Aplavz za sodnika, Katar v finalu

Katarci bodo imeli majhne možnosti za uspeh proti Franciji, ki je v drugem polfinalu premagala branilce naslova iz Španije.

Objavljeno
31. januar 2015 01.52
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – Vsi poljski rokometaši so obkrožili srbska sodnika, jima zrli v obraz in z aplavzom najbolj nazorno pokazali, kaj si mislijo o njunem delu ob zmagi Katarja v polfinalu. Sodnika sta se zgolj kislo smejala, opravila sta »poslanstvo«, gostiteljem dala dovolj vetra v jadra in jim omogočila senzacionalno uvrstitev v jutrišnji veliki finale v Lusailu, kjer pa bodo vseeno imeli majhne možnosti za uspeh proti Franciji, ki je v drugem polfinalu premagala branilce naslova iz Španije.

Skrajno neokusna je bila odločitev sodniške komisije Mednarodne rokometne zveze (IHF), ki je deljenje pravice zaupala srbskemu sodniškemu paru Dušan Stoijković – Nenad Nikolić, glede na to, da je v katarski ekipi kar pet naturaliziranih rokometašev z Balkana, tudi trije Črnogorci (Marković, Stojanović, Damjanović) in bosanski Srb v vratih Danijel Šarić. Sodnika sta gostiteljem ob koncu tekme spregledala očiten prestop, Poljakom pa dvakrat vzela žogo zaradi domnevnega prekrška v napadu in Katar je postal prva neevropska ekipa v finalu svetovnega prvenstva. Selektor Valero Rivera bo tako še drugič nastopil v zadnjem dejanju, potem ko je bil pred dvema letoma najboljši na španski klopi na domačem turnirju.

Resnici na ljubo, Katar je bil na igrišču dovolj kakovosten. Vso tekmo je imel pobudo in že v prvem polčasu vodil za pet golov, dobrih šest minut pred koncem pa za štiri. V finalu se bo meril s Francijo. Izbranci selektorja Clauda Onestaja so bili v prvem polčasu drugega polfinala gospodarji na igrišču, imeli štiri gole prednosti, toda v 12 minutah drugega dela so dosegli vsega en gol in Španci so znižali na 18:19 ter imeli tri napade za izenačenje. Niso jih izkoristili, Francozi so jim ušli za tri gole in se po zaslugi nekaj odličnih obramb Thierryja Omeyerja (skupaj 19, 46 %) veselili velike zmage. Jutri bodo imeli priložnost, da olimpijskemu in evropskemu naslovu dodajo še svetovnega ter tako po letu 2010 še enkrat združijo vse tri velike lovorike.