Derbi za »pole-position«, še bolj za prestiž

Gorenje in Celje PL se bosta v Rdeči dvorani pomerila za prvo mesto v rednem delu sezone 1. SRL.

Objavljeno
14. april 2015 19.57
Trener RK Gorenje Gregor Cvijić. Rokometna tekma EHF pokala med Gorenjem iz Velenja in Holstebrom. Velenje, Slovenija 11.aprila 2015.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje – Današnji derbi med Gorenjem in Celjem Pivovarno Laško (18) za nikogar ne bo usoden, bo pa boljšemu dal veter v jadra pred vstopom v ciljno ravnino. Velenjčani bodo želeli prekiniti niz petih porazov proti večnim tekmecem, ti pa ohraniti primat v deželi ter se z mesta številka ena podati v napeto končnico 1. SRL.

S čustvi bogati derbiji so bili v zadnjem obdobju usodni za dva trenerja. Pred letom in pol je deseta zaporedna ničla s celjske klopi spodnesla Vladana Matića, pred 17 dnevi je pokalni poraz z velenjske odnesel Ivana Vajdla. Tokrat nad glavami ne visi Damoklejev meč, a vseeno bo tekma imela močan tekmovalni naboj. Po 23 kolih od 26 ima Celje dve točki naskoka pred Gorenjem (46:44) in ker nihče od njiju nikomur od drugih 12 tekmecev ni oddal niti točke, je jasno, da bo zmagovalec osvojil 1. mesto po rednem delu in imel najboljše izhodišče v končnici. Številka 1 se bo v polfinalu izognila nevarnemu Mariboru in bo imela v verjetnem celjsko-velenjskem finalu na tri zmage prednost domače dvorane. Celjanom, ki so tekmo v Zlatorogu novembra lani dobili z 32:31, bi za prvo mesto zadostoval remi.

Novi šef stroke v Rdeči dvorani Gregor Cvijič na treh tekmah še ni izkusil grenkobe poraza, izognil se mu je tudi nazadnje proti Holstebroju, ko so »ose« v drugem polčasu iz minus 5 prišle na plus 1. Če bo ohranil stoodstotni iztržek, bo to zanj in za njegove fante najboljša spodbuda pred nedeljsko povratno tekmo četrtfinala pokala EHF na Danskem, kjer bo na pladnju uvrstitev na F4 v Berlinu. Toda Cvijičeva zmaga bi pomenila, da bi prvič proti svojemu matičnemu klubu, s katerim je osvojil dva naslova prvaka, izgubil Tamše, ki se lahko pohvali s petimi zaporednimi zmagami na derbijih, odkar je decembra 2013 prevzel krmilo v Zlatorogu. »Vem da so te serije pomembne za novinarje in zanimive za navijače, toda verjemite mi, da je za nas neposredne akterje vsaka tekma zgodba zase,« se s statistikami ne ukvarja Tamše, prav tako si za razliko od nadrejenih ne beli glave z vprašanjem, kaj bo prodaja največje slovenske pivovarne prinesla celjskemu klubu. Še piva že lep čas ne pije ... Da je njegova ekipa nazadnje v Kopru dokaj prepričljivo strla velenjski oreh, mu tudi ne jemlje ostrine: »Gorenje je po treh zmagah samozavestno in bo kvečjemu le še bolj motivirano, da nas končno premaga in pokaže, da je nov veter, ki ga je prinesel Cvijič, prinesel spremembo na bolje. A tudi mi imamo veliko željo končati redni del sezone na prvem mestu. To sicer ne daje nobenih jamstev v boju za prvaka, a šlo bo za prestiž. Zato pričakujem lepo tekmo v lepem vzdušju,« se tretjega derbija v sezoni veseli Tamše, ki se ponaša s 33. zaporednimi zmagami v DP. Kot gost je v Rdeči dvorani zmagal le enkrat, na zadnji tekmi prejšnje sezone, ko je bilo Gorenje že precej razbita vojska.

Tudi njegov novi-stari tekmec Cvijič ne razmišlja o tem, kdo od njiju bo moral zapustiti zmagovite tirnice. »Gre za stvar med kluboma, ne trenerjema,« svojega ega ne izpostavlja Cvijič, ki bo prav tako na parket poslal najboljšo zasedbo, saj je Staš Skube nared za revanšo z Miho Zarabcem: »Staš in Miha sta podobna igralca in gotovo bo tudi od tega, kdo od njiju bo imel boljši dan, odvisen razplet dvoboja.«