Veliko razočaranje v Stožicah, slovenski rokometaši brez EP

Slovenska rokometna reprezentanca je v Stožicah izgubila ključno tekmo kvalifikacij za EP z Belorusijo s 33:35 (17:18).

Objavljeno
16. junij 2013 18.58
rokomet
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska moška rokometna reprezentanca ne bo igrala na evropskem prvenstvu naslednje leto na Danskem. V ključni tekmi kvalifikacij jo je v Stožicah premagala Belorusija (33:35).

Slovenija je bila sicer vse do zadnje minute še v igri za zmago, a se je na koncu drama v Stožicah končala v prid nedkanjega slovenskega reprezentanca in dolgoletnega članak Celja Pivovarne Laško Sergeja Rutenke in njegovih soigralcev.Slovenija je tako osvojila tretje mesto v skupini 6, od koder je poleg Belorusije na turnir stare celine, ki bo med 14. in 26. januarjem prihodnje leto, napredovala tudi Islandija.

Slovenski selektor Boris Denič je obračun začel s Primožem Proštom v vratih, Draganom Gajićem in Luko Žvižejem na krilnih položajih, z zunanjimi Davidom Špilerjem Urošem Zormanom in juretom Dolencem, na šestmetrski črti pa se je z beloruskimi orjaki namesto Mateja Gabra kosal Miha Žvižej. Slovenski rokometaši so z obrambo 6-0 hitro prišli do vodstva (2:0), a Belorusi so že v naslednji minuti nevtralizirali zaostanek. Slovensko obrambo je vztrajno premagoval zlasti Rutenka.

A k sreči je bil na slovenski strani razigran Prošt, v 12. minuti je z njegovo pomočjo slovenska vrsta prišla do prednosti s 7:4. Toda sledila je izključitev Dolenca in s tremi zaporednimi goli so se Belorusi vrnili. Tedja ej zablestel Nenad Bilbija in v 21. minuti je semafor kazal pet golov prednosti (14:9). Sledil je nov odgovor: Belorusi so na krilih strelsko učinkovitega Barisa Puhovskija, ki je v prvem polčasu dosegel kar sedem golov, ob koncu 28. minute izenačila na 17:17, polčas pa so Slovenci celo sklenili z golom zaostanka, ko je bil učinkovit še Sergej Šilovič (17:18).

Pred drugim polčasom je Slovencem zagodla še poškodba Zormana. Igra Slovencev je bila znova nezbrana, le z razmeroma dobro igro v obrambi so držali korak z Belorusi. Nova gola Rutenke sta Belorusom v 38. minuti prinesla prednost 19:21. Deničeve izbrance so že načenjali živci, a nato so vendarle zaigrali nekoliko bolje, ko je ob izključitvi Sebastijana Skubeta davkrat zadel Gajić.

Sledila je burna končnica, v kateri so se Slovenci pogosto hudovali tudi nad sodniki. Belorusi so v 51. minuti Slovencem ušli na dva gola (27:29), Bilbija in Kavtičnik sta izenačila. Dve minuti pozneje je Slovenija spet zaostajala, na površju jo je obdržal Skube. Do konca ostale le še tri minute, zadetka pa sta zapravila Miha Žvižeja in Gajić, in najslabši scenarij je bil neizbežen. Potem ko je na drugi strani dva gola dosegel še Maksim Baranov, je bilo jasno, da se slovenska reprezentanca ne bo uvrstila na EP na Danskem.

Velik udarec za slovenski rokomet

»Težko je kaj pametnega povedati, a dejstvo je, da smo v ključnih trenutkih, ko bi lahko tekmo prelomili v našo korist, naredili preveč napak in zgrešili preveč takoimenovanih 'zicerjev' ali 'polzicerjev'. Belorusi so zasluženo zmagali, mi enostavno nismo bili na pravi kakovostni ravni. To je velik udarec za našo reprezentanco in slovenski rokomet,« je po porazu za STA povedal Gajić.

Podobno razočaran je bil tudi Dolenec: »Z današnjim porazom smo podrli vse, kar smo dosegli na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, ko smo na evropskem prvenstvu osvojili šesto, na svetovnem pa četrto mesto. Na Danskem ne bomo nastopili, in to ravno v času, ko smo si začeli ustvarjati določen rating in postali reprezentanca, ki jo spoštujejo v mednarodnih krogih. To je katastrofa, dejstvo pa je, da nam v tem kvalifikacijah marsikaj ni šlo od rok, a ne smemo imeti izgovorov, Beloruse bi v Stožicah enostavno morali premagati.«

Slovenske rokometaše je skušal nekoliko potolažiti Sergej Rutenka in dejal, da je v njegovih očeh Slovenija še vedno zelo dobra in kakovostna reprezentanca. »Odločitev o potniku je padla na eni tekmi, kar je bila naša velika priložnost. Zavedali smo se, da bo zelo težko, a odločilno je, da smo se držali vseh dogovorov iz garderobe in nismo izgubili niti naše igre niti v trenutkih, ko smo visoko zaostajali,« je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Kvalifikacije za EP 2014:

Slovenija - Belorusija 33:35 (17:18)

* Dvorana Stožice, gledalcev 5000, sodnika: Lorente in Garcia Serradilla (oba Španija).
* Slovenija: Lesjak, Prošt, Bilbija 7, Miklavčič, Dobelšek 1, Pucelj, Kavtičnik 5, Bezjak 1, Dolenec 4 (3), Skube 3, Špiler 1, M. Žvižej 3, L. Žvižej 1, Gaber 2, Zorman 1, Gajić 4.
* Belorusija: Kotlinski, Čarapenka, Brouka 1, Babičev 4, Kamišik, Puhovski 10, Kjazev 2, S. Rutenka 5 (2), D. Rutenka 5, Nikulenka, Šilovič 3, Niažura, Čistabajev, Šumak, Baranov 5, Citov.
* Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Belorusija 5 (3).
* Izključitve: Slovenija 4, Belorusija 8 minut.
* Rdeč karton: /.