Le polčas odpora Čilencev, nato pa zanesljiva zmaga Slovenije

Slovenska moška rokometna reprezentaca je prebila led in dobila prvi dvoboj na SP v Katarju. S 36:23 je premagala Čile.

Objavljeno
16. januar 2015 10.01
Posodobljeno
16. januar 2015 13.30
HANDBALL-WC-2015-SLO-CHI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Doha - Led je prebit, slovenska rokometna reprezentanca je dosegla prvo zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju. V skupini A se je najprej pomerila s Čilom in zmagala s 36:23.

Na tekmi je Slovenija pokazala dva obraza. V prvem polčasu nikakor ni mogla streti odpora Čilencev, ki so se ob slabi slovenski obrambi enakovredno borili z varovanci Borisa Deniča. Polčas v dvorani Al Sadd so dobili s 16:14, nato pa v drugem delu le upravičili vlogo favorita, ko so zaklenili vrata za uvodnih deset minut, na koncu pa zanesljivo prišli do zmage.

Najboljši strelec je bil z devetimi zadetki Dragan Gajić, po pet sta jih dosegla David Špiler in Jure Dolenec, za Čile jih je deset zabil Rodrigo Salinas.

Slovensko izbrano vrsto po obračunu s Čilom že dan pozneje čaka veliko bolj zahtevna naloga, saj bo na nasprotni strani igrišča stala veliko bolj spodobna Belorusija, na čelu s starim znancem, nekdanjim slovenskim reprezentantom in članom celjske ekipe Sergejem Rutenko. Tekma se bo v osrednji dvorani Lusail pričela ob 15. uri.

1. polčas: dober odpor Čilencev

Slovenija je bila kajpak v dvoboju v vlogi favorita in v tem slogu tudi začela. Uvodna postava - v vratih Gorazd Škof, na krilnih položajih Luka Žvižej in Dragan Gajić, na mestu krožnega Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube - je s tremi hitrimi goli prišla do vodstva s 3:1. A so Čilenci hitro odzvali, zlasti po zaslugi odličnega Rodriga Salinasa, hitro ujeli korak s tekmeci in se enakovredno borili z nekoliko nervoznimi slovenskimi igralci, ki so igrali v krču (7:7). Po slabem posredovanju nerazpoloženega vratarja Gorazda Škofa so v 12. minuti prvega polčasa prišli do prednosti dveh golov 7:9, zato je med vratnici stopil Primož Prošt in se hitro izkazal z lepo obrambo.

Toda tudi v nadaljevanju je škripalo v obrambi, Slovenci težave pri ustavljanju čvrstih in hitrihČilencev, v 22. minuti pa ob dveh izključitvah na nasprotni klopi vendarle spet prešli v vodstvo (12:11), do dveh golov prednosti pa nato spet prišli štiri minute pred koncem, ko so ukradli žogo, že svoj sedmi gol pa je zabil Dragan Gajič. Slednji bi lahko vodstvo še povišal, a ga je po lepi podaji Jureta Dolenca ustavil vratar Rene Oliva. Čilenci pa so imeli priložnost, da prvi polčas sklenejo z izenačenim izidom, a je Jure Natek izsilil prekršek v napadu, po minuti odmora selektorja Deniča pa so dobili še 7-metrovko. Še drugič je najstrožjo kazen uspešno izvedel Gajič, končal polčas kot najboljši strelec z osmimi goli in postavil izid prvega dela - 16:14.

2. polčas: deset minut brez gola

Bržkone je Denič v garderobo povedal kar nekaj krepkih na račun obrambe, v drugem polčasu pa je nato na igrišču takoj zapela drugačna slovenska pesem. Juriš je odprl Dean Bombač, hitro se je višala slovenska prednost, tudi zavoljo dobrih Proštovih posredovanj. Čilenci so delovali veliko bolj izgubljeno in bili brez gola kar uvodnih deset minut, ko je Slovenija že vodila za deset golov (25:15).

V tem slogu se je nato tekma nadaljevala. Slovenija je vztrajala pri prednosti 10+ in zanesljivo krmarila proti zmagi. Slovenci so se bolj sprostili, Čilenci pa padli in se reševali zgolj z individualnimi akcijami. Pet minut pred koncem tekme je pri izidu 34:23 Denič lahko ponudil priložnost vsem igralcem, v vratih lahko vtis popravil Škof, svojo statistiko pa izdatno napolnil David Špiler, ki je tekmo končal s petimi goli, toliko jih je dosegel tudi Jure Dolenec.

Zmago Slovenije si je ogledal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki se na povabilo katarskega emirja Tamima bin Hamada bin Kalifa mudi na tridnevnem delovnem obisku v Katarju

SVETOVNO PRVENSTVO 2015

SKUPINA A

Slovenija - Čile 36:23 (16:14)

Španija - Belorusija 38:33 (21:17)

SKUPINA B

Bosna in Hercegovina - Iran 30:25 (12:16)

Makedonija - Tunizija 33:35 (18:14)

Hrvaška - Avstrija 32:30 (16:13)

SKUPINA C:

Alžirija - Egipt 20:34 (9:17)

Švedska - Islandija 24:16 (12:7)

Francija - Češka 30:27 (16:9)

SKUPINA D

Rusija - Savdska Arabija 27:17 (17:9)

Poljska - Nemčija 26:19 (13:17)

Danska - Argentina24:24 (13:8)