Atomski polčas z 21 goli dovolj za spokojnost v družini

Slovenski rokometaši so v Latviji z odliko zaokrožili jesenski del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016.

Objavljeno
01. november 2014 23.38
Slovenija vs Slovaška. Na sliki Gajić Dragan, Koper,29.10.2014
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Dobele – Še eno poglavje iz rokometnih učbenikov so uprizorili Slovenci in z elegantnim dvokorakom stopili na prag uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2016 gostila Poljska. Po zmagi proti Slovaški so včeraj v gosteh že v prvem polčasu razbili Latvijo in pokazali, da so na pravi poti k vrhuncu sezone – januarskem SP v Katarju.

Napetost, ki jo je bilo mogoče čutiti ves čas na poti v baltsko deželo, kjer je bila v mestu Dobele, kakih 70 km od Rige, na sporedu tekma 2. kola v kvalifikacijah za EP, se je izkazala za pozitivno. Zagotovila Slovencev, da ne bodo podcenjevali tekmecev, ki še nikdar niso sodelovali na velikem tekmovanju, so se hitro udejanjila na igrišču. Pristop je bil pravi in če odštejemo začetno živčnost ter domače vodstvo z 2:1, bi težko našli slabost v igri gostov, ki so se v obrambi borili kot levi. Še posebne pohvale gredo Luki Žvižeju, ki je razorožil domači stroj za gole Dainisa Krištopansa, kar 212 cm visokega člana Tatrana iz Prešova, edinega zares vrhunskega igralca pri Latviji.

»Seveda smo taktiko prilagodili Krištopansu in vesel sem, da nam ga je uspelo osamiti. Visoki in težki igralci so telesno res močni, pa tudi počasnejši, zato je treba biti proti njim dober v predvidevanju in čim več v kontaktu, da nimajo prostora za met ali prodor,« je bil na opravljeno delo ponosen Žvižej, ki bo verjetno v mišicah še kak dan čutil posledice dvoboja z levorokim orjakom. Tolažila ga bo misel na zadnji napad, v katerem je tekmo končal na najlepši način – z golom iz »cepelina« po podaji bivšega soigralca iz Celja Gašperja Marguča.

V napadu so nasploh goli padali z vseh strani, še največ z desne, kjer sta operirala kirurško natančna Dragan Gajić in Marguč. Kar 21 golov so v prvem polčasu dosegli izbranci selektorja Borisa Deniča, ki je lahko zadovoljen, da se je eden od junakov sredine zmage proti Slovaški v Kopru, Klemen Cehte, tudi na drugi tekmi izkazal za pravo pridobitev oziroma manjkajoči delček v mozaiku, pa četudi je v navalu čustev ob koncu prejel rdeči karton.

»Cehte je edini pravi novinec v ekipi. Dobro se je ujel in odigral še eno zelo korektno tekmo. Seveda so se pojavile tudi napake, toda to je normalno, saj imamo uigranih veliko kombinacij, ki jih še mora osvojiti. Za to bo še dovolj časa,« je povratnika v izbrano vrsto pohvalil selektor, ki je bil pred tekmo precej živčen, po njej pa se mu je na obrazu prvič v nekaj dneh zarisal pristen nasmešek.

Krivulja forme se pri Slovencih še naprej vzpenja in naj bi vrhunec dosegla na začetku novega leta v Dohi, ko naj bi bila reprezentanca še močnejša. Tokrat so namreč manjkali Sebastian Skube, Jure Dolenec in Borut Mačkovšek. Denič bo imel januarja sila težko odločitev, koga pustiti v domovini. Včeraj so se izkazali skoraj vsi, ki jih je uporabil. Tudi Marko Bezjak in David Špiler, ki proti Slovakom nista igrala, in še bolj Primož Prošt, ki je v prvem polčasu ubranil devet strelov in paral živce tekmecem. Med strelce se je včeraj vpisalo enajst igralcev, Matej Gaber pa se je izkazal v obrambi, četudi je bil še jutro pred tekmo njegov nastop vprašljiv, potem ko ga je na treningu večer prej grdo zapeklo v zadnji stegenski mišici. Tokrat sta obsedela Gorazd Škof in Dean Bombač, ki jima Denič sicer močno zaupa in nanju gotovo računa tudi na SP.

Kvalifikacije za EP, ki ga je Slovenija nazadnje izpustila, se bodo nadaljevale med prvomajskimi prazniki, ko se bodo Slovenci dvakrat pomerili s Švedi, ki so včeraj v drugem polčasu gladko ugnali Slovaško v Bratislavi. Če bodo naši fantje v medsebojnih tekmah s Skandinavci uspešnejši, bodo imeli junija odprto pot do prestižnega prvega mesta v skupini 3. »Seveda bomo poskušali tudi proti tako močnim ekipam, kot je Švedska, pokazati svojo moč, in osvojiti prvo mesto. Ampak do takrat je še daleč in vmes nas čaka precej bolj pomembna naloga. Ti zmagi sta dobrodošli, ker bomo lahko priprave za Katar začeli s čistimi glavami in z zaupanjem v svoje sposobnosti,« dogodkov ni hotel prehitevati vidno zadovoljni Denič, ki se med reprezentančno akcijo tudi ni želel izjasniti o tem, ali bo imel v prihodnje dvojno vlogo, vendar se vse bolj zdi, da bo zapriseženi Ljubljančan vendarle zagrizel v štajerski izziv in želel z Mariborom prekrižati račune favoritoma Celju in Gorenju.

 

Skupina 3, drugo kolo

Latvija - Slovenija 28:39 (13:21)

Slovaška - Švedska 23:33 (15:16)

 

Tretje kolo (29./30. april 2015)

Švedska - Slovenija

Latvija - Slovaška

 

Lestvica

1. Švedska 2 2 0 0 66:46 4

2. Slovenija 2 2 0 0 70:53 4

3. Slovaška 2 0 0 2 48:64 0

4. Latvija 2 0 0 2 51:72 0