Da ne bi spet leteli televizorji

Danes bodo na evropskem prvenstvu v rokometu padle odločitve o polfinalistih.

Objavljeno
26. januar 2016 18.30
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Krakov – Z nekaj presenetljivimi izidi je postregel rokometni euro na Poljskem, a vse bolj se zdi, da bomo v polfinalu videli stare znance, ki so že pred štartom veljali za favorite – Francijo, Poljsko, Španijo in Dansko. Štrene bi jim lahko zmešali Nemci in Norvežani, ki imajo usodo v svojih rokah.

Danes bo v akciji vseh 12 »preživelih«. V Krakovu so v najboljšem položaju gostitelji, saj bodo gotovo napredovali, če bodo ugnali Hrvate. Imeli bodo prednost, ker bo njihova tekma zadnja in bodo vedeli pri čem so, ko se bo končal dvoboj med Francijo in Norveško. Če bo slednja zmagala, bo Poljska druga v skupini, saj je premagala Francijo.

Norvežani, hit prvenstva, so si pokvarili izhodišče, ko so po zmagi proti Poljski iztržili zgolj točko proti Makedoniji. Če bi zmagali, bi si lahko v zadnjem kolu celo privoščili poraz s tremi goli, pa še vedno napredovali. Tako pa jim lahko že minimalni poraz proti branilcem naslova uniči sanje o prvi uvrstitvi v polfinale. V vsakem primeru pa so si že zagotovili vsaj izenačenje najboljše uvrstitve na EP doslej (na domačem turnirju leta 2008 so bili šesti) in, kar je še bolj pomembno, tudi nastop v aprilskih kvalifikacijah za OI, zato bodo proti Franciji lahko zaigrali sproščeno. Za Francoze pa po drugi strani ne bi bila nobena katastrofa, če bi ostali brez evropske lovorike, saj je njihov glavni cilj kajpak zmaga v Riu.

Pesti za Norveško bodo držali tudi v slovenskem taboru. Če bi osvojila EP (ali v finalu izgubila s Francijo, kar je še manj verjetno), bi Slovenija zaigrala na lažjem turnirju za OI in bi se merila s Poljsko, Čilom in drugo afriško reprezentanco. V vsakem drugem primeru jo bo čakal boj za dve vstopnici z dvema močnima evropskima reprezentancama in Iranom.

Vsaj v teoriji imajo možnosti za polfinale tudi še Hrvati, toda le, če bi Poljsko ugnali za 11 golov in bi Norveška premagala Francijo. Za Poljake bi bil remi enak porazu, če bi Francija premagala Norveško, vsaka zmaga pa ekipi selektorja Michaela Bieglerja jamči nadaljevanje spektakla v Tauron Areni.

Poraz z Norveško je na Poljskem sprožil šok, toda zmaga proti Belorusiji je vrnila optimizem. »Tokrat vsaj noben televizor ni poletel skozi okno,« je odleglo Michalu Jureckemu, strelcu devetih golov. Tudi Nemec Biegler upa, da bo bela tehnika ostala cela tudi po derbiju s Hrvaško, ki je preveč ponosna reprezentanca, da bi se vdala brez boja. »Seveda imamo motiv, nenazadnje tudi športnega. Že zaradi sebe želimo odigrati odlično tekmo, pa tudi prekrasnega vzdušja v dvorani,« je odločen kapetan Marko Kopljar, desna roka selektorja Želja Babića, ki gradi reprezentanco za domači euro čez dve leti.

Podobno je stanje v Vroclavu, kjer bo danes v ospredju tekma med Dansko in Nemčijo, slednjo samo zmaga, po možnosti za tri gole (če bo krog treh ekip s po osmimi točkami), odpelje v polfinale, toda brez poškodovanih Christiana Dissingerja in Steffena Weinholda bo zelo težko dosegljiva.