikersundu z nekoliko slabšim rezultatom Kamilu Stochu dovolil, da se vrne v igro za veliki kristalni globus, je v Planici stvari spet postavil na svoje mesto. Z dvema odličnima skokoma – 243 m in 240,5 – je vpisal novo zmago, pred zadnjo tekmo sezone ima pred poljskim zasledovalcem, včeraj petim, praktično nedosegljivih 86 točk prednosti.

»Danes sem storil, kar je bilo možno, a višje od 5. mesta ni šlo. Nisem razočaran, seveda pa bi bilo lahko bolje. Zdaj je konec preračunavanja v bitki za globus, saj je Stefan v izjemni formi, zato se bom na zadnji tekmi poskušal osredotočiti le nase in uživati,« je razmišljal Stoch, pri čemer pa Kraft opozarja: »Prednost je lepa, kaj lahko, da je bil to odločilni korak h globusu, vendar pa ni konec, dokler ni konec. Videl sem že številne nogometne tekme, ki so bile načeloma odločene, potem pa se je v zadnjih trenutkih zgodil velik zasuk.«