Janc kljub poškodbi na igrišče

Slovenski rokometaši premagali Madžare v generalki za SP.
Fotografija: Jure Dolenec je na povratni tekmi Madžarom zabil štiri gole. FOTO: Marko Vanovšek
Odpri galerijo
Jure Dolenec je na povratni tekmi Madžarom zabil štiri gole. FOTO: Marko Vanovšek

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Veliki Kaniži premagala Madžarsko z 32:29 (13:13). Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so se v tem tednu dvakrat pomerili z Madžari. Po četrtkovem tesnem porazu v Ljutomeru s 27:28 so danes v Veliki Kaniži zmagali za tri gole. Slovenija je v Veliki Kaniži nastopila brez Deana Bombača, Boruta Mačkovška, Klemna Ferlina in Gašperja Kavčiča. Blaž Janc, ki je na četrtkovi prvi tekmi v Ljutomeru prejel udarec v levo koleno, je kljub poškodbi nastopil na povratnem sosedskem obračunu in dosegel gol, Zorman pa je za današnjo tekmo naknadno vpoklical Tima Cokana in Jerneja Drobeža.

Za Slovenijo je bila tekma v Veliki Kaniži zadnja pred torkovim odhodom na svetovno prvenstvo med 11. in 29. januarjem na Poljskem in Švedskem. V prvem delu tekmovanja bo igrala v skupini B, v Katovicah se bo med 12. in 16. januarjem pomerila s Savdsko Arabijo, Poljsko in Francijo. Najboljše tri izbrane vrste bodo nato napredovale v glavni del tekmovanja v Krakov in se pomerile z najboljšimi tremi iz skupine A, kjer nastopajo Španija, Črna gora, Čile in Iran, medtem ko bo četrtouvrščena svoje nastope nadaljevala v tako imenovanem predsedniškem pokalu v Płocku za razvrstitev od 25. do 32. mesta.

Rok Ovniček poudarja sproščeno igro v Veliki Kaniži. FOTO: Marko Vanovšek
Rok Ovniček poudarja sproščeno igro v Veliki Kaniži. FOTO: Marko Vanovšek

V ponedeljek potniki za Katovice

V prvem polčasu je bila tekma povsem enakovredna. Nekoliko bolje so jo odprli Madžari, ki so si v 15. minuti priigrali tri gole prednosti (7:4). Le dve minuti kasneje so se Slovenci povsem približali gostiteljem (6:7), v 20. minuti pa jih po golu Aleksa Vlaha tudi ujeli in izenačili na 9:9. Začetek drugega polčasa je bil preslikava prvega. Znova se je začelo po okusu domačih rokometašev, ki so si v uvodnih desetih minutah priigrali tri gole prednosti (17:14, 18:15, 19:16 in 21:18). A nato so slovenski rokometaši strnili svoje vrste. V 46. minuti so po golu Domna Makuca tekmo postavili v začetno izhodišče (22:22), v naslednjih šestih minutah pa naredili delni izid 4:1 – zadeli so Aleks Kavčič, Makuc, Vlah in Rok Ovniček – za vodstvo s 26:23.

Gostitelji so v 53. minuti znižali na 25:26, prelomni trenutki dvoboja pa so minili v znamenju slovenskih rokometašev. Z dvema goloma Nejca Cehteta ter Vlaha in Staša Slatinek Jovičića so si tri minute pred koncem priigrali prednost štirih golov (30:26), lepo zalogo v golih pa zadržali do zadnjega zvoka sirene v Veliki Kaniži in se Madžarom oddolžili za poraz v Ljutomeru. V slovenski izbrani vrsti so Jure Dolenec, Slatinek Jovičić, Ovniček in Vlah dosegli po štiri gole, vratar Jože Baznik je zbral deset obramb. Zorman bo predvidoma v ponedeljek sporočil dokončen seznam 18 rokometašev, ki bodo naslednji dan odpotovali na svetovno prvenstvo na Poljskem in Švedskem.

»Madžarom smo se oddolžili za poraz v Ljutomeru. Že na prvi medsebojni tekmi smo jih imeli pod nadzorom, a nas je pokopala porazna končnica. Na današnji tekmi smo bili bolj sproščeni, igrali smo tudi z višjim ritmom in lažje prihajali do zadetkov. Tehtnico smo nagnili na našo stran v zadnjih petnajstih minutah, današnja zmaga pa je lepa popotnica pred odhodom na svetovno prvenstvo,« je povedal Rok Ovniček.

Komentarji: