Krimovke so se sprehodile v ligo prvakinj

Ljubljančanke se bodo jeseni merile s tremi skandinavskimi klubi. Italijanke brez možnosti.

Objavljeno
12. september 2016 02.33
Ženski rokomet Krim Mercaror - Indeco Conversano. Napad Krimovke Omoregie Elizabeth. V Ljubljani 11.9.2016[Omoregie Elizabeth.Rokomet.kriim]
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Veliko lažje, kot so pričakovale tudi ob najbolj optimističnem scenariju, so rokometašice Krima Mercatorja osvojile domači kvalifikacijski turnir in si zagotovile, da bodo še 22. zapored del elitne lige prvakinj. Za ključno se je izkazala že sobotna zmaga s Slovakinjami, Italijanke so bile v finalu povsem nekonkurenčne.

Vse strelivo so včerajšnje tekmice porabile že na prvi tekmi, v kateri so priredile prvovrstno senzacijo in za gol premagale Lublin, udeleženca lige prvakinj v prejšnjih treh sezonah, ki se je tekme lotil s podcenjevalnim odnosom, kar se mu je kruto maščevalo. Poljakinje so potem v tekmi za 3. mesto jezo stresle nad slovaškimi prvakinjami, a črnega dne še zlepa ne bodo pozabile.

Namesto razburljivega derbija so gledalci na Kodeljevem v finalu gledali igro mačk z mišmi. Mačke so bile seveda »tigrice« z Galjevice, pohlevne miške italijanske prvakinje, ki so potrebovale devet minut, da so zatresle domačo mrežo. Do takrat je Krimova kapetanka Miša Marinček zbrala šest obramb, njene soigralke v polju pa zabile sedem golov. Kot bi igrale proti ekipi z dna slovenske lige, so precej okrepljene krimovke, ki so se v pričakovanju dveh dramatičnih tekem celo umaknile v osamo, višale prednost. Pri 10:1 je srečanje postalo precej nezanimivo, od odmoru pri 20:7 tudi za očeta kluba Zorana Jankovića. Kljub temu so se navijači zabavali ob atraktivnih akcijah. Pozdravili so zadetke novink Anete Benko in robustne Francozinje Laure Kamdop ter se navduševali nad potezami Elizabeth Omoregie, najsvetlejšega dragulja v zasedbi trenerja Uroša Bregarja.

Tudi Ines Amon, okrepitev iz Velenja, ki bo skupaj s Polono Barič na levem krilu skrbela za to, da se bo odhod kapetanke Tamare Mavsar čim manj poznal, in hrvaška novinka v osrčju napada Valentina Blažević sta pokazali precej rokometnih veščin. Povratnici Nina Jeriček in Srbkinji Tamara Georgijev se niti ni bilo treba preveč naprezati, imeli bosta še dovolj priložnosti, da navdušita navijače. V ligi prvakinj se bodo Ljubljančanke znašle v močni skandinavski druščini, tekmeci bodo norveški Larvik, danski Esbjerg in švedski Sävehof, v drugi del tekmovanja bodo vodila tri mesta, zato se dvakratnim evropskim prvakinjam nasmiha zanimiva mednarodna zgodba. Če bi našle še kakovostno levoroko strelko z razdalje, kakršna je denimo nesojena okrepitev Barbara Varlec, bi njihove delnice kotirale že precej visoko. Tako pa je realni skrajni doseg v LP, ki jo bodo začele sredi oktobra na Danskem in potem v Stožicah gostile Larvik, uvrstitev med najboljših 12 ekip.

»Nismo hotele ponoviti napake Lublina in smo tekmo vzele nadvse resno, kar se nam je obrestovalo. Srečne smo, iz tekme v tekmo kažemo napredek, a pred nami je še veliko trdega dela,« se zaveda Aneta Benko, ki je maja osvojila naslov slovenskih prvakinj z Zagorjem, ligo prvakov pa dočakala tri mesece kasneje s Krimom.

Kvalifikacijski turnir za ligo prvakinj, finale

Krim Mercator - Indeco Conversano 37:16 (20:7)

Krim Mercator: Georgijev 3, Benko 5, Blažević 3, Milanović Litre 4, Jeriček 1, Hrnčič 1, Stefanišin, Bajramoska, Marinček, Omoregie 5, Koren, Pandžić, Barič 5 (1), Kamdop 7, Amon 3, Zrimšek.

Indeco Conversano: Giona, Duran Morens 7, Cacciopoli, Barani 1, Rotondo 4 (1), Chiarappa, Albertini 1, Bertolino, Moroca, di Pietro, Lo Greco 1, Ganga, Babbo 2, Romualdi.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 2 (1), Indeco Conversano 1 (1).

Izključitve: Krim Mercator 6, Indeco Conversano 2 minuti.