Bandić je plačal tik pred zdajci

V Zagrebu grozili z zaprtjem Arene tik pred začetkom EP, v Splitu največje tveganje.

Objavljeno
11. januar 2018 21.43
France Handball World Championship
Željko Matić, Zagreb
Željko Matić, Zagreb
Zagreb – Dan pred začetkom evropskega rokometnega prvenstva je še vedno v zraku viselo vprašanje, ali bodo igrali tekme v zagrebški dvorani Arena ali ne. Strasti je tik pred zdajci pomiril zagrešbki župan Milan Bandić, ki je zagotovil, da ekipe iz skupine C Črna gora, Makedonija, Nemčija in Slovenija ne bodo brezdomke.

Iz družbe Ingra, ki je lastnica dvorane, so najprej sporočili, »da bodo evropsko rokometno prvenstvo odigrali ne glede na nerešena sporna vprašanja med Ingro, mestom Zagreb in vlado Republike Hrvaške«, nato je predsednik uprave Igor Oppenheim dal vedeti, da bo zaklenil dvorano, če ne bodo v najkrajšem času poplačali 3,3 milijona evrov dolga. »Če tega ne bodo storili do petka, tekem rokometnega EP ne bodo odigrali v Areni. Dovolj nam je, da se v medijih prepiramo z mestom in vlado glede plačila, čeprav vse piše v podpisani pogodbi. Če zneska ne bodo poravnali do danes, bomo razdrli pogodbo, vlada in mesto pa bosta morala plačati pogodbeno globo, ki znaša od 150 do 170 milijonov evrov,« je zagrozil Oppenheim. Ni se zgodilo prvič, da je Ingra grozila, da bo zaklenila dvorano. To se je zgodilo že dvakrat, vendar so vedno v zadnjem trenutku našli denar in, kot kaže, so ga tudi tokrat.

»Omenjeni dolgovi so poravnani. Gospoda Oppenheima prosim, da ne grozi s prazno puško in ne dela cirkusa. Areno smo gradili skupaj. Bili smo partnerji, podpisali smo pogodbo, partnerji bomo tudi v prihodnje. Grožnje prek medijev lahko naredijo le škodo, nič drugega,« je Bandić navijače povabil v Areno, ki je že povsem nared za EP.

Tekme bodo tudi v Splitu, Poreču in Varaždinu. Tam nihče ne grozi, da bo zaklenil dvorane, vendar bodo v Splitu igrali v areni Spaladium, zgrajeni v nikoli dokončanem stanovanjsko-poslovnem kompleksu, ki ni videti samo pošasten, ampak tudi nevaren. Organizatorji so zato poskušali prekriti betonske bloke, gradbene odre, jeklene vrvi in žice z velikansko belo ponjavo, ki jo je orkanski jugo potrgal, zato je okolica zdaj videti še grozljivejša. Vse dvorane so zgradili za rokometno SP leta 2009 z eno najspornejših naložb v novejši hrvaški zgodovini. Gradnja je stala 240 milijonov evrov in vse resno obremenjujejo krajevne uprave. Splitska je bila celo prisiljena razglasiti stečaj.

Hrvaško javnost najbolj zanima odprtje prvenstva v Splitu, kjer se bosta srečali reprezentanci Hrvaške in Srbije. Vstopnice so razprodane, in ker gre za zelo tvegano tekmo, je policija vnaprej sporočila, da bo snemala dogajanje pred in med tekmo ter po njej. V bližini dvorane so uvedli posebno prometno ureditev in najstrožje prepovedali vnos pirotehnike, alkoholnih pijač in oznak, ki spodbujajo kakršno koli sovraštvo, ter prepevanje tovrstnih pesmi. Navijačem, ki bodo obiskali zagrebško Areno, v kateri bo igrala slovenska reprezentanca, svetujejo, naj zaradi predvidene gneče in pomanjkanja parkirnih prostorov uporabljajo javni prevoz.