Hitra igra edino orožje proti beloruskim orjakom

Celjani bodo danes (17.30) v rokometni LP gostovali pri Meškovu, kjer so pred mesecem v ligi SEHA visoko izgubili.

Objavljeno
19. november 2016 00.29
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Kako blagodejni so bili za moštvo Celja Pivovarne Laško učinki torkove prepričljive zmage v derbiju proti Gorenju, se bo pokazalo danes, ko bodo gostovali pri Meškovu v 8. kolu lige prvakov. Če bi se iz Belorusije vrnili z zmago, bi storili ogromen korak k osmini finala.

Po šestih tekmah imajo slovenski prvaki na računu zmago proti Zagrebu in točko iz Kristianstada. Štirikrat so izgubili, nazadnje doma proti Pick Szegedu, kjer niso imeli pravih rešitev in so poželi precej kritik. Jezo so stresli nad večnimi tekmeci iz Velenja in jih v ligi SEHA razorožili z atomskim prvim polčasom, v katerem je Blaž Janc dosegel deset od 13 golov. Dobra volja se je hitro vrnila in zdaj bi okrepljeno samozavest veljalo unovčiti v Brestu, kjer je ekipa trenerja Branka Tamšeta v tej sezoni že gostovala in ob porazu z 29:36 prikazala eno najslabših tekem, zato bodo imeli pivovarji še dodaten motiv.

Tedaj je šlo za tekmo regionalnega tekmovanja, v katerem Celjani nimajo oprijemljivih ciljev, povsem drugače je v ligi prvakov, v kateri se želijo po treh letih prebiti v »top 16.« Pred njimi sta dve tekmi z Meškovom, ki ponujata priložnost, da se odlepijo od neposrednih tekmecev za šesto, zadnje mesto v izločilnih bojih iz skupine B. Samo vprašanje časa je, kdaj bosta Zagreb ali Kristianstad vzela plen enemu od višjeuvrščenih klubov, zato bi bilo najbolje, če bi to še prej storili Celjani. Morebitni dve zmagi proti Meškovu bi troboj za eno vstopnico spremenili v četveroboj za dve vstopnici, v katerem bi imeli rumeno-modri sijajno izhodišče.

Seveda pa je vse to račun brez krčmarja Meškova, ki ima zelo dobro ekipo, v katero Aleksander Meškov, mecen iz koncerna Gazprom, vsako leto vlaga več denarja, podobno kot Sergej Samsonenko v Vardar. Trener Sergej Bebeško bo imel sladke skrbi pri sestavi ekipe, saj bo imel na voljo vse igralce z izjemo celjskega legionarja Simona Razgorja, ki je zbolel za meningitisom. Tudi latvijski orjak Dainis Krištopans (213 cm) bo nared na desnem zunanjem položaju, toda celjski kapetan Luka Žvižej je predlani v reprezentančnem dresu že dokazal, da je mogoče zaustaviti tudi njega. Drugi aduti ekipe, ki je s povprečjem prek 30 let najstarejša v LP, so Pavel Atman, Rastko Stojković in Iman Jamali, v vratih je znanec slovenskih igrišč Ivan Pešić, na levem krilu Denis Rutenka.

»To je naša zadnja domača tekma v ligi prvakov v tem letu in tudi zato je zmaga nujna,« je dejal Bebeško in fante opozoril, da jih lahko delo na prvi tekmi ne sme zavesti, saj je Celje s »pravim« Miho Zarabcem zelo nevarno.

Tudi gostje bodo v polni zasedbi, po treh tednih se je vrnil Žiga Mlakar. »Poškodba je sanirana. Belorusom smo še nekaj dolžni in verjamem, da se bomo bolje odrezali kot nazadnje,« je dejal Mlakar, ki bo na desni strani napada razbremenil vročega Janca. Tamše, ki je nazadnje v gosteh zmagal februarja pri Wisli Plock, pa se zaveda, da uspeh prinaša samo hitra igra, ki bi ji beloruski hrusti težko sledili.