Francija po 14 letih znova na Mt. Everestu

Francozinje so v finalu EP v rokometu s 23:21 (11:10) premagale Norveško.

Objavljeno
17. december 2017 18.17
Posodobljeno
17. december 2017 18.17
Germany Handball Worlds
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Hamburg - Le kdo si je lahko mislil, da bodo rokometašice Francije, ki so 23. svetovno prvenstvo v Nemčiji začele s senzacionalnim porazom proti Sloveniji, prišle do drugega naslova svetovnih prvakinj? Vse je kazalo na to, da se bodo Norvežanke sprehodile do četrte lovorike, potem ko so proti Rusinjam in Nizozemkam delovale kot z drugega planeta. A za vsakega se najde recept in to so v finalu potrdile izbranke legendarnega selektorja Oliviera Krumbholza z zmago s 23:21. Krumbholz (59) je Francozinje prvič popeljal na rokometni Mt. Everest že davnega leta 2003 v Zagrebu in uspeh je ponovil 14 let pozneje v Hamburgu.

Odločilna gola je po 20:20 zabila nekdanja članica Krima Allison Pineau, piko na i pa je postavila Alexandra Lacraberre. Pri Norvežankah so zatajili vratarki. Katrine Lunde in Kari Grimsbø sta prej blesteli, ampak na najpomembnejši tekmi sta skupaj zbrali štiri obrambe. Na drugi strani je Amandine Leynaud zaustavila deset strelov. Norvežankam je v slabo tolažbo, da je bila MVP prvenstva Stine Bredal Oftedal, da je bila Nora Mørk najboljša strelka in Lundejeva najboljša vratarka. Francozinje so imele dve igralki v idealni sedmerki - Grace Zaadi in Sirabo Dembele.

Slovenke, ki se lahko edine pohvalijo z zmago proti svetovnim prvakinjam, so zasedle zelo solidno 15. mesto. Naslednje SP bo čez dve leti na Japonskem, pred tem bo EP v Franciji.