Če sta vikinga premagala raka, lahko tudi Nemce

Danes v Hamburgu polfinalni tekmi Danska – Francija (17.30) in Nemčija – Norveška (20.30). Tine Poklar daje prednost Nemcem, vendar ne bi odpisal Norvežanov. 
Fotografija: Sander Sagosen je bil po izboru novinarjev najboljši igralec leta 2018. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sander Sagosen je bil po izboru novinarjev najboljši igralec leta 2018. FOTO: Reuters

Dance kot olimpijske prvake, Francoze kot svetovne prvake in Nemce kot ambiciozne gostitelje je bilo mogoče pričakovati v polfinalu 26. svetovnega prvenstva v rokometu, malo manj Norvežane, ki pa so v zadnjih letih postali velesila tudi v moškem rokometu.

V ponovitvi olimpijskega finala iz Ria se bosta danes ob 17.30 v Barclaycard Areni v Hamburgu srečali Danska in Francija, ob 20.30 bo tekma med Nemčijo in Norveško. Zmagovalca se bosta uvrstila v finale, ki bo v nedeljo ob 17.30 v danskem Herningu.



Stavnice trem reprezentancam dajejo skoraj enake možnosti za zlato, Danska ima količnik 2,7, Nemčija 3,1, Francija 3,4. Le Norveška (7) še ni prepričala postavljalcev kvot, četudi je na tem SP pokazala najlepši rokomet in ne bi bilo veliko presenečenje, če bi pokvarila veselico v Hamburgu.
 

Teci hitro in veliko, če ne gre, teci hitreje in še bolj


Še pred tremi leti je le malokdo poznal norveško reprezentanco, ki je na EP na Poljskem osvojila četrto mesto. Tedaj je nase opozoril Sander Sagosen, zdaj zvezdnik PSG, ki so ga novinarji izbrali za najboljšega igralca lanskega leta. Norvežani so sicer potem izgubili v kvalifikacijah za SP 2017 proti Slovencem, a IHF jim je podelila t. i. wild card, ki so ga potem v Franciji v celoti upravičili, saj so osvojili srebrno kolajno, prvo odličje za norveški moški rokomet.

Selektor Christian Berge je sprožil renesanso norveške reprezentance. FOTO: Reuters
Selektor Christian Berge je sprožil renesanso norveške reprezentance. FOTO: Reuters


Ko je nek novinar pred eno od tekem povprašal selektorja Christiana Bergeja o taktiki, mu je ta mirno odgovoril: "Tekli bomo hitro in veliko." Dodatno vprašanje se je glasilo, kaj pa če ta recept ne bo deloval. "Bomo tekli še več in še hitreje." S tem je zadel bistvo norveškega rokometa, v katerem ni veliko filozofije, recept je enostaven: teci in vrzi, ko imaš priložnost. V tem so Norvežani odlični. Na dosedanjih osmih tekmah so dosegli skupaj 272 golov, daleč največ med vsemi. Največkrat so tudi streljali (387). Za primerjavo, Nemci so pri 212:235.
 

Prihodnje leto euro tudi na Norveškem


Norvežani so v ženski konkurenci št. 1 že dolgo, v čem je skrivnost meteorskega vzpona pri moških, smo povprašali Tineta Poklarja, ki si že tretjo sezono kruh služi pri norveškem prvaku Elverumu. Se je naključno zgodila zlata generacija ali je ta plod načrtnega dela?

»Vsakega po malem, ob tem pa bi dodal še zasluge selektorja Bergeja, ki je zares dober trener. Delal je tudi v Elverumu in tukaj ga zelo hvalijo. Norvežani so športen narod, prednost tukajšnjih igralcev je tudi, da jih zelo zgodaj opazijo danski in nemški klubi. Mislim, da sta na SP samo dva igralca iz norveške lige. Na Norveškem se veliko vlaga v šport, v zadnjih letih tudi v moški rokomet, saj bo prihodnje leto tukaj evropsko prvenstvo (sogostiteljici sta Švedska in Avstrija; op. p.). Liga je zanimiva, dvorane so polne. Ljudje se navdušujejo nad rokometom, na Danskem je bilo veliko norveških navijačev, na polfinale gre tudi naša navijaška skupina. Vidim, da v lokalih in nakupovalnih centrih gledajo tekme na velikih zaslonih,« je vzdušje na severu Evrope opisal Koprčan, ki bo po treh letih zamenjal klub, vendar se še ni odločil, kje bo nadaljeval kariero.

Bjarte Myrhol sodi med najboljše krožne napadalce na svetu. FOTO: Reuters
Bjarte Myrhol sodi med najboljše krožne napadalce na svetu. FOTO: Reuters


Možnosti za presenečenje proti Nemcem so po njegovem majhne, ker se pač igra v Hamburgu, a ga ne izključuje: »Norveška ima dobre igralce iz močnih klubov, Sagosen je zunaj serijski, v strelski formi je Magnus Rød iz Flensburga, krila so odlična, je posredno Magnusa Jøndala (4. strelec SP s 46 goli) in Christiana Bjørnsena (23) pohvalil Poklar. Izpostaviti gre tudi neustrašnega veterana na črti Bjarteja Myrhola, ki je tako kot selektor Berge premagal raka. Če bosta v vratih vroča Espen Christensen (Minden) ali Torbjørn Bergerud (Flensburg), se lahko zgodi vse.

Tudi nemška kapitulacija sredi Hamburga ...

Preberite še:

Komentarji: