Krimu ugled narekuje, da osvoji prvo mesto v skupini

Ljubljančanke bodo jutri ob 16. uri gostovale na Švedskem pri Sävehofu.

Objavljeno
08. november 2013 18.40
Rokometna tekma med ekipama Krima in Metza v Stožicah, 2. november 2013.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Pri Krimu Mercatorju je 11 tujih rokometašic, a najprijetnejše presenečenje sezone prihaja iz domačih logov. Neli Irman je bila na dveh tekmah z Metzem najboljša strelka in bo ena od adutinj Toneta Tislja tudi jutri ob 16. uri, ko bodo Ljubljančanke v 5. kolu lige prvakinj na Švedskem branile prvo mesto v skupini C.

Že ob 3. uri zjutraj je krenila karavana z Galjevice. Pot v Göteborg vodi prek graškega in münchenskega letališča. V predmestju Partille se bodo slovenske prvakinje že tretjič v sezoni merile s Sävehofom. Z njim so odigrale prvo pripravljalno tekmo, na Galjevici je bilo avgusta 28:27, in prvo v ligi prvakinj, v Stožicah je bilo v začetku oktobra 36:28. Če bodo niz zmag proti serijskim švedskim šampionkam nadaljevale v Partillebohallen, kjer pričakujejo kakih 2000 gledalcev, bodo prav gotovo osvojile prvo mesto v skupini, v kateri imata Krim in Sävehof po 6 točk, Metz in Leipzig po 2.

Krim kaže zelo solidno podobo, dobil je vse tekme razen tiste v Metzu, kjer pa je zares razočaral in pokazal, da je zelo ranljiv, kadar zbranost in motiviranost nista na pravi ravni. Trener Tiselj ima širok spekter igralk, ekipa je nekoliko tanjša le na desnem zunanjem položaju, kjer skoraj vso breme nosi Barbara Lazović, saj domnevna romunska okrepitev Patricia Vizitiu ne dosega Tisljevih normativov. Ker na Švedskem ne bo nastopila njena rojakinja, poškodovana Oana Manea, bo na mestu krožne napadalke bolj obremenjena Daniela Piedade. Odsotnost Carmen Martin se niti ne pozna, za kar ima veliko zaslug Neli Irman, ki je iz Zagorja prišla kot posojena igralka in se izkazala. Metzu je na dveh tekmah nasula 13 golov ter je na neki način zasenčila kolegico na desnem krilu Katarino Krpež.

»Moram priznati, da sprva nisem bila povsem prepričana, da sem dovolj kakovostna za ligo prvakinj. V sebi sem sicer čutila, da zmorem. Vesela sem, da sem dobro izkoristila priložnost. Očitno me vratarke še niso preučile,« je bila skromna 27-letna levoroka igralka, ki ima pogodbo sklenjeno le do novega leta. Toda viri v klubu pravijo, da ima Krim z njo dolgoročnejše načrte. »No, jaz o tem ne vem nič. Skoraj gotovo se bom vrnila v Zagorje, saj Carmen zelo dobro okreva. Zagorje me verjetno tudi bolj potrebuje. Bomo videli, imam 27 let in odločala se bom na podlagi ponudb. Sem odprta za pogovore, vendar nočem več greti klopi,« Irmanova nima najlepših spominov na obdobje med letoma 2005 in 2009, ko ji je bil na Krimu igralni čas odmerjen po kapalki. V štirih sezonah je v ligi prvakinj zbrala zgolj sedem golov, v tej že na štirih tekmah 16.

Reprezentantka iz Petrovč pri Celju je ničlo vpisala tudi, ko je Krim oktobra 2007 nazadnje gostoval v Partilleju. Takrat je zmagal z 31:30, kasneje na domači tekmi pa izgubil točko (24:24). To je bilo v sezoni, ko je ekipo vodil Bojan Čotar in je ob obilici denarnih in zdravstvenih težav Krim nazadnje izpadel v prvem delu. Zdaj so časi drugačni in Krim sodi med glavne kandidate za nastop na sklepnem turnirju, ki ga bodo premierno gostili Madžari, potem ko so dobili zakulisno bitko z Ljubljano.

Z mnogimi igralkami Sävehofa, ki z izjemo Islandke nimajo tujk, so se Krimove reprezentantke merile tudi v kvalifikacijah za EP, zato bo malo neznank in prostora za taktična presenečenja. Pri tekmicah so najboljše igralke Ida Oden (32 golov; druga strelka LP), Jenny Alm, Hanna Fogelström in mlada Jamina Roberts. Pri Krimu ni izstopajoče strelke, največkrat sta zadeli Tamara Mavsar (19) in Andrea Penezić (18), na tretjem mestu je že Irmanova, ki se zaveda, da delo na evropskem severu še zdaleč ne bo lahko. »Sävehof je s tremi zaporednimi zmagami pridobil na samozavesti. Goji preprosto, toda nadvse učinkovito igro. Menim, da smo v dvoboju favoriti mi, toda tudi pri nas se pojavljajo precejšnja nihanja. Nikakor se ne sme ponoviti zgodba iz Metza (poraz z 20:21, op. p.), kjer smo povsem zatajili,« želi popravni izpit z zadnjega gostovanja opraviti Irmanova, ki podobno kot Tiselj prvemu mestu ne daje posebnega pomena z rezultatskega vidika, strinja pa se, da bi imelo lepo sporočilno vrednost: »Glede na rejting, proračun in imidž kluba bi se pač spodobilo, da bi bil Krim v takšni skupini prvi.«