Gorenjeva lovorika takoj na hudi preizkušnji

Začenja se 31. sezona v 1. SRL. Velenjčani bodo obrambo naslova začeli danes proti Trimu, ki odkrito napoveduje boj za prvaka. Celjani zgolj rahli favoriti.
Fotografija: Zoran Jovičić stavi na kombinacijo mladosti in izkušenj.
FOTO: RK Gorenje
Odpri galerijo
Zoran Jovičić stavi na kombinacijo mladosti in izkušenj. FOTO: RK Gorenje

Enaintrideseta sezona v rokometnem državnem prvenstvu se bo začela na najboljši način, z današnjim derbijem med najboljšima ekipama prejšnje sezone. Prvaki iz Gorenja bodo gostovali pri podprvakih iz Trima. V taboru trebanjskega trenerja Uroša Zormana odkrito napovedujejo napad na naslov, prav tako Celje Pivovarna Laško, ki želi z Alemom Toskićem lovoriko vrniti v Zlatorog. Velenjčani Zorana Jovičića medtem ostajajo zvesti svojemu načelu in se ne postavljajo v vlogo favoritov.

liga NLB
liga NLB


»Po excelovi tabeli smo po vseh merilih tretja ekipa, zato ne moremo napovedati naslova, čeprav ne skrivamo, da si ga želimo. Če ga bomo ubranili, bomo presegli svoja pričakovanja, tako kot smo jih spomladi,« se ni želel širokoustiti direktor Gorenja Janez Gams, ki je poudaril, da je povprečna starost ekipe 23,05 leta. »Če prečrtam kapetana (David Miklavčič, 38 let, op. p.), smo pri številki 21.«



Nekdanji reprezentant Miklavčič bo vztrajal še to sezono, potem naj bi po okvirnem dogovoru nasledil Gamsa v pisarni. Velenjčani imajo primerjalno prednost pred omenjenima glavnima tekmecema v tem, da so praktično zadržali celotno ekipo in lahko na tem gradijo naprej. Zapustil jih je zgolj krožni napadalec Miha Kavčič, ki je odšel v hrvaški Nexe k nekdanjemu velenjskemu trenerju Branku Tamšetu. »Ose« zato puščajo odprto možnost, da se med sezono okrepijo na črti, če bodo našli primernega igralca.

Foto
Foto


Primerjalna slabost črno-rumenih pa bi lahko bila večja obremenjenost. Medtem ko se bodo Trebanjci in Celjani, ki so izpadli v kvalifikacijah za evropsko ligo, osredotočali le na sobote in ligo NLB, bodo »ose« posebej v jesenskem delu sezone dvojno obremenjene, saj jih v skupinskem delu evropske lige čaka vsaj deset tekem. »Po eni strani smo ponosni, da bomo poleg Jeruzalema (igral bo v pokalu EHF) zastopali slovenski rokomet v Evropi, tudi iz sebičnih razlogov pa bi raje, da bi se Celje in Trimo prav tako izčrpavala v ritmu torek-sobota,« je imel mešane občutke Gams, ki se je v svoji relativno kratki funkcionarski karieri že veselil tako pokalne (2019) kot prvenstvene trofeje.


 

Delavski rokomet


Pod obe se je podpisal Jovičić, ki začenja četrto sezono na trenerski klopi. Pred začetkom prejšnje sezone je razlagal, da njegovi rokometaši niso šminkerji, temveč rudarji. So zdaj kot prvaki zamenjali vloge? »Kje pa. Moje besede takrat so nekateri razumeli kot provokacijo in morda se je kdo celo videl v njih, a to ni bil moj namen. Jasno je, da Gorenje ne bo nikdar šminkerska ekipa, to je delavsko okolje in tako se mora tukaj igrati rokomet. V prvi vrsti delo, disciplina in borbenost,« je pojasnil Zoki, čigar glavni aduti bodo poleg veterana Miklavčiča motor ekipe Aleks Kavčič, organizator igre Domen Tajnik, rojeni strelec Matic Verdinek, vsestranski Tilen Sokolič ter preizkušena vratarja Aljaž Panjtar in Emir Taletović.

Foto
Foto


»Drugi so po večini otroci velenjske rokometne šole, ki jim je lahko nepričakovano osvojeni naslov prvakov le dodatna spodbuda pri razvoju,« si napredek od podmladka obeta nekdanji reprezentant, ki ga že za uvod čaka hud preizkus. »Trimo je močan, šlo bo na nož, odločale bodo malenkosti,« pravi Jovičić in vlogo favorita v 1. SRL vendarle prepušča Celju. To je po sedmih letih izgubilo naslov prvaka in se želi ekspresno vrniti na prestol. Domačo sezono bo začelo proti Mariboru, ki ga vodi celjska klubska legenda Luka Žvižej.

Preberite še:

Komentarji: