Hrvaška v šoku: brez nastopov v Zagrebu

Šok, razočaranje, obup. Hrvaške rokometašice so na tleh, po dveh tekmah so ostale brez možnosti na domačem EP.

Objavljeno
11. december 2014 14.58
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

»Zdaj ali nikoli«, so si prvo kolajno na domačem evropskem prvenstvu obetali pri južnih sosedih. Po porazu z Nemčijo (24:26) pa je jasno, da Hrvatice sploh ne bodo videle Zagreba, kjer se bo v nedeljo začel drugi del 11. EP.

Če je bil poraz proti Švedski z 28:30 še nekako sprejemljiv, je bil proti Nemčiji, ki je pred tem izgubila proti Nizozemski, prava zaušnica. Ker sta Nizozemska in Švedska pred tem remizirali, je postalo jasno, da Hrvatice ne morejo več do tretjega mesta.

V Varaždinu je sicer bivša Krimova zvezdnica Andrea Penezić dosegla kar 13 golov, torej več kot polovico za svojo ekipo, vendar to ni bilo dovolj. V nemški reprezentanci je bila v ključnih trenutkih odlična še ena nekdanja članica Krima Mercatorja, Susann Müller.

Selektor Vladimir Canjuga je po debaklu že podal odstop. »Zveza nam je omogočila idealne razmere za delo. Odgovornost za neuspeh prevzemam jaz kot selektor, čeprav nisem edini krivec. Moramo zaščititi dekleta, čeprav se moramo med štirimi stenami o marsičem pogovoriti. Gotovo ne bom več vodil te reprezentance, zdržal bom še ta dva dni in končal tekmovanje,« je po bolečem porazu povedal Canjuga, ki se je malce obregnil tudi nad romunska sodnika, priznal pa, da Hrvaška ne more biti odvisna zgolj od Penezićeve.

To je bil velik udarec tudi za ljudi v HRS, saj so si obetali, da bo Hrvaška v drugem delu napolnila Areno Zagreb, tako pa grozi, da bodo tribune napol prazne.

Damnjanovićeva: Sramotna igra

Podobno klavrno vzdušje vlada v srbski reprezentanci, ki je lani osvojila srebrno kolajno na domačem svetovnem prvenstvu. Po porazih s Črno goro in Francijo jutri potrebuje zmago proti Slovaški za nastop v drugem delu. Toda vanj ne bo prenesla nobene točke in zato je utopično pričakovati kaj več kot slovo po dodatnih treh tekmah.

Proti Franciji so Andrea Lekić, Sanja Damnjanović, Dragana Cvijić in Katarina Krpež, vse nekoč članice slovenskih prvakinj, v Osijeku doživele pravo blamažo. V prvem polčasu so zmogle vsega tri gole (!) in izgubile s 16:27. Za Francozinje je nova Krimova okrepitev Allison Pineau dosegla dva gola.

 »Ne vem, kaj naj rečem. Opravičujemo so javnosti. To je bila sramotna tekma. Napad je bil slab. Ni bilo gibanja brez žoge. Ves čas smo bile v prekrških, to pa je tekmicam najbolj ustrezalo. Odigrale smo enega najslabših polčasov v zgodovini,« je bila zelo samokritična članica Viborga Damnjanovićeva in je tako kot selektor Saša Bošković obljubila drugačno sliko proti Slovaški.

Doslej so sicer največ pokazale Španke, Norvežanke, Danke, Švedinje, Francozinje in Črnogorke in med njimi gre iskati kandidatke za kolajne, medtem ko sogostiteljice Madžarke brez glavne igralke, noseče Anite Görbicz, težko obetajo nastop v finalnem delu v Budimpešti.