Denič obrnil list in odvrgel rokavice

Trener Maribora Boris Denič si od mlade ekipe s šestimi tujci obeta miselni preskok.

Objavljeno
03. september 2015 23.38
DENIČ Boris, glavni trener rokometnega kluba Branik Maribor, 3.9.2015, Maribor [Boris Denič, rokomet, Branik Maribor]
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Maribor – Štiri mesece, odkar ni več selektor, je Boris Denič končno prekinil medijski molk in obrnil nov list, pri čemer se bo povsem posvetil zgodbi na klopi rokometašev Maribora. Kot vselej njegove ambicije segajo najvišje in se ne zmeni za to, da je njegova ekipa trikrat cenejša od celjske ali velenjske: tretje mesto ga pač ne zanima.

Maribor razpolaga kvečjemu s pol milijona evrov proračuna, na čem temelji vaš optimizem, da lahko stopite na vrh v 1. SRL?

Na igrišču ne štejeta denar in tradicija, tam je boj sedmih igralcev proti sedmim. Imamo kakovost, moč, potencial, potreben pa je miselni preskok, ki bo igralce prepričal, da zmorejo premagati favorite in da se tekma proti njim ne začne z minus pet. Če se bo zgodil ta »klik« v glavah, bo Maribor močan in atraktiven. Brez lažne skromnosti, športno si je zastaviti visoke cilje, kajti brez pritiska v vrhunskem športu ne gre.

Sprememb v moštvu ni bilo veliko, je v tem vaša primerjalna prednost?

Morda res, jedro ekipe je ostalo skupaj in novincev je malo. Pripeljali smo Mileta Mijuškovića, ker ocenjujem, da potrebujemo izkušnje v vratih, ki bodo dale samozavest igralcem v polju. Novi krožni napadalec je mladi Igor Čagalj, ki ima potencial in bo na črti dopolnjeval Dominika Miškovića in Nejca Žmavca. Tretji novinec je Uroš Štumpfl iz Slovenj Gradca, saj Grega Jamnik med odsotnostjo Tadeja Soka ne bo zmogel sam nositi bremena na desnem krilu.

Priprave sta izpustila dva pomembna igralca, kapetan Nikola Špelić in njegov namestnik, omenjeni Sok, kdaj ju pričakujete nazaj?

Špelić dobro okreva in dela po individualnem programu, zaigral naj bi novembra. Sokovo koleno se obnaša slabše in ga verjetno ne bo pred februarjem.

Kako ocenjujete priprave?

Bile so kakovostne, uresničili smo vse, kar smo si zastavili, na srečo ni bilo novih poškodb. Odigrali smo 12 pripravljalnih tekem in videl sem vse, od katastrofalne do sijajne igre. Zadnja zmaga na turnirju v Slovenj Gradcu nam je dobra popotnica v sezono.

Vam ustreza, da dvoboja s favoritoma ne bosta takoj na začetku, z Gorenjem se boste merili v 5. kolu in s Celjem v devetem?

Gotovo je za vse bolje, da se srečamo malce kasneje, ampak tudi pred tem nas čaka nekaj zahtevnih izpitov, že jutri pri neugodnem in srčnem Jeruzalemu, ki se je okrepil in nas bo nedvomno želel presenetiti. Tako je tudi prav. Pravzaprav komaj čakam, da se začne zares, dovolj mi je priprav in prijateljskih tekem.

Kakšne so vaše ambicije v pokalu EHF?

V tretjem kolu kvalifikacij bo Maribor prvič imel status nosilca, vendar bo tudi v drugem bobnu nekaj kakovostnih ekip. Bomo videli, ali nas bo žreb »pobožal« ali ne. Vsekakor je cilj preboj v skupinski del.

V ekipi imate šest tujcev, toliko kot Gorenje in celo enega več kot Celje. Tudi to namiguje na to, da boste še bolj konkurenčni v boju za naslov.

Ne razmišljam o tekmecih, pomembno bo zgolj, ali bomo konkurenčni tudi v glavah. Ne bojim se Celja in Gorenja, bojim se nas.

Deset mesecev je minilo, odkar kot zapriseženi Ljubljančan delujete v štajerski metropoli. Kakšen klub je Maribor Branik?

Urejen in deluje zelo transparentno. Ima dobro podlago, prave ljudi. Razmere za delo in napredek so ugodne.

Maribor je nogometno mesto, verjamete, da je dovolj prostora za močan rokometni kolektiv?

Vse je odvisno od nas. Če bomo kos izzivom in bodo rezultati pravi, bodo prišli tudi gledalci. Klub je že nekaj let na tretjem mestu, kar za Mariborčane ni dovolj, saj želijo več. Zato pritiskam na fante in jim dopovedujem, da se ne smejo z ničemer zadovoljiti. V mlado ekipo se hitro prikrade podcenjevanje, ki mu sledi kazen. To skušam preprečiti, saj od konkurentov v takšni ligi, kot jo imamo, ni pričakovati spodrsljajev.

Ves čas govorite o miselnem preskoku pri igralcih. Toda uspešnost sezone bo odvisna tudi ali predvsem od vas in vaše taktične spretnosti, mar ne?

Ne bežim od svoje odgovornosti. Trener je tisti, ki odgovarja za rezultate. No, če se bodo igralci odzvali tako, kot si želim, se držali navodil in se obnašali kot pravi profesionalci, nam bo vsem skupaj veliko lažje.