Le čemu bi čakali Flensburg?

Za Gorenje na Danskem prva zaključna žoga v ligi prvakov.

Objavljeno
14. februar 2014 00.31
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Velenje – Aalborg je bil jeseni v Rdeči dvorani zrel za poraz, pa je Gorenje odigralo najslabšo tekmo v sezoni in izgubilo. Velenjčani so ta čas v boljši formi in tudi bolj spočiti. Na Danskem bodo imeli v nedeljo priložnost ubiti dve muhi na mah: če se bodo tekmecem oddolžili z zmago, si bodo že tekmo pred koncem zagotovili nastop v osmini finala lige prvakov.

Ker je La Rioja že v sredo klonila v Flensburgu, ne more zbrati več kot osem točk, kolikor jih bo imela, če bo v zadnjem kolu doma ugnala Halmstad. Gorenje jih ima šest in je boljše v medsebojnih dvobojih s Španci. Manjkata mu torej dve točki. Če jih ekipa trenerja Ivana Vajdla ne bo osvojila v Hamletovi deželi, jih bo morala doma proti Flensburgu. Težko je reči, katera priložnost je bolj ugodna. Flensburg morda ne bo tako motiviran, saj Hamburga praktično ne more prehiteti na prvem mestu v skupini D. Tudi Aalborgu ne teče voda v grlo, res pa je, da bi lahko v primeru poraza celo pristal na četrtem mestu, če bi ga prehiteli prav slovenski prvaki. Ti so 16. oktobra lani izgubili s 25:30, četudi je bil Aalborg močno zdesetkan, in ta poraz se bo izkazal za usodnega, če bodo »ose« prvič v zgodovini svojega nastopanja v elitnem tekmovanju ostali brez uvrstitve v izločilne boje.

Velenjčani se bodo na evropski sever prek Dunaja podali v noči na soboto ob 1.30. Tako bodo imeli dovolj časa za regeneracijo pred tekmo, ki se bo v znani Gigantium Areni, ki je gostila prvi del nedavnega EP, začela v nedeljo ob 14.15. Da so rumeno-črni v precej boljši formi, kot so bili pred prvo tekmo, ko jim je naporen ritem prišel do živega, je mogoče sklepati po razpletu sredinega derbija z Mariborom. Dobili so ga brez težav s 40:31, med strelce se je vpisalo 11 igralcev. Udarna zunanja linija Klemen Cehte-Staš Skube-Jernej Papež je zbrala 23 golov, izkazal se je tudi Senjamin Burić na črti s šestimi. Nekoliko zadržan je bil le Mario Šoštarič, s 44 goli 12. strelec LP, le enega več je dosegel vodja napada Skube, dva manj pa Cehte.

Pri Aalborgu izstopajo levokrilni igralec Havard Tvedten (46), srednji zunanji Morten Andreas Slund (43) in temnopolti danski reprezentant Mads Mensah Larsen (42). Omenjena trojica je v Velenju zabila 22 od 30 golov in jasno je, na koga bo morala biti pozorna gostujoča obramba, ki Vajdlu povzroča precej sivih las. Pomemben mož v njej je najmlajši, a telesno najmočnejši Kristian Bećiri (19 let; 202 cm, 120 kg). »Potrebujemo dve točki in menim, da jih bomo lažje osvojili proti Aalborgu kot Flensburgu. Vemo, da se je v ekipo vrnil najboljši igralec Johan Mikael Jakobsson (švedski reprezentant), vendar bomo morali zaustaviti prav vsakega igralca,« se težke naloge zaveda Hrvat, ki ima lažje težave z gležnjem, a vseeno verjame, da bo Velenjčanom pomagal domov prinesti zlata vredni točki.

Vajdl je bil zadovoljen s prikazanim proti Mariboru, toda 31 prejetih golov je vseeno več, kot bi si želel. »Želim si, da bi obrambo odigrali na višji ravni kot na domači tekmi, bolje moramo preprečevati zvezo med zunanjo linijo in krožnimi napadalci ter zaustavljati glavne strelce,« opozarja Vajdl, vratar Emir Taletović pa optimizem črpa iz izkušenj, ki si jih je ekipa nabrala od oktobra do zdaj: »Prepričan sem, da ne bomo odigrali še ene slabe tekme. Moram reči, da imam dober občutek.«