Francozi prek žilavih Katarcev do zasluženega naslova svetovnih prvakov

Francoska rokometna reprezentanca je v finalu SP s 25:22 premagala Katar. Bron za Poljsko po drami s Španijo.

Objavljeno
01. februar 2015 16.01
Posodobljeno
01. februar 2015 16.01
HANDBALL-WC-2015-ESP-POL
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Doha - S finalnim obračunom med Francijo in Katarjem se je razpletlo svetovno rokometno prvenstvo v Dohi. Naslov prvakov so zanesljivo in zasluženo vzeli francoski rokometaši, ki so s 25:22 (14:11) premagali klene domačine. Katarska reprezentanca je sicer z uvrstitvijo v finale poskrbela za največje presenečenje na prvenstvu, a kakovost francoskih zvezdnikov je naposled pretehtala na stran evropske velesile. So pa pod vodstvom španskega strokovnjaka Valera Rivere tudi v finalu nudili dober odpor favorizirani ekipi in se na koncu tudi srčno veselili srebrne kolajne.

Francija si je tako znova nadela trojno krono: po olimpijskem in evropskem naslovu so še petič stopili na svetovni vrh. Najboljši so bili tudi na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001, na Hrvaškem leta 2009 in na Švedskem leta 2011. Za Francijo je to že jubilejna deseta kolajna najbolj žlahtnega leska na velikih tekmovanjih, v svoji vitrini ima tudi dva zlata olimpijska odličja iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter še tri z evropskih prvenstev v Švici 2006, Avstriji leta 2010 in na Danskem leta 2014. Francija v skupinskem delu res ni blestela, zato pa je od osmine finala naprej prikazala izjemno močne predstave in najprej premagala Argentino, nato Slovenijo, v polfinalu pa še branilko naslova Španijo.

Čeprav so domačini začeli spodbudno, vratar Danjel Šarić je hitro nakazal dobro dnevno formo, medtem ko Thierry Omeyer ni blestel in v prvem polčasu zbral le tri obrambe ob 14 strelih Katarcev, so Francozi hitro vsilili svojo igro in po 17 minutah že vodili za štiri gole (5:9). Prednost je narasla tudi že na +6 (7:13) in zdelo se je, da se bodo »les experts« sprehodili do naslova. Toda pred koncem prvega polčasa so se domači zlasti s pomočjo odličnega Šarića spet približali in na odmor odšli z zaostankom treh golov (11:14).

V drugem polčasu so Katarci odločno začeli lov na olimpijske in evropske prvake, s trdno obrambo so se tudi približali na gol zaostanka (17:18). S trdo in borbeno igro se niso vdali, a koraka več niso uspeli narediti. Deset minut pred koncem so Francozi vodili za tri gole, a tudi v zaključku je pretehtala zlasti individualna kakovost evropske velesile, ki se je naposled zasluženo veselila trojne krone.

V francoski reprezentanci je bil strelsko najbolj razpoložen Nikola Karabatić s petimi, medtem ko sta Daniel Narcisse in Valentin Porte dosegla po štiri gole. V katarski izbrani vrsti je Žarko Marković dosegel sedem, Rafael Capote pa šest zadetkov.

Marković bi lahko s še boljšim izkupičkom postal tudi najboljpi strelec prvenstva, a naposled je to postal Dragan Gajić s kar 71 goli.

Poljakom bron po drami s Španijo

Ozračje pred finalom sta na najboljši možni način ogreli reprezentanci Poljske in Španije. Po pravi drami in podaljšku so na koncu tekmo za bron dobili Poljaki in zmagali z 29:28 (24:24, 13:13), medtem ko so zadnji svetovni prvaki ostali praznih rok.

Poljaki so sijajno odprli in končali mali finale. V deveti minuti so si priigrali prednost štirih golov (5:1), a so jih izbranci španskega selektorja Manuela Cadenasa v 23. minuti ujeli (11:11). V nadaljevanju so ritem narekovali Španci in tekmecem v 50. minuti ušli na štiri gole (22:18). A Poljaki se niso vdali, pet minut kasneje so se jim močno približali na 21:22, v sami končnici rednega dela pa tekmece tudi ujeli, potem ko je izenačujoči gol sekundo pred koncem rednega dela dosegel Michal Szyba.

V desetminutnem podaljšku se je odvijal izenačen boj za vsako žogo, več preudarnosti pa je bilo na strani poljskih rokometašev, ki so bili vseskozi v rahli prednosti. Končni izid je postavil Kamil Syprzak, ob Szybi eden najboljših posameznikov na današnji tekmi za bronasto kolajno.

V poljski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi v dvorani Lusail najbolj učinkovita Szyba z osmimi in Syprzak s šestimi zadetki, v španski pa je Victor Tomas dosegel šest, Antonio Garcia pa pet golov.

Poljska je osvojila četrto kolajno na svetovnem prvenstvu: v Nemčiji leta 2007 je bila srebrna, v Nemčiji 1982, na Hrvaškem 2009 in letos v Katarju pa bronasta. Španija, ki je v skupinskem delu letošnjega svetovnega prvenstva premagala Slovenijo s 30:26, ostaja pri treh odličjih. Zlati kolajni je osvojila v Tuniziji leta 2005 in pred dvema letoma na domačih tleh, na Švedskem 2011 pa je bila bronasta.