Brez »repov« na misijo Katar 2015

Slovenski rokometaši bodo nocoj ob 20.30 v Kopru proti Slovaški začeli kvalifikacije za EP na Poljskem leta 2016.

Objavljeno
29. oktober 2014 00.58
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Koper – Tako kot pred dvema letoma bo slovenska rokometna reprezentanca kvalifikacije za EP začela v Kopru. Kljub uvodni zmagi se nazadnje ni izšlo po načrtih. Zdaj je bolj izkušena četa selektorja Borisa Deniča odločena, da s prepričljivo zmago proti Slovaški napove drugačen razplet.

Ko so 31. oktobra 2012 nazadnje igrali v Bonifiki, so Slovenci odpravili Romunijo za osem golov, pa na koncu po porazu z Belorusijo izpustili prvo veliko tekmovanje pod Deničevim vodstvom – letošnje EP na Danskem. To je bil zadnji od treh velikih šokov, ki so jih Slovenci doživeli od leta 2008, ko se je zgodil prvi po srebru na domačem EP 2004. Vrsta Mira Požuna je takrat prelahko vzela slovaško grožnjo in po 33:33 v Celju je povratno tekmo v Levicah izgubila z 29:30 ter izpustila SP 2009 na Hrvaškem.

Od takrat so v slovenski vrsti ostali David Špiler, Gorazd Škof, Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Luka Žvižej. Pri Slovakih sta čistko po treh neuspešnih obdobjih »preživela« le Michal Kopčo (nekoč krožni napadalec Zagreba) in Martin Stranovsky (dolgoletni član Ademarja Leona in Barcelone), saj se je selektor Zoltan Heister odločil korenito pomladiti moštvo, ki se je poslovilo že v predkvalifikacijah za bližnje SP v Katarju. V skupini je bila pred Slovaško Romunija in njuni medsebojni tekmi sta bili tudi glavni predmet analize, ki sta jo opravila Denič in njegov pomočnik Bojan Čotar. Ugotovila sta, da ima Slovaška visoke igralce, ki dobro tečejo in imajo soliden prehod iz obrambe v napad. Imela pa je težave proti agresivni obrambi 6-0 z globokim izpadanjem in prav takšno naj bi danes uporabila Slovenija.

Slovaška ne bi smela biti prevelik zalogaj za Slovence. Doslej je zbrala pet nastopov na velikih tekmovanjih, vse med letoma 2006 in 2012. Njen najboljši rezultat je 10. mesto na SP 2009, ki Slovencem – kot rečeno – ni bilo namenjeno. V tem obdobju so imeli glavno besedo slovenska krvnika izpred šestih let František Šulc in bivši celjski vratar Richard Štochl, pa Radoslav Antl in Csaba Szücs, ki jih ni več v izbrani vrsti. Slovaška si želi z novim rodom povrniti nekdanji ugled, toda ta proces bo terjal čas. Kljub temu je selektor Heister, ki kvalifikacije začenja proti favoritoma Sloveniji in Švedski, precej optimističen in je za cilj v tem jesenskem terminu postavil vsaj dve točki. Nocoj ga lahko uresniči. »Slovenija ima kakovostno moštvo, toda o njej imamo veliko informacij in jo bomo skušali presenetiti, tako kot smo Švedsko v kvalifikacijah za EP 2012,« je odločen Heister, ki je bil na slovaški klopi že med letoma 2008 in 2012, drugi mandat pa je začel lansko poletje. Največ igralcev ima iz najmočnejšega slovaškega kluba Tatrana Prešova, člana lige SEHA, zato je ekipa kar dobro uigrana.

Njegovemu slovenskemu kolegu Deniču so poškodbe Sebastiana Skubeta, Jureta Dolenca in Boruta Mačkovška zožale izbor. Sprva je obstajala skrb, da mu bodo šestnajsterico določile kar težave kapetana Zormana in Dragana Gajića, toda oba sta vsaj za silo nared. Igralna mesta so kar dobro zapolnjena, dilema je le na položaju levega zunanjega igralca. Težko je pričakovati, da bo Denič v udarno sedmerico kar takoj postavil povratnika Klemna Cehteta, ki si še mora ponovno pridobiti njegovo zaupanje. Ker Davida Špilerja vidi bolj v vlogi krilnega igralca, utegne na levo stran preseliti Deana Bombača, ki je v izjemni formi in je drugi strelec lige prvakov. Poleg tega bo Koprčan še posebej motiviran pred svojimi navijači. Bonifika bo gotovo zelo zvest zaveznik Slovencev, ki bodo tri dni pozneje gostovali v Latviji.

Brez dvoma je treba tekmi s Slovaki in Latvijci že gledati skozi prizmo januarskega SP v Katarju, kjer bodo Slovenci branili 4. mesto iz Španije in želeli narediti še korak dlje – do kolajne. »Ko se bomo okrog božiča dobili na pripravah za mundial, nočemo vleči za seboj nobenih 'repov',« je bil slikovit Denič, ki se zaveda, da bi jim dve zmagi na široko odprli vrata EP 2016 na Poljskem in – kar je še pomembneje – pred vrhuncem sezone v njegovo reprezentanco prinesli tako potrebna mir in samozavest.