EP v rokometu: gostitelji prvi polfinalisti

Branilci naslova evropskih prvakov Danci pred domačimi navijači podaljšali dobo nepremaganosti.

Objavljeno
21. januar 2014 00.30
HANDBALL/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Herning- Domači navijači so na nogah, saj so danski rokometaši, sicer branilci naslova najboljših na stari celini, prvi polfinalisti enajstega evropskega prvenstva. Tudi v drugem kolu drugega dela v skupini I so vpisali zmago (še peto zapored), tokrat z 28:24 (14:11) nad Madžari, ki so zadnjič vodili sredi prvega polčasa (7:6), izid pa je bil nazadnje poravnan pri 10:10. Danci so blesteli s skoraj dvotretjinsko napadalno učinkovitostjo, s po petimi goli pa sta bila najbolj pri strelu Thomas Mogensen in Mikkel Hansen. V vrstah poražencev je Gergö Ivancsik šestkrat zatresel tekmečevo mrežo.

Nadvse razburljiv je bil dvoboj močno favoriziranih Špancev z Avstrijci, ki jim je naposled za izenačenje zmanjkal en sam gol (27:28). Ko so izbranci selektorja Manuela Cadenasa že po dobrih dveh minutah vodili s 3:0, je dišalo po polomu Avstrijcev, ki pa so se pobrali in pet minut pred koncem prvega polčasa celo vodili (12:11), nato pa so si privoščili šestminutni post, ki so ga polfinalisti prejšnjega EP znali izkoristiti in uiti s 15:12. Po španskem vodstvu z 28:25 je dvakrat zadel Robert Weber in izsilil razburljivo zadnjo minuto, v kateri pa so vendarle pretehtale španske izkušnje.

V tretjem dvoboju dneva so Islandci, ki imajo lepe možnosti za preboj v polfinale, z 29:27 (14:11) ugnali Makedonce, dobro so ustavili tudi najučinkovitejšega igralca zadnjega prvenstva Kirila Lazarova, ki je za sedem golov potreboval kar 12 strelov.