Robič brani zmago na DOS

Ultramaratonski kolesar Jure Robič, ki bo letos lovil rekordno četrto zmago na sloviti ameriški dirki RAAM, bo še pred odhodom v ZDA nastopil tudi na 2. mednarodni dirki okoli Slovenije.

Objavljeno
15. april 2008 14.55
Jure Robič
Ljubljana - Najboljši slovenski ultramaratonski kolesar Jure Robič, ki bo letos lovil rekordno četrto zmago na sloviti ameriški dirki RAAM, bo še pred odhodom v ZDA nastopil tudi na 2. mednarodni dirki okoli Slovenije (DOS). Ta se bo začela 8. maja v Postojni, od lanske pa bo storila še korak naprej, predvsem, kar se tiče konkurence.

Robič je na DOS-u blestel že lani, ko je v nekoliko bolj poznem terminu povsem "povozil" konkurenco. Tudi letos ima enake cilje, čeprav se bo moral za uspeh in 3000 evrov, kot znaša glavna nagrada (500 več kot lani), še bolj potruditi. Konkurenca bo namreč močnejša, njegovi glavni tekmeci pa bodo Švicar Daniel Wyss, zmagovalec RAAM-a leta 2006 in svetovni rekorder v 24-urnem kronometru na stadionu, Italijan Fabio Biasiolo, prav tako večkratni udeleženec dirke RAAM (trikrat je zasedel tretje mesto), Avstrijec Christoph Strasser, lani tretji na DOS-u, in rojak, lani drugouvrščeni Marko Baloh, če bo premagal poškodbo kolena, ki jo je staknil pri padcu na treningu. Da bo dirka storila korak naprej, dokazuje tudi število prijavljenih kolesarjev. Na prvi jih je nastopilo 19, letos pa je prijavljenih 60 kolesarjev iz 12 držav, od tega tudi tri dekleta, med katerimi bo tudi lanska zmagovalka Ajda Opeka. "Mogoče bo prišlo do manjšega osipa, a 55 kolesarjev bo zagotovo na startu," je prepričan direktor dirke Andrej Berginc.

"Konkurenca je močnejša, toda storil bom vse, da ponovim lanski uspeh. Zame je DOS ravno tako pomemben kot dirke v tujini, po lanski dirki sem opazil, da se je moja prepoznavnost po njej še povečala. Lani sem progo prevozil s povprečjem 30,1 km/h, letos bom to hitrost poskušal še izboljšati. Seveda pa bom pri tem potreboval ugodne vremenske razmere, predvsem bi moral imeti bolj ugoden veter. Upam, da se bo do dirke pozdravil Baloh, saj vem, koliko mu ta nastop pomeni,"
je na predstavitvi dirke dejal Robič.

Start (8. maja ob 21. uri) in cilj (predvidoma 11. maja v jutranjih urah) dirke bosta tako kot pri prvi izvedbi v Postojni, nato pa bo kolesarje pot vodila do Obale, severne Primorske, Gorenjske, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Savinjske doline, Bele Krajine in Notranjske nazaj v Postojno. Skupno bodo morali prevoziti 1182 kilometrov, kar je 40 več kot lani. Organizatorji so dirki dodali obisk Prekmurja, nekoliko pa je spremenjena proga na Gorenjskem, natančneje pri Krvavcu. Skupno bodo morali premagati 13.000 metrov nadmorske višine.

Svetovno združenje ekstremnih kolesarjev (UMCA) je dirko leta 2007 ocenilo kot najboljšo v Evropi in prirediteljem izreklo veliko pohval. Letošnjo dirko je uvrstilo na koledar svetovnega pokala druge kategorije, hkrati pa bo štela tudi za evropsko prvenstvo in kvalifikacije za RAAM.