Bučna nagrada za srčne junake iz Zlatoroga

Celjani v 8. poskusu le premagali Rhein-Neckar in vrgli rokavico tekmecem.

Objavljeno
24. november 2014 00.11
Rokomet
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Navijači Celja Pivovarne Laško so zadnjih deset minut tekme pričakali na nogah in bučno nagradili odlično kolektivno predstavo, v kateri se je med strelce vpisalo kar 12 domačih igralcev in v kateri je po sedmih porazih končno padel tudi Rhein-Neckar. Druga zmaga v ligi prvakov močno povečuje možnosti pivovarjev v boju za osmino finala.

Hitro so Celjani favoritom pokazali, da mislijo resno. Medtem ko so v sredo proti Gorenju odpovedali klasični »beki«, sta Ivan Slišković in David Miklavčič nakazala, da imata tokrat več dinamita v rokah. Miklavčič je zadel za 4:2, a Nemci, ki so prvo tekmo 10 dni prej dobili z 31:27, so zmogli izenačenje na 5:5, četudi so imeli očitne težave proti obrambi 5-1. Pri Celju je bil šef napada Miha Zarabec sprva zadržan pri strelih, je pa lepo razigraval Sliškovića ter Vida Poteka in Blaža Blagotinška na črti, in ko je še Blaž Janc zadel s krila, je na semaforju pisalo obetavnih 9:6.

Vodilna ekipa nemške bundeslige je še naprej le stežka prebijala agresivno domačo obrambo in Celje je prišlo do vodstva s štirimi goli, ko je Luka Žvižej ukradel žogo in podal v »kontro« Jancu za 11:7. »Vedeli smo, da bo prej ali slej v Zlatorogu padel tudi velikan in to se je končno zgodilo. Vsi vemo, kakšni igralci so bili na drugi strani, zato je zmaga toliko slajša. Do nje nas je poneslo izvrstno občinstvo,« je navijačem priznanje izrekel hitri Janc, ki je pred dnevi vstopil v polnoletnost, pa o njem že govori rokometna Evropa.

Četudi so gostje izkoristili štiri sedemmetrovke, Celjani pa zapravili edino in imeli izključena dva igralca, so še kar naprej držali otipljivo vodstvo. Spodbuden je bil podatek, da se je med strelce že v prvem polčasu vpisalo deset igeralcev, tudi Čeh Michal Kasal in Tilen Kodrin, Janc pa je tik pred odmorom poskrbel za najvišje vodstvo na tekmi. Obramba je delovala odlično, kapetan Luka Žvižej je bral in motil akcije med Andyjem Schmidom in Kimom Ekdahlom du Rietzem. Matevž Skok je v vratih dolgo lovil pravi občutek, pa ga našel, ko je končno ubranil zvit strel Uweja Gensheimerja ob koncu prvega dela. »Z Uwejem sva vrstnika in imava že dolgo zgodovino medsebojnih dvobojev. Vesel sem, da sem tokrat zmagovalec, saj menim, da je najboljše levo krilo na svetu,« je žarel Skok, ki je tokrat zasenčil tudi bolj znanega kolega Niklasa Landina.

Navijači so bili navdušeni, toda vedeli so, da so njihovi ljubljenci znali zapraviti že višja vodstva, in se bali črnih minut, ki so odnesle točke proti Vardarju, Montpellieru, Veszpremu in nazadnje Rhein-Neckarju. Toda Levi iz Mannheima niso mogli zarjoveti in tudi po 37 minutah so zaostajali za šest golov, ko je značilni izstrelek sprožil Zarabec za 21:15. Celjani so zatem imeli tri napade za plus 7, toda prekršek Miklavčiča ter zapravljena »zicerja« Sliškovića in Janca iz protinapada sta zbudila skrb, da se bo zgodba začela počasi podirati. Izjemna igra Miklavčiča, ki je na koncu imel strel iz igre 8:7, je razliko držala na varni razdalji šestih golov (25:19). Ta se je po nekaj zadetkih Madsa Larsena zmanjšala za tretjino, a Celjani so tedaj že zavohali plen in gostje jih tudi z »indijansko« obrambo 4-2 na Zarabcu in Sliškoviću niso mogli več ustaviti. Z drugo zmago lahko slovenski prvaki povsem neobremenjeno odpotujejo v Skopje, kjer bodo v soboto skušali vzeti še mero Vardarju, zatem bo sledila verjetno ključna domača tekma proti »slovenskem« Montpellieru.

Trener Rhein-Neckarja Nikolaj Jacobsen in omenjeni Gensheimer sta Celju čestitala za zmago in priznala, da je bilo boljše v vseh elementih igre. »Ko kaj takšnega rečeta moža, ki ju izjemno spoštujem, še posebej godi. Težko je igrati s takšnimi 'stroji', ampak moji fantje so bili vseh 60 minut pravi,« je bil na ekipo ponosen domači trener Branko Tamše, ki je s Celjem uničil še eno neugodno tradicijo. Rhein-Neckar je sploh prvič izgubil na slovenskih tleh, potem ko je bil pred leti premočan tudi za Gorenje. »To je dokaz, da smo na pravi poti. Je velik uspeh za našo mlado moštvo. Vendar nas zmaga ne sme uspavati. Igralcem sem že v slačilnici povedal, da ne bom dovolil nikakršnega popuščanja,« se je k prihodnjim izzivom že ozrl Tamše, ki je po tekmi deloval podobno izčrpan kot njegovi igralci.


Skupina C, šesto kolo

Celje Pivovarna Laško - Rhein-Neckar Löwen 32:28 (16:11)

Veszprem - Vardar Skopje 32:24 (16:10)

Čehovski medvedi - Montpellier 33:34 (17:16)

Lestvica

1. Veszprem 6 6 0 0 174:153 12 točk

2. Vardar Skopje 6 3 1 2 175:169 7

3. Rhein-Neckar Löwen 6 3 0 3 177:167 6

4. Montpellier 6 2 2 2 188:193 6

5. Celje Pivovarna Laško 6 2 0 4 170:175 4

6. Čehovski medvedi 6 0 1 5 184:211 1